Διεθνή

Οι 9 συστημικά σημαντικοί ασφαλιστικοί όμιλοι

Οι Allianz SE, American International Group, Inc., Assicurazioni Generali S.p.A., Aviva plc, Axa S.A., MetLife, Inc., Ping An Insurance (Group) Company of China, Ltd., Prudential Financial, Inc., Prudential plc είναι οι εννέα παγκόσμιοι ασφαλιστικοί όμιλοι που χαρακτηρίζονται ως συστημικά σημαντικοί από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).

Η μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εταιρειών με συστημική σημασία παγκοσμίως (G-SiiS), καθώς και μια σειρά μέτρων που θα ισχύουν γι’ αυτές δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 2013, από τη Διεθνή Ένωση Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων (IAIS) και υιοθετήθηκε από το FSB.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στις G-SiiS συνάδουν με το πλαίσιο πολιτικής που εκδόθηκε από το FSB, το Νοέμβριο του 2011 και περιλαμβάνουν για κάθε G-SII:
i) Τις προϋποθέσεις του σχεδιασμού ανάκαμψης και εξυγίανσης, σύμφωνα με τα βασικά χαρακτηριστικά των Αποτελεσματικών Καθεστώτων Εξυγίανσης της  FSB,  ιδίως:
– τη δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (CMG)
– την ανάπτυξη ενός σχεδίου ανάκαμψης και εξυγίανσης (RRP), συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου διαχείρισης του κινδύνου έλλειψης ρευστότητας 
–  τη διεξαγωγή αξιολογήσεων  για τη δυνατότητα εκκαθάρισης, στο πλαίσιο της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων
– την ανάπτυξη συγκεκριμένων θεσμών για διασυνοριακές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών εξυγίανσης.

ii) Ενισχυμένη εποπτεία σε επίπεδο ομίλου, που θα συμπεριλαμβάνει:
– Ο επόπτης του ομίλου να έχει άμεση αρμοδιότητα στις θυγατρικές εταιρείες .
– Ο επόπτης του ομίλου να επιβλέπει την ανάπτυξη και την εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Συστημικού κινδύνου. 

iii) Υψηλότερες Απαιτήσεις για την απορρόφηση ζημιών (HLA) για τις μη αμιγώς ασφαλιστικές δραστηριότητες. Σε περίπτωση απουσίας ενός παγκόσμιου κεφαλαιακού προτύπου ως βάση, αυτές  θα πρέπει να βασίζονται σε απλές, ανασταλτικές, κεφαλαιακές απαιτήσεις προστασίας για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των μη ασφαλιστικών θυγατρικών. Οι απαιτήσεις HLA θα πρέπει να πληρούνται μέσω κεφαλαίων υψηλής ποιότητας. 

Η ομάδα των G-SiiS θα επικαιροποιείται ετησίως και θα δημοσιεύεται από την FSB το Νοέμβριο κάθε έτους, με βάση τα νέα δεδομένα, αρχής γενομένης από το Νοέμβριο του 2014.

Η FSB, σε συνεργασία με την IAIS και τις εθνικές αρχές, θα αποφασίσει για την κατάσταση των G-SII μεγάλων αντασφαλιστικών και τα κατάλληλα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου τους τον Ιούλιο του 2014.

Insurance Europe: Ακατάλληλες για την ασφάλιση οι προτάσεις της IAIS και του FSB 
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας η Insurance Europe, εξέδωσε στις 19 Ιουλίου δελτίο τύπου στο οποίο επισημαίνει ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από το FSB και τη IAIS, για τη δημιουργία της λίστας των G-SiiS, δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένη στο επιχειρηματικό μοντέλο της ασφάλισης, ενώ τα μέτρα που προτείνονται δεν ευθυγραμμίζονται με τους πραγματικούς κινδύνους που ενέχουν αυτές οι ασφαλιστικές εταιρείες.

«Η Insurance Europe υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη χάραξη πολιτικών που θα εξασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο, ένα σύστημα που οδηγεί στην αναγνώριση ότι οι ασφαλιστές και όχι συγκεκριμένες δραστηριότητές τους ενέχουν συστημικό κίνδυνο, είναι λάθος», δήλωσε σχετικά η Michaela Koller, Γενική Δ/ντρια της Insurance Europe.

Το ομοσπονδιακό όργανο των ασφαλιστών τονίζει, για άλλη μια φορά, ότι οι παραδοσιακές ασφαλιστικές εργασίες έχει αποδειχθεί ότι δεν δημιουργούν ούτε ενισχύουν το συστημικό κίνδυνο, δεδομένου ότι η δραστηριότητά τους είναι μακροχρόνια, η χρηματοδότηση γίνεται γενικά εκ των προτέρων και ο κίνδυνος της ρευστότητας και της διασύνδεσης είναι χαμηλός. Η ικανότητα του ασφαλιστικού κλάδου για μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις έχει αναγνωριστεί ευρέως ότι επιτρέπει να μειώνονται και όχι να ενισχύονται οι συστημικοί κίνδυνοι και η συνολική μεταβλητότητα της αγοράς.

Οι συστημικοί κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά κύριο λόγο προέρχονται από δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα το “μετασχηματισμό ωριμότητας” (maturity transformation) ή τον περιορισμό ρευστότητας (liquidity strains) και από υψηλά επίπεδα αλληλεξάρτησης. Η προσέγγιση του συστημικού κινδύνου πρέπει να εστιάζει, σύμφωνα με την Insurance Europe, στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τέτοιων ειδικών καταστάσεων.

«Δημιουργώντας μία λίστα ασφαλιστικών εταιρειών συστημικής σημασίας παγκοσμίως (G-SiiS) δίνεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι εξίσου σημαντικές συστημικά με τις τράπεζες. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες έχουν ριζικά διαφορετικά προφίλ κινδύνου, ιδίως όσον αφορά τον κίνδυνο που ενέχουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα», επεσήμανε η κα Koller.

Η Insurance Europe προσβλέπει στην ανάλυση των προτάσεων και των επιπτώσεών τους με περισσότερες λεπτομέρειες και σε συνεργασία με το FSB και την IAIS, ώστε να αναπτυχθεί η κατάλληλη εποπτεία των συστημικών κινδύνων στον τομέα των ασφαλίσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Frank Swedlove, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Ασφαλιστικών Εταιρειών (GFIA), μέλος της οποίας είναι η Insurance Europe, σχολίασε: «Η GFIA είναι εξαιρετικά απογοητευμένη, με τη δημοσίευση από την FSB της λίστας των G-SiiS, γιατί το σημείο εκκίνησης τόσο για τα μέτρα όσο και για τη μεθοδολογία όσον αφορά την εκτίμηση του συστημικού κινδύνου στην ασφάλιση έχει βασιστεί σε εκείνη του τραπεζικού τομέα. Η φύση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των ασφαλιστικών εταιρειών είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των τραπεζών. Κάθε μεθοδολογία και τα ενδεχόμενα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για τις ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αντανακλούν αυτή την πραγματικότητα».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας