Συνεντεύξεις

Απώλεια κερδών για ασφαλιστές και κράτος από τα ενοικιαζόμενα οχήματα

Γιώργος Βρούβας, Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Και αυτόν τον μήνα η «Ανοιχτή Γραμμή» δίνει βήμα σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές της περιφέρειας, με στόχο να αναδείξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δραστηριοποιούνται και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από το νησί του Ιπποκράτη, την πανέμορφη Κω, ο κ. Γιώργος Βρούβας, νέος στο επάγγελμα ασφαλιστικός σύμβουλος, με σπουδές οικονομικών, πολλή όρεξη για δουλειά και κυρίως με άποψη, στέκεται σε ένα ζήτημα σχετικά άγνωστο, αλλά που απασχολεί έντονα τους ασφαλιστές που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, και δεν είναι άλλο από τις στρεβλώσεις της ελληνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας όσον αφορά την ασφάλιση των ενοικιαζόμενων οχημάτων. Ας δούμε τι μας είπε, τόσο για το συγκεκριμένο πρόβλημα όσο και γενικότερα για τον ίδιο και την αγορά.  

H ενασχόληση του κ. Γιώργου Βρούβα με το αντικείμενο της ασφάλισης ξεκίνησε στα τέλη του 2007, με αφορμή τις ημέρες καριέρας που διοργάνωνε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το 2008 έγινε δόκιμος ασφαλιστικός σύμβουλος και το 2009 απέκτησε την άδεια του Ασφαλιστικού Συμβούλου.

Δραστηριοποιείται από επιλογή στον τόπο καταγωγής του και επιμένει ελληνικά, συνεργαζόμενος, ωστόσο, με το σύνολο σχεδόν των εταιρειών της ασφαλιστικής αγοράς και παρέχοντας στους πελάτες του λύσεις σχετικά με όλους τους κλάδους ασφάλισης.  

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ένα από τα πρωταρχικά μας μελήματα είναι να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ελληνικές “νοικοκυρεμένες” εταιρείες, σε μια προσπάθεια και από μέρους μας να μην αφελληνιστεί η ασφαλιστική αγορά, βάζοντας παράλληλα και οικονομικά και ποιοτικά κριτήρια».
Τον ρωτήσαμε ποια θεωρεί τα σημαντικότερα προβλήματα-απειλές, αλλά και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής σήμερα, αλλά και ποια ειδικότερα προβλήματα αντιμετωπίζει κάποιος που δραστηριοποιείται σε μια παραμεθόρια περιοχή, με ταυτόχρονα μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

«Πέρα από τα κλασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε ασφαλιστικός διαμεσολαβητής σε όλη την επικράτεια λόγω της οικονομικής κρίσης, συχνά αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα των αθέμιτων πρακτικών, με τα διπλά τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται πέρα από τα κλασικά κανάλια διανομής και μέσω direct και Bancassurance. Από την άλλη, παρατηρούμε το καταναγκαστικό σφιχταγκάλιασμα των επιχειρήσεων του τουρισμού και την εξάρτησή τους από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τα ελεύθερα δίκτυα διαμεσολαβητών να μένουν έξω από αυτήν την κατηγορία κινδύνων»», επισημαίνει ο κ. Βρούβας.

«Ένα ακόμη θέμα είναι η υποστελέχωση διαφόρων ιατρικών δομών και ειδικοτήτων, τόσο στο κοινωνικό σύστημα όσο και στο ιδιωτικό. Το αποτέλεσμα των ανεπαρκών αυτών ιατρικών δομών είναι να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας είτε στα πτητικά μέσα –Ιδιωτικά, ΕΚΑΒ, Στρατιωτικά– είτε στα απέναντι γειτονικά παράλια. Δυστυχώς, η έλλειψη δομών δυσχεραίνει και την ανάδειξη της ωφέλειας της ιδιωτικής ασφάλισης», υπογραμμίζει.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, αναγκαστικά, και στην Κω, η αγορά περιστρέφεται γύρω από την ασφάλιση αυτοκινήτου. Οι διαμεσολαβητές, ωστόσο, των τουριστικών περιοχών έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πιο ιδιαίτερο πρόβλημα, που γίνεται φλέγον κάθε καλοκαίρι και το οποίο, δυστυχώς, ούτε έχει προβληθεί από τους αρμόδιους φορείς, ούτε έχει τύχει της προσοχής των κυβερνητικών αρμοδίων για τον τουρισμό. Το πρόβλημα αφορά στην ασφάλιση των ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Βρούβας, «σύμφωνα με την Οδηγία 2006/126/ΕΚ, πολλοί Ευρωπαίοι έχουν το δικαίωμα στη χώρα τους να οδηγούν μηχανάκι με δίπλωμα αυτοκινήτου, καθώς και να οδηγούν τρίτροχο πάνω από 125cc πάλι με δίπλωμα αυτοκινήτου, τη στιγμή που, για να οδηγήσουν το ίδιο τρίτροχο, της ίδια εταιρείας, ιδίου μοντέλου αλλά με κινητήρα 50cc, στην Ελλάδα τους ζητάμε δίπλωμα μηχανής ή μοτοποδηλάτου. Τα κενά του νόμου συγκριτικά με όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δυσχεραίνουν την εργασία των ενοικιαστών των οχημάτων αυτών και έτσι, πολλές φορές, παρατυπούν, είτε αποκρύπτοντας στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες είτε εκθέτοντας τους ίδιους τους ασφαλιστές», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας το χάος που επικρατεί. Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει και με τους τουρίστες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι  Ρώσοι, οι Ισραηλινοί, οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί, οι Καναδοί οι Αυστραλοί κ.ά., «η πλειονότητα των οποίων δεν έχει διεθνές δίπλωμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενοικιάσουν αυτοκίνητο, μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα και έτσι να δυσχεραίνεται η μετακίνησή τους, αλλά και να ζημιώνεται το ταμείο της χώρας», τονίζει.  «Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, ώστε να κινηθεί ο τουρισμός επιτέλους οργανωμένα, χωρίς να υπάρχουν κενά και ασάφειες και χωρίς να ταλαιπωρούνται πια οι άμεσα εμπλεκόμενοι», επισημαίνει ο κ. Βρούβας, ο οποίος έχει εδώ και καιρό θίξει το θέμα και με εκτενές άρθρο στο ιστολόγιό του.

Ένα ερώτημα που τίθεται επιτακτικά στις μέρες μας είναι αν θα καταφέρουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και οι εταιρείες στη χώρα μας να ανταποκριθούν και υπό ποιες προϋποθέσεις στις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν, και λόγω κρίσης αλλά και λόγω των απαιτήσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της εθνικής εποπτικής αρχής.

Τοποθετούμενος επ’ αυτού ο κ. Βρούβας σημειώνει: «Η αλήθεια είναι ότι πολλά κακώς κείμενα έπρεπε να αλλάξουν, τόσο ως προς εμάς τους διαμεσολαβητές όσο και ως προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. Από όσο ακούγεται και από ό,τι μπορούμε να αντιληφθούμε κι εμείς οι ίδιοι, πολλοί συνάδελφοι δεν θα αντέξουν αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και γονατίζει ακόμα και υγιή γραφεία».

Ειδικά αναφερόμενος στις πράξεις 30 και 31, τονίζει ότι «ήρθαν ξαφνικά και απρόσμενα και δεν έδωσαν τον κατάλληλο χρόνο ούτε στις εταιρείες ούτε στους διαμεσολαβητές αλλά ούτε και στο καταναλωτικό κοινό να μάθει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Παρόλο που όλοι περιμέναμε να μπει τάξη στην ασφαλιστική αγορά, τελικά φαίνεται πως δημιούργησαν ένα χάος και μια απίστευτη επιβάρυνση σε χρήμα και χρόνο, με την τυπολατρία και τη χαρτομανία που συνεπάγονται. Και το κυριότερο, σχεδόν 6 μήνες τώρα δεν είδαμε ουσιώδη διαφορά στις στρεβλώσεις που υπήρχαν, με καταχρηστικές συμβάσεις, με αθέμιτες πρακτικές κ.λπ.».

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την εμπιστοσύνη που πρέπει να εμπνεύσει η ασφαλιστική αγορά στην κοινωνία, κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον κ. Βρούβα, παραθέτοντας μία ενδιαφέρουσα άποψή του για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών. άποψη, που προβάλλει ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα: «Θα ήμουν προσωπικά ευτυχισμένος αν η εποπτική αρχή ανακοίνωνε τα αποτελέσματα των stress test για την ασφαλιστική αγορά (όπως γίνεται και με τις τράπεζες) και κατ’ επέκταση  των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν κατά περίπτωση, έτσι ώστε όλοι πλέον να μπουν στη θέση τους και εμείς (συνεργάτες και πελάτες) να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε ασφαλιστική εταιρεία. Γιατί τα παπαγαλοκελαηδήματα, κάθε τρεις και λίγο, για εταιρείες στο κόκκινο  ή ότι η ΤτΕ θα κλείσει την Α ή τη Β ή τη Γ εταιρεία μόνο καλό κλίμα και εμπιστοσύνη δεν διασφαλίζουν στον κλάδο».

Δήμητρα Καζάντζα

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας