Άρθρα

Γ. Κούμπας: Επισημάνσεις και προοπτικές για το νέο Δ.Σ. του ΣΕΜΑ

Μετά από 25 χρόνια ωρίμανσης, ο ΣΕΜΑ έχει καθιερωθεί στην ελληνική αγορά των διαμεσολαβούντων ως το κορυφαίο όργανο των επαγγελματιών ασφαλιστικών συμβούλων-μεσιτών. Αποτελεί την κύρια συλλογική έκφραση και εκπροσώπηση των Ελλήνων μεσιτών ασφαλίσεων. Τα μέλη του πιστεύουν στη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου τους, ως μεσίτη ασφαλίσεων, καθώς και του καταλυτικού τους ρόλου στην οικονομική ζωή των επιχειρήσεων.

Στους σκοπούς του ΣΕΜΑ, όλα αυτά τα χρόνια, είναι η προώθηση του Θεσμού του μεσίτη ασφαλίσεων και της σημασίας του, κατά τη λειτουργία του ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Επίσης, στους στρατηγικούς του στόχους είναι:
α) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στην πρακτική του μεσίτη και η προσαρμογή της στην ελληνική πραγματικότητα.
β) Η ανάπτυξη σχέσεων και δημιουργικής επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, με τους συναδέλφους τους σε αντίστοιχους οργανισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού.
γ) Η συμβολή στη διαμόρφωση υψηλής επαγγελματικής συνείδησης των μελών του συνδέσμου.
δ) Η μελέτη των εκπαιδευτικών αναγκών στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και της διαμεσολάβησης.
ε) Η έρευνα και η μελέτη στοιχείων και προβληματισμών σε θέματα ανταγωνισμού, συμμόρφωσης στο κανονιστικό πλαίσιο, αθέμιτων πρακτικών και η αποτελεσματική συμβολή στη λύση τους και, τέλος,
στ) η διάδοση της γνώσης και των νέων εξελίξεων του κλάδου προς τα μέλη του.

Η πλήρης αποδοχή του ρόλου του μεσίτη ασφαλίσεων στην ελληνική αγορά αυξάνει και τις ευθύνες του, για την ολοένα και πιο ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

Είναι ζωτικής σημασίας οι πράξεις και οι ενέργειες της νέας διοίκησης αυτού του κορυφαίου οργάνου, ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την πορεία προς τα εμπρός, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, που δοκιμάζει τον θεσμό της ασφάλισης. Εναπόκειται στη νέα διοίκηση του ΣΕΜΑ να εξοπλίσει τα μέλη του με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να ενισχύσουν, αφενός, τις υφιστάμενες εργασίες τους και, αφετέρου, να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις αυξημένες απαιτήσεις των πελατών τους.
Αυτή τη χρονική στιγμή που διανύουμε, εμείς οι μεσίτες έχουμε τη μέγιστη συγκέντρωση της ασφαλιστικής εμπειρίας και γνώσης στην αγορά μας και είναι προς το συμφέρον μας να προωθήσουμε  αυτή τη μοναδική ικανότητα.  

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απελθούσα διοίκηση παρείχε σημαντικό έργο και σε θέματα ανταγωνισμού και συμμόρφωσης των συντελεστών της ασφαλιστικής αγοράς, η νέα διοίκηση έχει να επιδείξει μια πιο ισχυρή παρουσία, σ’ ένα πιο δύσκολο περιβάλλον.    

Κρίσιμος είναι ο ρόλος του νέου Δ.Σ. στη δημιουργία σχέσεων, όχι μόνο μεταξύ των μελών του  αλλά και μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Βασικός στόχος είναι η αδιάλειπτη επικοινωνία με όλα τα μέλη του Συνδέσμου και οι λειτουργίες των Επιτροπών του Δ.Σ.

Αδυναμία του προηγούμενου Δ.Σ. ήταν η μη αποτελεσματική λειτουργία των Επιτροπών και γι’ αυτό κύριο μέλημα του νέου Δ.Σ. θα είναι η ενεργοποίηση όλων των μελών του, με παρουσία τους στις επιτροπές εργασίας.

Η συστηματική, δε, προσπάθεια του ΣΕΜΑ, στην παρακολούθηση και πρόβλεψη των συνεχιζόμενων αλλαγών του οικονομικού, κοινωνικού και επιχειρησιακού περιβάλλοντος και των συνεπειών που έχουν αυτές οι αλλαγές στον τρόπο άσκησης των εργασιών του μεσίτη, θα πρέπει να είναι από τους βασικότερους στρατηγικούς του στόχους.   

Επίσης, ο ΣΕΜΑ καλείται μαζί με τους άλλους φορείς διαμεσολάβησης να συνεχίσει να εργάζεται ως Θεσμικός Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα Διαμεσολάβησης, ώστε να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου.

Μια αλλαγή στην οργανωτική δομή του οργάνου, με διεθνείς πρακτικές λειτουργίας ινστιτούτων, με διοικητικό διευθυντή, που θα συντονίζει όλες τις λειτουργίες του Συνδέσμου και θα βοηθάει το έργο της νέας διοίκησης, είναι από αυτά που θα πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα το νέο Δ.Σ., ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά βήματα για τη συνέχιση αυτής της επιτυχημένης πορείας.

Εξάλλου, η δυνατότητα ενός καλά διοικούμενου συντονιστικού οργάνου, που προσαρμόζεται γρήγορα και οδηγεί σε πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες, μπορεί να προσελκύει περισσότερα μέλη αλλά και ασφαλιστικές εταιρείες – partners, μέσω της αναδιοργάνωσης των χορηγιών με «έξυπνες αντιπαροχές».

Ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τη νέα διοίκηση του ΣΕΜΑ, είναι η περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου του μεσίτη, η ενίσχυση των εργασιών, οι συνεργασίες, η εξειδίκευσή του και η ποιοτική και ποσοτική επάρκειά του. Και αυτό γιατί οι ολοένα κλιμακούμενες δαπάνες  στην επιχείρηση του μεσίτη είναι μια μεγάλη απειλή για την επιβίωσή του. Δεδομένου, δε, και του ότι αντιμετωπίζει και τους δύσκαμπτους κανονισμούς συμμόρφωσης. Τούτο συνδυάζεται με τις δαπάνες της τεχνολογίας που απαιτούνται, για να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές στην επιχείρησή του.

Όμως, με τον επιχειρηματικό κόσμο να γίνεται όλο και περισσότερο μια «παγκόσμια αγορά» και με την τάση οι πελάτες να στρέφονται προς τους διεθνείς μεσίτες –υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές να υποκύπτουν με την πίεση των διεθνών φορέων, οι οποίοι έχουν αναμφισβήτητα και τη συλλογική αγοραστική δύναμη– δημιουργείται σίγουρα μια απειλή για τους εγχώριους μεσίτες – μέλη του ΣΕΜΑ, ιδιαίτερα όταν η «ικανότητα» είναι ανεπαρκής.

Αυτές είναι προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο σημερινό περιβάλλον ασφάλισης και γι’ αυτό υπάρχει ένας σαφής ρόλος για τους «εξειδικευμένους μεσίτες ασφαλίσεων».  

Υπάρχει κίνδυνος οι αγορές να αποφασίσουν να διαγράψουν τον μεσίτη από τους μικρούς και προσωπικούς κινδύνους. Αυτό θα επιδράσει προφανώς στην επιχείρηση του μεσίτη. Επομένως, ο εξειδικευμένος μεσίτης του μέλλοντος οφείλει  να αναβαθμίσει την αξία του και να δικαιολογήσει τον ρόλο του.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας