Διεθνή

Για αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου μιλά η Euler Hermes

Δεν μειώθηκε ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμών μεταξύ επιχειρήσεων και απαιτείται προσοχή, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να υποφέρει από αναιμική ανάπτυξη και οι προοπτικές των επιχειρήσεων είναι περιορισμένες, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική μελέτη, με τίτλο «Ένα σάπιο μήλο χαλάει ολόκληρο το καλάθι», της Euler Hermes.

Σύμφωνα με τον ασφαλιστή Πιστώσεων, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αυξηθεί μόλις κατά 1,0% το 2015, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 2,8%. Η ανάλυση δείχνει ότι οι εξαγωγείς θα βρουν καλύτερες ευκαιρίες σε περιοχές όπου η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη: Αφρική (4,9%), Ασία (4,7%) και Μέση Ανατολή (3,8%).

• Η κατανάλωση στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία θα είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά μόλις που θα φτάσει τα επίπεδα του 2008.

• Η αύξηση των συντελεστών που καθορίζονται από την πολιτική της FED των ΗΠΑ για το 2015, θα πρέπει να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αντιπροσωπεύει πάντα μεγαλύτερο κίνδυνο αλλαγής για τις εταιρείες που εξάγουν προς τις αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ν. Αφρική και η Τουρκία).

• Μακροπρόθεσμα, η Euler Hermes μιλά για αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, καθώς πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ψηφίσει μέσα στο 2015 και οι δημόσιες πολιτικές τείνουν να ευνοούν τον παρεμβατισμό.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας