Διεθνή

Η κερδοφορία των Γενικών Ασφαλίσεων σε γρήγορη πτώση

Τι προβλέπει η Moodys για Ζωή και Γενικές

 

Σε περίπτωση απουσίας πρωτοβουλιών από τις διοικήσεις, οι ασφαλιστές Περιουσίας και Ατυχημάτων θα δουν τα κέρδη τους να μειώνονται κατά μέσο όρο 10% έως 20% σε τρία χρόνια, κάτι που αντιπροσωπεύει σωρευτική μείωση της τάξης των €3-5 δις, σύμφωνα με τη Moodys. Τα κέρδη των ασφαλειών Ζωής θα μειωθούν γενικά με βραδύτερο ρυθμό.


Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων πιέζει τις αποδόσεις των επενδύσεων στον κλάδο των ασφαλίσεων. Συνολικά, τα έσοδα από επενδύσεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τα οποία η Moody’s εκτιμά σήμερα σε περίπου €350 δις, είναι πιθανό να μειωθούν κατά €10-25 δις ετησίως, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η απότομη μείωση των επιτοκίων που σημειώθηκε το 2016 επιταχύνει την πτώση. Οι επενδυτικές αποδόσεις που προέβλεψε η Moody’s για το 2020, με βάση την κατάσταση που επικρατούσε στο τέλος του 2015, θα πρέπει, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, να αναμένονται περίπου ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο αντίκτυπος από τα χαμηλά επιτόκια για τους ασφαλιστές Γενικών Ασφαλίσεων θα είναι ισχυρότερος, επειδή επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία μικρότερης διάρκειας, δήλωσε ο κ. A. Aquino, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Moody’s, σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο.

Επιπλέον, «οι εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων δεν μπορούν να περάσουν την πτώση των επενδυτικών αποδόσεων στους ασφαλισμένους τους», δήλωσε ο κ. Β. Serra, Αντιπρόεδρος SR Credit Officer της Moody’s. «Η μείωση των εσόδων από επενδύσεις θα μεταφραστεί σε ανάλογη μείωση των καθαρών κερδών», επισήαμνε ο κ. Serra.

Η μείωση των εσόδων από επενδύσεις θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από μια μέτρια αύξηση των τιμών των Γενικών ασφαλίσεων, κατά μέσο όρο περίπου 0,5%. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και η μέτρια αύξηση των τιμών σε όλες τις ασφαλίσεις θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, δεδομένου του ανταγωνισμού και της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Moody’s.

Μια άλλη αρνητική συνέπεια των χαμηλών επιτοκίων είναι ότι επηρεάζουν άμεσα τον δείκτη Solvency II της ασφαλιστικής.

Η επίπτωση της μείωσης της απόδοσης των επενδύσεων θα είναι λιγότερο έντονη για τους ασφαλιστές Ζωής, διότι θα μοιραστούν το βάρος με τους αντισυμβαλλομένους. «Σε πολλές χώρες τα έσοδα των επενδύσεων μοιράζονται μεταξύ κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων και ασφαλιστικών εταιρειών», σύμφωνα με τον κ. Serra. Σε χώρες όπου οι ασφαλιστές Ζωής δημιουργούν επενδυτικές αποδόσεις υψηλότερες από τις εγγυημένες τιμές, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα κέρδη τους, μειώνοντας το ποσοστό που πιστώνουν στους ασφαλισμένους.

Η Moody’s αναμένει ότι οι επενδυτικές αποδόσεις για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής θα μειωθούν κατά 10-30 μονάδες βάσης ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια, αν υποθέσουμε ότι μένουν αμετάβλητα τα επιτόκια και η κατανομή των επενδύσεων. Η μείωση είναι χαμηλότερη από ό,τι στις Γενικές ασφαλίσεις, διότι οι ασφαλιστές Ζωής συνήθως επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης διάρκειας, καθυστερώντας την επίδραση των χαμηλότερων επιτοκίων.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι ασφαλιστές Ζωής είναι πιθανό να βρεθούν υπό μεγαλύτερη πίεση, κυρίως στη Γερμανία, όπου τα εγγυημένα ποσοστά περιορίζουν τη δυνατότητα να μοιραστούν οι χαμηλότερες επενδύσεις των αποδόσεων με τους αντισυμβαλλομένους.

Πηγή: Intelligent Insurer

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας