Άρθρα

Θα παραμείνει η εποπτεία των ασφαλιστικών στην ΤτΕ;

Συνάντηση ΔΕΙΑ-ΕΕΑ για ευχές και «ΘΑ» στα προβλήματα που ταλανίζουν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τον Κλάδο. Εκτός από τα έξι θέματα που συζητήθηκαν προκύπτει και το ερώτημα: θα παραμείνει η Εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαμεσολαβούντων στην Τράπεζα της Ελλάδος;

Η συγκυρία της ύπαρξης του επικοινωνιακά χαρισματικού, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, μάς επέτρεψε να διατυπώσουμε στην κα Διευθύντρια της ΔΕΙΑ τις ευχές μας για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

Αυτό συνέβη την 22α Δεκεμβρίου, όταν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κάλεσε τους δημοσιογράφους για να μας ενημερώσει για τη συνάντησή του με την κα Ι. Σεληνιωτάκη και τις κυρίες Σ. Αδαμοπούλου και Μ. Κρητικού, στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου τον συνόδευαν οι κ.κ. Κώστας Λάμπρου και Νίκος Λεβετσοβίτης.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, για μια ακόμη φορά, υπηρετώντας τη διαφάνεια, όχι μόνον εξέδωσε δελτίο Τύπου, το οποίο και παραθέτουμε παρακάτω, αλλά προσπάθησε να ερμηνεύσει και να σχολιάσει τις θέσεις και τις προθέσεις που διακατέχουν και διαπνέουν το εποπτικό όργανο του Κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Έστω και σε ήχο τρίτο πλάγιο, διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου του ΕΕΑ:

 

«Στόχος της συνάντησης, όπου και δρομολογήθηκε, είναι η άρση εμποδίων, ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και η διευκόλυνση μετάβασης του κλάδου στο νέο περιβάλλον της αγοράς που σηματοδοτείται από τη Solvency και την IDD» (…).

Συζητήθηκαν έξι βασικά θέματα και επί αυτών ελήφθησαν αποφάσεις, δρομολογήθηκαν ενέργειες και δόθηκαν διευκρινίσεις. Ειδικότερα:

1. Συζητήθηκε να αναπτυχθούν ενέργειες για την καταγραφή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σε όλη τη χώρα, κάτι που θα επιχειρηθεί με τη στενή συνεργασία των Επιμελητηρίων με τη ΔΕΙΑ

2. Διευκρινίστηκε ότι για την εγγραφή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο Ε.Ε.Α. δε θα ζητηθεί βεβαίωση επαναπιστοποίησης για  την τρέχουσα και τις επόμενες χρονιές μέχρι και το 2020, όπου θα απαιτηθεί για την εγγραφή μελών να υπάρχει συνολική βεβαίωση παρακολούθησης 75 ωρών για την προηγούμενη πενταετία (έτη από 2015 έως και 2019).

3. Η ΔΕΙΑ θα παρουσιάσει στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες με ειδικές ενέργειες –εκδήλωση– τις επιπτώσεις της Solvency στη διαμεσολάβηση, ενώ συναφώς αναμένεται και αντίστοιχη πρωτοβουλία για την IDD

4. Διευκρινίστηκε ότι στο θέμα της ΑΣΠΙΣ και Commercial–για το οποίο ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πώς όσο μένουν αναποζημίωτοι πελάτες πλήττεται η αξιοπιστία της αγοράς–  το Ε.Ε.Α. θα απευθυνθεί στον αρμόδιο Διευθυντή Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ, κ. Γ. Πάσχα, που είναι αρμόδιος για να συζητηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

5. Αποσαφηνίστηκε από τη ΔΕΙΑ ότι για τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών και την τήρηση της νομοθεσία περί ανταγωνισμού αρμόδια είναι το Υπουργείο Οικονομίας- Ανάπτυξης καθώς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

6. Επιλύθηκαν ερμηνευτικά θέματα για τα «δικαιώματα συμβολαίου» καθώς και για την άσκηση των βαθμίδων του επαγγέλματος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, για τα οποία και θα υπάρξουν ενέργειες και αναλυτικότερη προσέγγιση.

Ο  Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, χαιρετίζει την εξέλιξη της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΔΕΙΑ και τα αποτελέσματα που άμεσα προέκυψαν και τονίζει πως η συνδρομή της ΔΕΙΑ στο επόμενο διάστημα είναι καταλυτική και θα στηρίξει το έργο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών».

 

Όπως θα παρατηρήσατε από τα έξι προαναφερθέντα σημεία, το μεν ένα εκφεύγει της αρμοδιότητας της ΔΕΙΑ, το δε δεύτερο δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της και τα υπόλοιπα, υπό την προϋπόθεση του «ΘΑ», θα υλοποιηθούν!

Φυσικά, πέρα από όσα αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΕΕΑ, υπάρχουν και τα λεγόμενα παραπολιτικά. Δηλαδή, σχόλια και εκτιμήσεις, που το ήθος και το ύφος του Προέδρου, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, μπορεί να μη μας επιτρέπουν να τα καταγράψουμε, αλλά ασφαλώς συζητήθηκαν. Οι  δικές μας εντυπώσεις επ’ αυτών είναι:

Δυστυχώς, η φοβική επικοινωνία των στελεχών της εποπτεύουσας αρχής με την αγορά, κατ’ αρχάς, έχει λειτουργήσει σε βάρος του κύρους της εποπτείας και εν τέλει δεν επιτρέπει να χαρακτηριστεί η εποπτεία σήμερα σταθερή και μόνιμη, υπό την Τράπεζα της Ελλάδος. Υπάρχουν στελέχη, και της Κυβέρνησης και της Αγοράς, που προβληματίζονται για το εάν πρέπει να παραμείνει ως έχει ή να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς της Ανεξάρτητης Αρχής.

Πέραν της Εποπτείας που αυτή τη στιγμή ασκείται όπως ασκείται από την ΤτΕ, λόγο έχουν και στην εποπτεία και στη χάραξη στρατηγικής του Κλάδου δύο ακόμη, ίσως και τρία υπουργεία. Αυτό το φαινόμενο δεν συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα και δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Πρόσφατο γεγονός που όλοι παρακολουθούμε με αγωνία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά –παραμονές εορτών– επιβεβαιώνει την ασυνεννοησία και καθυστερεί τις εξελίξεις.

Τέλος, η πρόβλεψη και η πηγή από την οποία εκπορεύεται αυτή, αλλά και η προετοιμασία που αναγγέλλεται γι’ αυτή, για τη βλάβη συμφερόντων ατόμων και εταιρειών μόλις ψηφισθούν οι διατάξεις για τη Solvency II και την IDD, μας ανησυχεί.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά πρέπει να τύχει ιδιαίτερης φροντίδας, έστω και με παράλληλο πρόγραμμα, που είναι της μόδας, για να μην αφελληνιστεί και στην ουσία και στους τύπους.

Μόνον έτσι θα έχουμε καλή χρονιά το 2016.

Δ.Ρ.

 

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας