Εταιρείες

Άμεση ανάκληση της απόφασης Θεοχάρη που αφορά στις ασφαλιστικές

Μεγάλο σάλο προκάλεσε έγγραφο που υπέγραφε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης, και η Συντονίστρια της Επιτροπής για το Περιουσιολόγιο, κα Άννα Αδάμ Κόλλια, με θέμα την αποστολή στοιχείων για ασφαλιστικά συμβόλαια σε κινητή περιουσία. Αποδέκτης του εν λόγω εγγράφου η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η οποία το κοινοποίησε στις εταιρείες μέλη της στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών – Γ.Γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων – Γεν. Δ/νση Φορολογίας – Δ/νση Φορολογίας Κεφαλαίου – Τμήμα Φ.Μ.Α.Π., οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνταν να στείλουν στο Υπ.Οικ. στοιχεία που περιέχονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια που αφορούν στην ασφάλιση της κινητής περιουσίας σημαντικής αξίας (πλην αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών, εναέριων μέσων μεταφοράς). Πιο συγκεκριμένα, καλούνταν να αποστείλουν τα στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων που είναι κάτοχοι έργων τέχνης μεγάλης αξίας καθώς και το είδος και την αξία του αντικειμένου ασφάλισης.

Είμαστε υποχρεωμένοι αλλά και στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε ότι υπήρξε έντονο και αποτελεσματικό το ενδιαφέρον κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος ήταν σε θέση να αντιληφθεί τις χείριστες συνέπειες που θα επέφερε στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία η εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης.

Και θα ήταν χείριστες οι συνέπειες, γιατί ουδείς πλέον θα σύναπτε τέτοιους είδους ασφαλίσεις με ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Χάρη λοιπόν στις προσπάθειες του συγκεκριμένου κυβερνητικού παράγοντα, που είναι βαθύς γνώστης της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, ανεστάλη η εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου.

Ελπίζουμε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών να ενημερώσει άμεσα τα μέλη της αλλά και να εκτιμήσει, για μια ακόμη φορά, από ποιους μπορεί να περιμένει την υπεράσπιση των συμφερόντων του Κλάδου.

Πέραν τούτου, έχουμε να προσθέσουμε και ένα ακόμη σχόλιο: ουδείς διαφωνεί με τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αρκεί όμως, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, να μην επιφέρονται καταστροφικά χτυπήματα στην πίστη και στην εμπιστοσύνη του καταναλωτή στους Θεσμούς.

Και η ιδιωτική ασφάλιση είναι Θεσμός.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας