Άρθρα

Παιδικά Χωριά SOS και Ασφαλιστικές Εταιρείες

Είναι μια καλή μέρα εκείνη που σου δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσεις ότι, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να δώσουν προτεραιότητα και να στηρίξουν συστηματικά και ουσιαστικά εκείνους που είναι πιο αδύναμοι και χρειάζονται τη φροντίδα μας. Είναι ακόμα καλύτερη η μέρα, όταν αυτή τη διαπίστωση την κάνεις για ανθρώπους που γνωρίζεις, συναναστρέφεσαι επαγγελματικά και μοιράζεσαι κοινούς στόχους και προβληματισμούς. Σε εμένα, την ευκαιρία για να ανακαλύψω το βάθος αυτής της προσπάθειας, που γίνεται με την πρωτοβουλία εξαιρετικών ανθρώπων της ασφαλιστικής αγοράς, την έδωσε ο κ. Μιχάλης Σουρίκας, ιδρυτής της μεσιτικής εταιρείας «Ασφαλιστική Εγγύηση» και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας.

Δεν είναι οι εταιρείες που κάνουν τη διαφορά, είναι οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις. Και στην ασφαλιστική αγορά –προφανώς– υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αποφάσισαν να στηρίξουν διακριτικά αλλά ουσιαστικά το έργο των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και του Ξενώνα SOS-ELIZA, που σκοπό έχουν να φροντίσουν παιδιά που δεν μπορούν να μείνουν με τις οικογένειές τους.

Στα Παιδικά Χωριά SOS μεγαλώνουν παιδιά. Στα Παιδικά Χωριά SOS οι υπεύθυνοι φροντίζουν να κάνουν πιο όμορφα τα πρώτα βήματα αυτών των παιδιών, πιο εποικοδομητική την ενήλικη ζωή τους.
Η έννοια του Παιδικού Χωριού SOS είναι η προσφορά ενός σπιτιού, μιας οικογένειας και, το κυριότερο, μιας Μητέρας SOS, για τα παιδιά που είναι μόνα στον κόσμο και έχουν ανάγκη προστασίας. Η Μητέρα SOS ζει μαζί τους, είναι υπεύθυνη για την ανατροφή τους και το διάβασμά τους, τα συμβουλεύει, ακούει τα προβλήματά τους και είναι κοντά τους κάθε στιγμή που θα χρειαστεί. Αυτή είναι η εικόνα του Παιδικού Χωριού SOS: μια μεγάλη οικογένεια, που αγκαλιάζει με αγάπη τα παιδιά. Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν τρία Παιδικά Χωριά SOS: στη Βάρη Αττικής, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και στην Αλεξανδρούπολη, και δύο Στέγες για τα παιδία που ενηλικιώνονται.

Αν και τα Παιδικά Χωριά SOS είναι αρκετά γνωστά στο ευρύ κοινό για το έργο τους, ο Ξενώνας SOS-ΕLIZA, ως μια πιο νέα πρωτοβουλία, είναι λιγότερο γνωστός, όμως εξίσου αξιέπαινη προσπάθεια. Στον Ξενώνα, που είναι μία συνεργασία των Παιδικών Χωριών SOS με το Σωματείο ΕΛΙΖΑ, φιλοξενούνται κακοποιημένα παιδιά, που απομακρύνονται από τις οικογένειές τους μετά από εισαγγελική παρέμβαση, ηλικίας από λίγων μηνών έως 5 ετών, με σκοπό να φροντιστούν σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά και να μπορέσουν είτε να επιστρέψουν στους φυσικούς γονείς ή να δοθούν σε αναδοχή, είτε –συνηθέστερα– να προχωρήσουν σε σπίτια των Παιδικών Χωριών SOS. Στον Ξενώνα τα παιδιά δεν πρέπει να παραμένουν για διάστημα περισσότερο των δύο χρόνων, καθώς αυτό δεν είναι καλό θεραπευτικά για τα ίδια, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που τα παιδιά δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αλλά και δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τους στα Παιδικά Χωριά SOS;
Ο υπεύθυνος του Ξενώνα SOS-ELIZA, κ. Ανδρέας Μποζώνης, απαντά πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να υπάρξει πρόταση κάποιου άλλου φορέα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η οικονομική συνεισφορά από δωρητές στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, όμως η θετική πλευρά του θέματος είναι ότι, στο ίδιο διάστημα, έχουν αυξηθεί οι δωρεές από  Έλληνες του εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σε σημαντικά καλύτερη θέση είναι τα ιδρύματα και σωματεία τα οποία ποτέ δεν βασίστηκαν σε κρατικές επιχορηγήσεις και άρα είχαν ήδη αναπτύξει τις απαραίτητες δομές για τη συγκέντρωση πόρων απαραίτητων για τη δραστηριότητά τους. Ιδρύματα που κλήθηκαν να αναπτύξουν αντίστοιχες δομές λόγω του απότομου περιορισμού της κρατικής στήριξης, είναι μάλλον καταδικασμένα. Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ο Ξενώνας SOS-ELIZA κατόρθωσε να μεγαλώσει τις εγκαταστάσεις του, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η ανέγερση νέου, σύγχρονου κτηρίου, για τη φιλοξενία παιδιών.

Στην Ευρώπη, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών που απομακρύνονται από τις οικογένειές τους λόγω διαπιστωμένης κακοποίησης που οφείλεται σε κοινωνικά αίτια (για παράδειγμα, παραμέληση ανηλίκου λόγω παρατεταμένης ανεργίας των γονέων), μετά από την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία σε ξενώνες όπως ο Ξενώνας SOS-ELIZA, κατορθώνουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά αυτά είναι θεαματικά μικρότερα, γιατί, δυστυχώς, όταν πλέον παρεμβαίνει το κράτος, για να απομακρύνει από την εστία τους τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση, είναι ήδη πολύ αργά και οι δυνατότητες διορθωτικών παρεμβάσεων από τους ειδικούς πολύ περιορισμένες.

Οι μοναδικοί τρόποι για να λειτουργούν τόσο τα Παιδικά Χωριά SOS όσο και ο Ξενώνας SOS-ELIZA είναι φυσικά η συνδρομή (χρηματική), ο άμεσος και έμμεσος εθελοντισμός των πρόθυμων μελών της κοινωνίας μας. Άτομα, επιχειρήσεις και φορείς, που έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να ενισχύουν το έργο που γίνεται για τα παιδιά που είναι μόνα τους.

Η ασφαλιστική αγορά ανήκει εδώ και πολλά χρόνια σε εκείνους που στέκονται αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια. Όλες οι εγκαταστάσεις των Παιδικών Χωριών SOS μαζί και του Ξενώνα SOS-ELIZA ασφαλίζονται εδώ και αρκετά χρόνια σε συνασφαλιστήριο, με τον συντονισμό της «Ασφαλιστικής Εγγύησης» και την πολύτιμη συνδρομή του Πραγματογνώμονα κ. Στέλιου Σούτη, ο οποίος διέθεσε τις υπηρεσίες του ως προς την απαραίτητη εκτίμηση των ασφαλισμένων ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν στο συνασφαλιστήριο (Εθνική, Αγροτική, ΑΧΑ και Ορίζων) αναλαμβάνουν οι ίδιες την πληρωμή των ασφαλίστρων και φυσικά τόσο ο κ. Σούτης όσο και το γραφείο του κ. Μ. Σουρίκα προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες δωρεάν.
Αυτή είναι ίσως η πλέον κοινωνική διάσταση της ασφάλισης.
«Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που μας προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, γιατί αποδεσμεύουν ένα σημαντικό κεφάλαιο για τα Παιδικά Χωριά SOS, ώστε να διατεθεί σε έργα. Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε ασφαλισμένοι και αυτό θα ήταν ένα μεγάλο κόστος από το οποίο οι εταιρείες μάς ελαφρύνουν, αναλαμβάνοντάς το οι ίδιες», λέει στη συνάντησή μας ο κ. Γιώργος Πρωτόπαππας, Γεν. Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. Με ξαφνιάζει η ασφαλιστική συνείδηση που επιδεικνύουν τα λόγια του. Θεωρεί τις ασφαλιστικές εταιρείες αξιόπιστο εταίρο σε αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο λόγω του όγκου της βοήθειας που προσφέρουν, αλλά κυρίως λόγω της μακρόχρονης σχέσης που έχουν αναπτύξει με τα Παιδικά Χωριά SOS.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι εταιρείες Generali, ING, Interamerican/Anytime και Metlife Alico υποστηρίζουν χορηγικά πολλές και διαφορετικές ανάγκες και δραστηριότητες των Παιδικών Χωριών SOS. Εξίσου ουσιαστική και με ακόμα βαθύτερη χρονική δέσμευση είναι η προσφορά των εταιρειών Εθνική Ασφαλιστική, Αγροτική Ασφαλιστική, ΑΧΑ και Ορίζων (10 χρόνια), οι οποίες αναλαμβάνουν την ασφαλιστική κάλυψη των κτηρίων και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων των Χωριών, και Groupama Φοίνιξ (πέντε χρόνια), η οποία καλύπτει εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.
Σήμερα, καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια από τις ασφαλιστικές εταιρείες που προαναφέραμε, να στηρίξουν μια τόσο σημαντική δραστηριότητα, παρά τις όποιες επιπτώσεις έχει η οικονομική δυσπραγία στα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Δυνατότητες διεύρυνσης της στήριξης αυτής πάντοτε θα υπάρχουν και φυσικά αυτό είναι επιθυμητό, αξίζει όμως να αναγνωρίσουμε και τις προσπάθειες που ήδη γίνονται. Γιατί δεν είναι μόνο η πρόσβαση στην ασφάλιση, που γίνεται εφικτή χάρη στην πρωτοβουλία αυτών των ασφαλιστικών εταιρειών. Εξίσου σημαντικό είναι ότι, μέσα από αυτή τη συνεργασία, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει τη δυνατότητα να μιλήσει και να επικοινωνήσει στους ανθρώπους που αποτελούν μέλη του, αλλά και –γιατί όχι– στις χιλιάδες συμπολιτών μας που ανοίγουν το σπίτι τους και την επιχείρησή τους στον ασφαλιστή τους, για την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται για την υποστήριξη ευάλωτων παιδιών και δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Συχνά κρίνουμε την ανταποδοτικότητα της κοινωνικής μας συνεισφοράς από τον όγκο, το ύψος της χρηματικής μας εισφοράς. Οι άνθρωποι στα Παιδικά Χωριά SOS μου θύμισαν πόσο λάθος και αυτοπεριοριστικό μπορεί να είναι αυτό. Οι μεγάλες χορηγίες και τα έκτακτα μεγάλα χρηματικά ποσά είναι βεβαίως καλοδεχούμενα και πολύ σημαντικά. Είναι όμως η σταθερή μακροχρόνια στήριξη, με το ελάχιστο χρηματικό κόστος που είναι εφικτό για τους περισσότερους από εμάς, αυτή η οποία επιτρέπει σε οργανισμούς όπως τα Παιδικά Χωριά SOS να προγραμματίζουν δράσεις, να ανταποκρίνονται στις καθημερινές απαιτήσεις, να συντηρούν αυτό το όμορφο οικοδόμημα και να αγκαλιάζουν με αγάπη και φροντίδα παιδιά που έχουν ανάγκη προστασίας. Κανένας μας δεν χρειάζεται να είναι μόνος στον κόσμο. Κανένα παιδί δεν πρέπει να είναι μόνο στον κόσμο.

Προσωπικά, είμαι πολύ χαρούμενη που διαπίστωσα, για μια ακόμη φορά, ότι ο κλάδος από τον οποίο βιοπορίζομαι και τον οποίο υπηρετώ, έχει στους κόλπους του ανθρώπους που νοιάζονται αρκετά, ώστε στην επαγγελματική τους δραστηριότητα να χωρέσουν και μια μεγάλη αγκαλιά γι’ αυτά τα παιδιά. Όλοι εμείς, που ανήκουμε στην οικογένεια της ασφαλιστικής βιομηχανίας, ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα αυτών των ασφαλιστικών εταιρειών. Κοντά στις δικές τους προσπάθειες στήριξης των Παιδικών Χωριών SOS, ας προσθέσουμε και την ελάχιστη δική μας δυνατότητα. Στο ευρύ πλαίσιο παροχής στήριξης και βοήθειας, περιλαμβάνονται όχι μόνο δωρεές αλλά και αποστολές μηνυμάτων SMS, προγράμματα «αναδοχής» στα Παιδικά Χωριά SOS, δωρεές σε είδος, βοήθεια στην επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών.

Αμαλία Ρουχωτά

Πληροφορίες για τα Παιδικά Χωριά SOS μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.sos-villages.gr

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας