Άρθρα

Οι 10 μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι το 2012

Oι δέκα μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι κατόρθωσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 4,3% το 2012, με ασφάλιστρα που άγγιξαν τα €428 δις, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από οικονομικά προβλήματα και χαμηλά επιτόκια. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις διεθνείς δραστηριότητες των Ομίλων, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Οι 10 μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι το 2012

Για μια ακόμα χρονιά, το ίδρυμα Fundacion Mapfre δημοσίευσε την ετήσια κατάταξη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων με στοιχεία που αφορούν το 2012.
Η Έκθεση συντάσσεται από την Fundacion Mapfre και βασίζεται στα στοιχεία που δημοσιεύονται στις ετήσιες εκθέσεις των ασφαλιστικών Ομίλων.
Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από οικονομικά προβλήματα και χαμηλά επιτόκια, οι δέκα μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι κατόρθωσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 4,3% το 2012, με ασφάλιστρα που άγγιξαν τα €428 δις. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις διεθνείς δραστηριότητες των ομίλων, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Οι επτά από τους δέκα ομίλους κατέγραψαν θετικές επιδόσεις, ακόμα και σε διψήφια νούμερα στις περιπτώσεις των Prudential (24,9%), Zurich (16,2%), Talanx (12,6%) και Mapfre (10,1%).
Στην κατάταξη του 2012, την πρώτη θέση έχει η AΧΑ, με αύξηση 5% σε ασφάλιστρα, που άγγιξαν τα €84.592 εκατ., λόγω των θετικών επιδόσεων τόσο στη Ζωή όσο και στις Γενικές. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Allianz με €72.086 εκατ. ασφάλιστρα και αύξηση 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως χάρη στην ώθηση που της έδωσαν ο κλάδος Περιουσίας και Ατυχημάτων και η ανάπτυξη εργασιών της Allianz Global Corporate & Specialty. Η Generali, στην τρίτη θέση, με €69.613 εκατ., κατέγραψε αύξηση κατά 0,7%, με ανοδικά αποτελέσματα και στη Ζωή και στις Γενικές ασφαλίσεις, κυρίως λόγω της δυναμικής ανάπτυξής της στη γερμανική αγορά και σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Zurich κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη, με ασφάλιστρα που έφθασαν τα €39.690 εκατ., και η Prudential την πέμπτη, σημειώνοντας αύξηση ασφαλίστρων κατά 24,9%. Αντίθετα, η Aviva στην έκτη θέση κατέγραψε μείωση κατά 7% στα ασφάλιστρά της για το 2012 και πτώση €3.758 εκατ. στα κέρδη της. Ο όμιλος Talanx βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξης. Το 2012, ο γερμανικός όμιλος αύξησε κατά 12,6% τα ασφάλιστρά του. Στις επόμενες δύο θέσεις βρίσκονται δύο γαλλικοί όμιλοι, CNP και Credit Agricole. Kαι οι δύο κατέγραψαν μείωση ασφαλίστρων, κυρίως λόγω χαμηλότερων εσόδων στις εργασίες ασφαλίσεων Ζωής στη Γαλλία. Αντίθετα, τα έσοδά τους από διεθνείς δραστηριότητες αυξήθηκαν και οι δύο όμιλοι έκλεισαν τη χρονιά με αύξηση κερδών: κατά 73,2% η Credit Agricole και κατά 10,3% η CNP. Τη δέκατη θέση κρατάει η Mapfre, η οποία αύξησε τα έσοδά της από ασφάλιστρα κατά 10,1%, χάρη στις θετικές επιδόσεις της διεθνούς δραστηριότητάς της, κυρίως σε Βραζιλία και ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, οι δέκα μεγαλύτεροι όμιλοι κατέγραψαν κέρδη ύψους €16.283 εκατ., 0,8% λιγότερα από ό,τι το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Η Allianz ήταν ο όμιλος με τα υψηλότερα κέρδη (€5.491 εκατ.), διπλάσια σε σχέση με του προηγούμενου έτους, λόγω διψήφιας αύξησης των λειτουργικών κερδών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Η Credit Agricole ήταν ο δεύτερος όμιλος με σημαντική αύξηση κερδών, κατά 73,2%, κυρίως λόγω της αρνητικής επίπτωσης που είχαν στα κέρδη της το 2011 οι αποσβέσεις των ελληνικών ομολόγων. Η Prudential επίσης πέτυχε σημαντική αύξηση των κερδών της, κατά 66,1%, λόγω της αύξησης των εργασιών στην Ασία και τις ΗΠΑ. Η Zurich και ο Talanx βελτίωσαν σημαντικά τα έσοδα από επενδύσεις, τα οποία συνέβαλαν στην αύξηση, κατά 13,7% και κατά 29,1% των κερδών τους, αντίστοιχα. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για τους ομίλους με χαμηλότερα κέρδη. Για την ΑΧΑ ήταν το ότι δεν επαναλήφθηκαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2011. Στην περίπτωση της Mapfre ο λόγος ήταν οι προβλέψεις και απομειώσεις, οι οποίες ανήλθαν σε €404,8 εκατ, ενώ για την Generali κύρια αιτία ήταν η ζημία των €2.496 εκατ. στα μη λειτουργικά κέρδη.

Κατάταξη Εταιρειών Γενικών Ασφαλίσεων
Οι δέκα μεγαλύτεροι όμιλοι στις Γενικές Ασφαλίσεις αύξησαν τα έσοδά τους κατά 4,9%, στα €206.441 εκατ., με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου ασφαλίστρων σε όλες τις περιπτώσεις πλην της Ergo, τα ασφάλιστρα της οποίας μειώθηκαν κατά 8,7%, κυρίως λόγω της πώλησης ορισμένων θυγατρικών της. Επικεφαλής της κατάταξης είναι και πάλι η Allianz, η οποία κατέγραψε ασφάλιστρα ύψους €46.889 εκατ. το 2012.

Κατάταξη Εταιρειών Ασφαλίσεων Ζωής
Ο όγκος ασφαλίστρων των 10 μεγαλύτερων ομίλων στην Ευρώπη στις ασφαλίσεις Ζωής ανήλθε το 2012 στα €272.020 εκατ., αυξημένος ελάχιστα (κατά 1,6%), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, πέντε όμιλοι αύξησαν τα έσοδά τους, ισοσκελίζοντας έτσι τη μείωση των υπόλοιπων πέντε. Ο όμιλος ΑΧΑ είναι επικεφαλής της κατάταξης αυτής, με €53.596 εκατ. ασφάλιστρα, και ακολουθείται από την Generali και την Prudential.

Δείτε όλη την Έκθεση στο English Supplement της έντυπης έκδοσης, σελ. 88-91.

Δείτε παρακάτω την Κατάταξη των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών Ομίλων το 2012, με βάση των όγκων ασφαλίστρων, και τα Καθαρά Αποτελέσματα των οικονομικών ετών 2011-2012.

{gallery}MapfreFoundation_12{/gallery}

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας