Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό για τα νέα εξοντωτικά πρόστιμα

342

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, απέστειλε Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό σχετικά με τα εξοντωτικά πρόστιμα που στον νέο κώδικα φορολογίας. Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής: 

Θέμα: Εξοντωτικά τα πρόστιμα του Ν.4174/2013 και του Ν.4225/2013.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αυξάνονται καθημερινά οι διαμαρτυρίες επαγγελματιών μελών του Επιμελητηρίου μας σχετικά με την εφαρμογή τόσο του Ν.4225/2013 όσο και του Ν.4174/2013 (κώδικας φορολογικής διαδικασίας), όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν.4223/2013, οι οποίοι καθορίζουν μεταξύ άλλων από 1ης/1/ 2014 τα νέα πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κοινό σημείο των καταγγελιών των επιτηδευματιών είναι τα εξοντωτικά ύψη των προστίμων. Για παράδειγμα, ο Ν. 4225/2013 προβλέπει πρόστιμο 10.550€ για μη αναγραφή κάθε εργαζόμενου στην ΑΠΔ, έστω και αν έχει καταχωρηθεί κανονικά στον πίνακα προσωπικού.

Στον Κώδικα φορολογικής διαδικασίας μια μικρή οφειλή Φ.Π.Α. ύψους 200€ θα επιβαρυνθεί με άλλα 200€ ισόποσο πρόστιμο και αυτοτελές πρόστιμο 1.000€ ή 2.500€, που φτάνει μέχρι τις 4.000€ ή 10.000€, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων. Και βέβαια στις περιπτώσεις που ο επαγγελματίας προμηθεύει κάποιον δημόσιο φορέα και δεν πληρωθεί έγκαιρα θα κληθεί να καταβάλει το διπλάσιο ποσό του Φ.Π.Α. που δεν εισέπραξε και το αυτοτελές πρόστιμο των 1.000€ ή 2.500€ πλέον τόκων με επιτόκιο 8,76%. Το ίδιο αυτοτελές πρόστιμο θα πληρώσει είτε χρωστάει 100€  είτε  χρωστάει 20.000€.

Ακόμη, οποιοδήποτε τιμολόγιο με συνολική αξία άνω των 500€, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω πιστωτικού ιδρύματος για να αναγνωριστεί ως δαπάνη ή αγορά.

Επισημαίνουμε, στις πωλήσεις των εταιρειών, που προμηθεύουν, για παράδειγμα, τα περίπτερα με καπνοβιομηχανικά προϊόντα, οι οποίες πωλούν ουσιαστικά ελάχιστη αξία εμπορεύματος, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι Ε.Φ.Κ.

Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει  και να αποστείλουν τις πωλήσεις τους μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα στο ΤΑΧΙΣ. Τι θα άλλαζε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αν αντί για 15 του επόμενου, έστελναν τις μηνιαίες συγκεντρωτικές  στις 30 του επόμενου;

Το Επιμελητήριο μας είναι υπέρμαχος της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην Ελληνική Οικονομία.

Προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες,  λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών αλλά που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει Πρόνοια, όταν ο πολίτης ή ο επαγγελματίας, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους, εξοντώνεται και μάλιστα όταν λειτουργεί χωρίς δόλο.

Αναπόφευκτα μέσα στο πλαίσιο των ασφυκτικών προθεσμιών και στην διάρκεια της πενταετίας θα υπάρξει ανθρώπινο λάθος.

Τελικά ποιο είναι το ζητούμενο; Η τιμωρία; Η επιβολή τεράστιων προστίμων που σαν αποτέλεσμα θα έχει τον μαρασμό της Ελληνικής Οικονομίας, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας;

Αν λοιπόν το ανθρώπινο λάθος, πρέπει να τιμωρείται αυστηρώς, τότε γιατί να μην τιμωρούνται αναλόγως και τα λάθη της Διοίκησης;

Θεωρούμε τόσο η Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά πρόστιμα μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι συστηματικά δεν εφαρμόζουν τον Νόμο  και φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν με δόλο.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τόσο στο παρελθόν, όσο και τώρα έχει προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα αποφεύγεται η καταστρατήγηση του Νόμου από τους φοροφυγάδες που πράττουν με δόλο και θα προστατεύει τον επαγγελματία που έκανε ένα ανθρώπινο λάθος. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Προηγούμενο άρθροH Maxima Insurance χορηγός του Apocalypse 5
Επόμενο άρθροTwitter, Facebook και Βιβλιοθήκη για τους ασφαλιστές