Διεθνή

Σοβαρός κίνδυνος για τσουνάμι σε Καραϊβική και Μεσόγειο

Πολλοί παράκτιοι πληθυσμοί, βιομηχανικοί όμιλοι, λιμάνια και θέρετρα διακοπών βρίσκονται σε κίνδυνο από τη μάλλον υποτιμημένη απειλή του τσουνάμι. Αυτό υποστηρίζει μία νέα παγκόσμια μελέτη της εταιρείας διαχείρισης καταστροφικών κινδύνων RMS, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

 Η μελέτη εντοπίζει περισσότερες από 20 ζώνες καταβύθισης σε όλο τον κόσμο, που μπορεί να παράγουν έναν πολύ ισχυρό σεισμό και τσουνάμι –παρόμοια σε μέγεθος με εκείνα που εκδηλώθηκαν στις 11 Μαρτίου του 2011, στο Τοχόκου της Ιαπωνίας, και χρησιμοποιεί τον RMS Global Tsunami Scenario Catalog, που επίσης κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η RMS εξέτασε όλες τις ζώνες καταβύθισης ανά τον κόσμο, που είναι ικανές να παράγουν σεισμούς μεγέθους 9,0 βαθμών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θεωρούνται αδρανείς ή ανενεργές.

«Ενώ η ζώνη καταβύθισης του τόξου της Κύπρου και η τάφρος του Πουέρτο Ρίκο, μεταξύ άλλων, είναι αδρανείς, η ανάλυση της RMS δείχνει ότι είναι σε θέση να παράγουν κύματα τσουνάμι παρόμοια σε μέγεθος με εκείνα που παράχθηκαν κατά μήκος της Τάφρου της Ιαπωνίας το 2011, με την πρωτοφανή καταστροφή», ανέφερε ο Dr. RobertMuirWood, επικεφαλής του Γραφείου Ερευνών της RMS. «Στο μέλλον ένα μέγα-τσουνάμι δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται “μαύρος κύκνος” ως γεγονός, όπως μέχρι σήμερα θεωρούσαμε την εμφάνιση τέτοιων συμβάντων. Μολονότι αυτά τα γεγονότα έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμφάνισης, οι παράκτιες κοινότητες και επιχειρήσεις που πρώτες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τέτοια συμβάντα θα πρέπει να αξιολογήσουν αναλόγως τον κίνδυνο».

Η μελέτη της RMS δείχνει ότι ένας σεισμός μεγέθους 9.0 στο τόξο της Κύπρου θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας έως και 12 χώρες, μεταξύ των οποίων την Κύπρο, το Ισραήλ, το Λίβανο και την Τουρκία.

«Η Τουρκία θα φέρει το κυριότερο βάρος των επιπτώσεων από ένα μεγα-τσουνάμι που θα δημιουργηθεί στο τόξο της Κύπρου. Παράκτιες πόλεις όπως η Αττάλεια, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός κατά μήκος της Τουρκικής Ριβιέρας, και η Μερσίνα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στη νότια Τουρκία, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τσουνάμι ύψους έως εννέα μέτρα», δήλωσε ο κ. Muir-Wood.

Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι ένα τσουνάμι στην Τάφρο του Πουέρτο Ρίκο θα μπορούσε να πλημμυρίσει δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στη Δομινικανή Δημοκρατία και τις Βρετανικές και Αμερικανικές Παρθένους Νήσους με τα έως και 9 μέτρα κύματα που θα δημιουργούνταν. Το ίδιο τσουνάμι θα μπορούσε επίσης να κατακλύσει τις ακτές κατά μήκος του δυτικού και βόρειου Πουέρτο Ρίκο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Σαν Χουάν.

Οι γιγαντιαίοι σεισμοί που συνοδεύονταν από μεγάλα παλιρροϊκά κύματα στα βόρεια της Σουμάτρα το 2004, στα ανοικτά των ακτών της κεντρικής Χιλής το 2010, καθώς και στα ανοικτά των ακτών της βόρειο-ανατολικής Ιαπωνίας το 2011, εκτιμάται ότι στοίχισαν 300.000 ζωές, ενώ η οικονομική ζημία ξεπέρασε τα 250 δις δολάρια. Η αύξηση των παράκτιων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κινδύνου πλημμυρών εξαιτίας των τσουνάμι.

«Πολλοί άνθρωποι αγνοούν παντελώς ότι ζουν σε περιοχές άμεσης εμβέλειας για ένα δυνητικά καταστροφικό τσουνάμι», δήλωσε ο κ. Muir-Wood. «Όπως διαπιστώσαμε τέσσερα χρόνια πριν, με το συμβάν στο Τοχόκου, εκδηλώσεις μεγα-τσουνάμι μπορεί να καταστρέψουν τις τοπικές κοινότητες και να έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού».

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας