Διεθνή

Σταδιοδρομήστε στον ασφαλιστικό κλάδο δουλεύοντας εξ αποστάσεως

Η εφαρμογή της τηλεργασίας θα μπορούσε να κάνει την ασφαλιστική βιομηχανία ένα καλύτερο μέρος για να εργαστεί κανείς, ενώ, επίσης, θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας του κλάδου, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που υπογράφεται από την Insurance Europe και άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, που εκπροσωπούν τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ευρωπαϊκού τομέα των ασφαλίσεων.

Η κοινή δήλωση, η οποία υπεγράφη στις 10 Φεβρουαρίου, βασίζεται στην τελευταία διατομεακή συμφωνία-πλαίσιο για την τηλεργασία που υπεγράφη το 2002. Η τηλεργασία επιτρέπει στους εργαζόμενους να εργάζονται εξ αποστάσεως, έξω από τον τόπο εργασίας τους, και, λόγω της σημαντικής τεχνολογικής προόδου, είναι τώρα πολύ πιο συνηθισμένη από ό,τι όταν η τελευταία συμφωνία-πλαίσιο υπογράφηκε.

Η τηλεργασία έχει πολλά πλεονεκτήματα και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους εξίσου. Οι εργοδότες επωφελούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας ενός ικανοποιημένου και με καλύτερα κίνητρα προσωπικού, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες εργασίας, εξοικονομούν χρόνο, χρήμα και άγχος, λόγω της μείωσης των μετακινήσεων. Με τη σειρά του, αυτό έχει μια θετική επίδραση στο περιβάλλον, λόγω της μετακίνησης μικρότερου αριθμού ατόμων. Η τηλεργασία είναι, φυσικά, εθελοντική για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, και υπάρχουν ορισμένες θέσεις εργασίας, στις οποίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο κ. William Vidonja, επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας της Insurance Europe, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η κοινή δήλωση αναγνωρίζει τη σημασία της εξασφάλισης μιας καλής ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τηλεργασία στο να γίνει η ασφαλιστική βιομηχανία ένας πιο ελκυστικός και παραγωγικός χώρος εργασίας».

Η κοινή δήλωση είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του Ασφαλιστικού Τομέα (ISSDC), το μοναδικό βήμα σε επίπεδο ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζόμενων του ασφαλιστικού κλάδου και μπορούν να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Sebastian Hopfner, Πρόεδρος της Κοινωνικής Πλατφόρμας Διαλόγου της Insurance Europe, πρόσθεσε: «Οι κοινωνικοί εταίροι του ασφαλιστικού κλάδου στην Ευρώπη καλούν τα μέλη τους, καθώς και τα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα των ασφαλίσεων, για να εξετάσουν τις δικές τους πρακτικές υπό το πρίσμα αυτής της κοινής δήλωσης».

Η αντιπροσωπεία των εργοδοτών στην Επιτροπή αποτελείτο από την Insurance Europe, την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλληλασφαλιστικών και Συνεταιριστικών Εταιρειών (Association of Mutual Insurers and Insurance Cooperatives in Europe-AMICE) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (BIPAR). Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων (UNI-Europa) υπέγραψε επίσης, εκπροσωπώντας τους εργαζομένους.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας