Διεθνή

Ασφαλιστές προς κυβερνήσεις: Πάρτε πρωτοβουλίες…

Πριν από ένα χρόνο, ο τυφώνας Sandy χτύπησε στην ακτή της Τζαμάικα. Σε διάρκεια μιας εβδομάδας προκάλεσε ζημιές ύψους $68δις, αναδεικνυόμενος έτσι στο δεύτερο πιο δαπανηρό τυφώνα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και σκότωσε τουλάχιστον 286 ανθρώπους.

Με αφορμή αυτή την επέτειο και σε συνέχεια της πρόσφατης δημοσίευσης της πέμπτης έκθεσης αξιολόγησης από τη Διεθνή Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), το think tank της Geneva Association, που εξειδικεύεται στα οικονομικά της ασφάλισης, κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των χωρών τους σε καταστροφές, καθώς και να εντείνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους.

Τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία βασίζεται η έκθεση της IPCC αναφέρουν με πρωτοφανή βεβαιότητα ότι το κλίμα αλλάζει και η ταχύτητα με την οποία γίνονται αυτές οι αλλαγές επιταχύνεται συνεχώς. Ως αποτέλεσμα, η συχνότητα και η ένταση των καιρικών φαινομένων θα συνεχίσει να αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές. Πρόσφατα στοιχεία του ασφαλιστικού κλάδου επιβεβαιώνουν ότι τόσο το κόστος όσο και η συχνότητα των σχετικών με το κλίμα ασφαλιστικών απαιτήσεων αυξάνονται. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων και της αξίας της ιδιοκτησίας, αλλά και στην αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα των γεγονότων, όπως δείχνει και η έκθεση της IPCP. Η ασφαλιστική βιομηχανία χαιρετίζει την έκθεση της IPCC και είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία της με τις κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς, ώστε ενόψει καταστροφικών κινδύνων να μπορούν να προσαρμοστούν, να περιορίσουν τις ζημιές και να ανακάμψουν γρηγορότερα.

Ο Πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την κλιματική αλλαγή και την ασφάλιση της Geneva Association και Πρόεδρος της Axis Capital, κ. Michael Butt, σχολίασε: «Οι ασφαλιστές έχουν ήδη λάβει μέτρα για την προσαρμογή τους στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, μέσω, για παράδειγμα, μεταβολών στις τεχνικές μοντελοποίησης, υποστήριξης ανανεώσιμων και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή πηγών ενέργειας και της διεξαγωγής πιο βιώσιμων δραστηριοτήτων. Όμως, ο τρόπος που οργανώνουμε τις κοινωνίες μας χρειάζεται επανεξέταση, διότι οι κίνδυνοι δεν υπολογίζονται σωστά και αυτή είναι ευθύνη των κυβερνήσεων. Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της συσσώρευσης κινδύνων και της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι ο περιορισμός της δυναμικής που υπάρχει για μεγαλύτερες οικονομικές αλλά και ανθρώπινες απώλειες στο μέλλον, κυρίως ενόψει των κλιματικών αλλαγών».

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει, λοιπόν, να αναγνωρίσουν το χαρακτήρα επείγοντος που έχουν οι διαπιστώσεις της έκθεσης της IPCC και να αναλάβουν δράση, για την προσαρμογή τους στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Στο μέλλον, ταυτόχρονα με επενδύσεις περισσότερο προσανατολισμένες στις καταστροφές, χρειάζεται και επένδυση από πλευράς κυβερνήσεων, για τη μείωση των επιπτώσεων των καταστροφών και τη διαχείριση των κινδύνων σε επίπεδο κοινοτήτων, ώστε να περιοριστεί το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.

Ο κ. Shuzo Sumi, Πρόεδρος της Tokio Marine και Αντιπρόεδρος της Geneva Association, δήλωσε: «Η ασφάλιση είναι ένα εργαλείο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα τόσο των αναδυόμενων όσο και των ανεπτυγμένων οικονομιών».

Η Ασφάλιση μπορεί να υποστηρίξει τις κυβερνήσεις με πάρα πολλούς τρόπους. Πριν συμβεί μια καταστροφή, η ασφάλιση μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με το κόστος της ανάληψης ενός συγκεκριμένου κινδύνου, για παράδειγμα της οικοδόμησης σε πλημμυρικές ζώνες. Μπορεί επίσης να συμβουλεύει τις κυβερνήσεις για το νομοθετικό περιβάλλον που προάγει την κατάλληλη συμπεριφορά όσον αφορά κινδύνους, μέσω, για παράδειγμα, της ρύθμισης ενός Κώδικα κατασκευής για κτήρια ανθεκτικά σε σεισμούς ή πλημμύρες.

Η Ασφάλιση προωθεί επιπρόσθετα τη σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στις κυβερνήσεις και στους φορολογούμενους, με την ανάληψη κινδύνων και τη διασπορά τους σε όλο τον κόσμο, μέσα από τις παγκόσμιες αγορές αντασφάλισης.

Μετά από μια καταστροφή, η ασφαλιστική αγορά έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει ως μηχανισμός απορρόφησης των ζημιών για ιδιώτες και οργανισμούς, βοηθώντας τους να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας  δείχνει ότι, σε οικονομικό επίπεδο, η ασφάλιση υποστηρίζει την οικονομική ανάκαμψη μετά από μια καταστροφή, με τη διοχέτευση ρευστότητας στις πληγείσες περιοχές και την άρση μέρους του οικονομικού βάρους από την πληγείσα κυβέρνηση και ως εκ τούτου τον φορολογούμενο. «Η ύπαρξη της ασφάλισης φαίνεται πως αμβλύνει τις επιπτώσεις των καταστροφών με την απορρόφηση ορισμένων απωλειών και βοηθώντας την κυβέρνηση να εστιάσει τις φορολογικές δαπάνες στους υπόλοιπους, μη αντισταθμισμένους κινδύνους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αυτός ο υποστηρικτικός ρόλος της ασφάλισης είναι πιο έντονος στις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, που δεν υποφέρουν μόνο από το κόστος της αρχικής καταστροφής , αλλά επίσης υποφέρουν από ένα μόνιμο εμπόδιο στην ανάπτυξή τους. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει: «Οι χώρες με μικρότερες ασφαλιστικές αγορές επεκτείνουν τα ελλείμματά τους περισσότερο, αλλά και πάλι υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τις καταστροφές . Φαίνεται ότι η διαθεσιμότητα της ασφάλισης μειώνει τις πραγματικές συνέπειες, χωρίς να απαιτείται αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων».

Ο κ. John H. Fitzpatrick, Γενικός Γραμματέας της Geneva Association, προσθέτει σχετικά: «HΑσφάλιση μπορεί να υποστηρίξει τα κυβερνητικά μέτρα μείωσης των επιπτώσεων από καταστροφικούς κινδύνους. Μέσα στο 2013 η Geneva Association έχει δημοσιεύσει δύο εκθέσεις σχετικές με το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Το Συνέδριο στο Σεντάι της Ιαπωνίας την επόμενη εβδομάδα επιδιώκει να φέρει τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ και τους ασφαλιστές κοντά, για να συζητήσουν πώς ο ιδιωτικός τομέας και οι κυβερνήσεις μπορούν να εργαστούν πιο αποτελεσματικά, από κοινού, για τη μείωση των καταστροφικών κινδύνων. Μέσω της συνεργασίας με τη Διεθνή Στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών και άλλους υπερεθνικούς οργανισμούς, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τρόπους για την περαιτέρω αξιοποίηση των ασφαλιστών στη διαχείριση των κινδύνων και το μετριασμό των επιπτώσεων».  

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας