Διεθνή

Οι θέσεις της Insurance Europe για τις αγορές τιτλοποίησης


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε στις 30 Σεπτεμβρίου σχέδιο δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (δείτε εδώ), με σκοπό να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Δημοσίευσε, επίσης, τα πρώτα πιο επείγοντα στάδια του σχεδίου αυτού, όπως η επανεκκίνηση υγιών αγορών τιτλοποίησης και την προώθηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε έργα υποδομής.

Με αφορμή την ανακοίνωση και καθώς οι τιτλοποιήσεις είναι ένα θέμα που αφορά την ασφαλιστική βιομηχανία, η κα Michaela Koller, Γενική Δ/ντρια της Insurance Europe, δήλωσε τα εξής:

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη CMU, λαμβάνει μέτρα για να διευκολύνει ταχείες αλλαγές στη μεταχείριση των υποδομών από το Solvency II. Ωστόσο, οι κεφαλαιακές επιβαρύνσεις τόσο για χρεωστικούς όσο και για συμμετοχικούς τίτλους σε υποδομές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τους πραγματικούς κινδύνους που ενέχουν αυτά τα στοιχεία ενεργητικού στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών. Υπάρχει, επίσης, μικρή ή καθόλου αναγνώριση των οφελών της διαφοροποίησης που φέρνουν οι υποδομές στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών. Ως εκ τούτου, ενώ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι αλλαγές αυτές δεν είναι αρκετές για την άρση των φραγμών στις επενδύσεις των ασφαλιστών.

»Η Insurance Europe χαιρετίζει την έκκληση της Επιτροπής για στοιχεία σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις της νομοθεσίας. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου της Επιτροπής για πιο συνεκτική και αποτελεσματική ρύθμιση.

»Χαιρετίζουμε επίσης την πρωτοβουλία της Επιτροπής να αναζωογονήσει την αγορά τιτλοποιήσεων και να αναγνωρίσει ότι ο τρόπος που το Solvency II αντιμετωπίζει τις τιτλοποιήσεις χρειάζεται αλλαγές. Ανυπομονούμε να δούμε, σε μεταγενέστερο στάδιο, τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την αλλαγή των βαθμονομήσεων στις τιτλοποιήσεις, η οποία εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή σε σχέση με τους κινδύνους που εμπλέκονται. Περαιτέρω βελτιώσεις είναι αναγκαίες και, ως εκ τούτου, εκτιμούμε το ότι η Επιτροπή τόνισε στο σχέδιό της τις διαδικασίες αναθεώρησής του αντί για την επίτευξη αυτού του στόχου».

 Περισσότερα για το σχέδιο δράση της Ευρωπαίκής Επιτροπής εδώ: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5731_el.htm

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας