Διεθνή

Οι ασφαλιστές λένε ξανά ΟΧΙ στον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών

Με δεδομένη την ανανεωμένη δυναμική των διαπραγματεύσεων για τη θέσπιση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ) σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), η Insurance Europe επανέλαβε μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με αυτό το σχέδιο.

Η Ομοσπονδία των ασφαλιστικών ενώσεων της Ευρώπης εξακολουθεί να πιστεύει ότι ένας ΦΧΣ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. «Οι φόροι αυτοί αυξάνουν το κόστος για τους χρήστες των χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως οι κυβερνήσεις, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες ή άλλες επιχειρήσεις. Αυτό θα έχει αναπόφευκτα αρνητικό αντίκτυπο στους τελικούς χρήστες των χρηματοπιστωτικών αγορών: τους καταναλωτές χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως είναι οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων ή οι δικαιούχοι των συνταξιοδοτικών ταμείων», επισημαίνει σε σχετικό δελτίο που εξέδωσε στις 20 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, θεωρεί ότι η καθιέρωση του ΦΧΣ στην ΕΕ θα μπορούσε να έχει και μια σειρά από απρόβλεπτες συνέπειες (π.χ. τη μειωμένη ρευστότητα της αγοράς μετοχών της ΕΕ, την αύξηση του κόστους κεφαλαίου και τη μετεγκατάσταση των εμπορικών δραστηριοτήτων), με δυσμενή αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αν επιβληθεί ένας ΦΧΣ στα συνταξιοδοτικά και σε άλλα ασφαλιστικά προϊόντα μακροχρόνιας αποταμίευσης, αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στα συνταξιοδοτικά συστήματα της Ευρώπης και θα ήταν ασυμβίβαστο με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προσπάθειες των κρατών μελών για αύξηση του ρόλου της συμπληρωματικής συνταξιοδότησης και των αποταμιευτικών σχημάτων στα συνταξιοδοτικά συστήματα για την αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών.

Ως εκ τούτου, επισημαίνει η Insurance Europe, όλα τα προϊόντα συνταξιοδότησης, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους, πρέπει να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ΦΧΣ. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να επιτευχθεί αυτό, θα ήταν να αφήσουμε στις εθνικές αρχές τον ορισμό των “συνταξιοδοτικών προϊόντων” που θα πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΧΣ,.

Περισσότερα για τις θέσεις της Insurance Europe εδώ

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας