Εταιρείες

Ποιες είναι οι αποδοχές και οι παροχές στον Ασφαλιστικό κλάδο;

Μηδενικές αυξήσεις έδωσαν στους εργαζομένους τους οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες το 2014, σύμφωνα με την Έρευνα Αποδοχών και Παροχών για τον Ασφαλιστικό κλάδο που διεξάγει για εικοστή πρώτη συνεχή χρονιά η KPMG.

Πιο συγκεκριμένα, η  έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 123 θέσεις εργασίας και βασίζεται σε δείγμα 16 εταιρειών και 2 796  κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας

  • Το 56% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις το 2014 σε όλους τους εργαζομένους, ενώ το υπόλοιπο δείγμα προχώρησε σε αυξήσεις για το σύνολο ή μέρος των εργαζομένων. Το μέσο ποσοστό της αύξησης που δόθηκε το 2014 από το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων) ανέρχεται σε 0,7%, ενώ η διάμεσος σε 0,0%.
  • Το 50% των εταιρειών του δείγματος προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για το 2015.
  • Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης το 2014 για τα αποτελέσματα του 2013 ανήλθε στο 8,5% των ετήσιων βασικών αποδοχών, αυξημένο σε σχέση με αυτό που πληρώθηκε την προηγούμενη χρονιά. 
  • Μόνο 2 εταιρείες από το σύνολο του δείγματος προχώρησαν μέσα στο 2014 ή σκέφτονται να προχωρήσουν σε μείωση θέσεων εργασίας, για λόγους μείωσης δαπανών, συγχώνευσης τμημάτων και παύσης δραστηριοτήτων.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται ενδεικτικά οι αποδοχές και παροχές επιλεγμένων Μεσαίων Στελεχών (Managers) από τον Ασφαλιστικό κλάδο.

 

Συνολικές Ετήσιες Μεικτές Αποδοχές Μεσαίων Στελεχών (Managers) για το 2014 (αφορά το σύνολο των εταιρειών και περιλαμβάνει το σταθερές αποδοχές ή και μεταβλητό πριμ)

Κατηγορία Εργαζομένων

Αριθμός Στελεχών

Median*

Bonus/

TC

Δικαίωμα Προαίρεσης Αγοράς Μετοχών (Stock Option)

Συνταξιοδοτικό

Πρόγραμμα

Παροχή

Εταιρικού Αυτοκινήτου

Area Sales Manager1

16

46 301

10%

6%

88%

50%

Claims Manager

(General Insurance)2

10

71 075

10%

10%

60%

40%

 

1 Μεσαίο στέλεχος με πανεπιστημιακές σπουδές, 6-8  χρόνια σχετική προϋπηρεσία, καλή γνώση αγγλικών και με 3-5 άμεσους υφισταμένους.

2 Μεσαίο στέλεχος με πανεπιστημιακές σπουδές, 6-8  χρόνια σχετική προϋπηρεσία, καλή γνώση αγγλικών και με 3-5 άμεσους υφισταμένους και 6-10  έμμεσους υφισταμένους.

 

* Median (Διάμεσος) : 50% του δείγματος που κατέχουν την ίδια θέση πληρώνονται λιγότερο από αυτό το μισθό και 50% πληρώνονται περισσότερο από αυτόν τον μισθό.

 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 94% προσφέρει Ασφάλεια Ζωής, Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, εταιρικό αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο. Το 75% προσφέρει συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ενώ το 25% δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών (Stock Option).

H έρευνα αυτήαποτελεί μία εκ των οκτώ ετήσιων ερευνών που διεξάγει η KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς.Γενικοί Διευθυντές, Οικονομικοί Διευθυντές, Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και άλλα στελέχη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιούν την έρευνα για τη διαμόρφωση πολιτικής αποδοχών και παροχών για τους εργαζομένους τους, για την αντικειμενική αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος αποδοχών και παροχών, καθώς και για τον καθορισμό των ετήσιων αυξήσεων.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας