24.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον σεισμό στην Ιταλία

Ενώ οι νεκροί από το φονικό σεισμό στην Ιταλία έφτασαν τους 268 και ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 300, ασφαλιστές, αντασφαλιστές και αναλυτές κινδύνων έχουν επιδοθεί στον άχαρο ρόλο της αποτίμησης της καταστροφής σε αριθμούς. Αχάρος μέν χρήσιμος δε ο ρόλος των ασφαλιστών, αφού οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις που θα πληρώσουν, θα βοηθήσουν τους πληγέντες να σταθούν στα πόδια τους και να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους!

Αν και είναι προφανώς πολύ νωρίς για να έχουμε μια εκτίμηση των ζημιών, με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες από παρόμοιους σεισμούς στην κεντρική Ιταλία, κάποιες πηγές ανέφεραν ότι οι οικονομικές απώλειες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 1δις δολάρια ΗΠΑ, με τις ασφαλισμένες ωστόσο απώλειες να είναι σαφώς μικρότερες, λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης που παρατηρείται και στη γείτονα χώρα, όσον αφορά την ασφάλιση σεισμού.

Η αγορά γενικών ασφαλειών της Ιταλίας είναι η όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο και η πέμπτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ωστόσο, «λόγω των χαμηλών ποσοστών ανάληψης, οι ασφαλισμένες απώλειες εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερες από το 2% της συνολικής οικονομικής ζημίας που προκαλούν οι σεισμοί στην Ιταλία», επισημαίνειη AIR Worldwide.

Σύμφωνα με τον ιταλικό οικονομικό τύπο, ο Όμιλος Generali αναμένει η συνολική ζημία να ανέλθει σε πάνω από 1 δις δολάρια ΗΠΑ με τη δική του έκθεση να εκτιμάται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Για 62% πιθανότητα η οικονομική ζημία να υπερβεί το 1 δις δολάρια κάνει λόγο και η United States Geological Survey . Όπως εξηγεί η Impact Forecasting, μονάδα της Aon Securities Inc με έδρα το Σικάγο, τα ιστορικά γεγονότα έχουν δείξει μια «σημαντική απόκλιση» στην αναλογία των οικονομικών προς τις ασφαλισμένες απώλειες.

Πράγματι, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Generali, μόνο περίπου το 20% των νοικοκυριών διαθέτουν ασφάλιση κατοικίας στην κεντρική Ιταλία, ενώ στις βόρειες περιοχές το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, φθάνοντας το 50%.

Η κάλυψη σεισμού στην Ιταλία συχνά δεν περιλαμβάνεται στα ασφαλιστήρια κατοικίας και συνήθως εκδίδεται ως προέκταση των ασφαλιστηρίων πυρός. Για βιομηχανικές και εμπορικές δομές, η κάλυψη μπορεί να προσφέρεται με ένα πρόσθετο ασφάλιστρο, το οποίο ποικίλλει ανά περιοχή.

Λόγω της σχετικά χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης, περιορισμένες αναμένεται να είναι οι ασφαλισμένες απώλειες και στη βιομηχανία. Η κύρια ανησυχία για τους ασφαλιστές είναι οι απώλειες από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κάλυψη διακοπής εργασιών, αλλά ο αριθμός αυτού του είδους των συμβολαίων είναι μικρός.

Περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις και για τους επενδυτές του καταστροφικού ομολόγου Azzurro Re bond, πλήρους εμπράγματης αξίας €200 εκατ. που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2015 από την Willis Capital Markets σε συνεργασία με την Unipol SAI Assicurazioni, καθώς η έκθεση του ομολόγου στην περιοχή είναι μικρή.

Η Ιταλία έχει μακρά ιστορία ισχυρών σεισμών σε όλη τη χώρα, και στην κεντρική περιοχή των Απεννίνων, ειδικότερα. Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος ισχυρός σεισμός στην πόλη L’Aquila, το 2009, σκότωσε πάνω από 300 ανθρώπους, άφησε 55.000 άστεγους και κατέστρεψε τη μεσαιωνική πόλη. Οι συνολικές απώλειες τότε είχαν ανέλθει σε 2,5 δις ευρώ, εκ των οποίων 260 εκατ. ευρώ ήταν ασφαλισμένα, σύμφωνα με τη Munich Re. Στον απόηχο του σεισμού του 2009, η Generali είχε ανακοινώσει αύξηση των αξιώσεων κατά €130.000.000, ενώ η γερμανική Allianz αύξηση κατά €84 εκατ., σύμφωνα με έκθεση της News.Markets.

 

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας