Βουλευτής προτείνει φορολογικά κίνητρα για ασφάλιση από φυσικές καταστροφές

385

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομικών μια σημαντική πρόταση, ζητώντας τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση ακινήτων από φυσικές καταστροφές και την ασφάλιση πιστώσεων για τις επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, τονίζει ότι στην Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό των κτιρίων που είναι ασφαλισμένα, αφού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μόνο το 16% του συνόλου των κατοικιών στη χώρα μας είναι ασφαλισμένες.

Ο κ. Κόνσολας προτείνει να θεσπιστούν γενναία κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών αλλά και ακινήτων, όπως η επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα για τους πολίτες που ασφαλίζουν κατοικίες και ακίνητα έναντι φυσικών καταστροφών.

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή να προκαλούν φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα, δημιουργούνται πρόσθετοι κίνδυνοι για κτίρια και ακίνητα που μπορεί να υποστούν ζημιές, ενώ στα φυσικά φαινόμενα που ευθύνονται για την πρόκληση ζημιών σε κατοικίες, συμπεριλαμβάνεται και ο σεισμός, αφού η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το όποιο δημοσιονομικό κόστος υπερκαλύπτεται, αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που δαπανώνται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τα έσοδα που θα προκύψουν για το δημόσιο από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και το φόρο στα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ ζητά να υπάρξουν ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα και για την ασφάλιση πιστώσεων που αφορά στις επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την πτώχευση του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, που δημιούργησε πολλά προβλήματα και άφησε εκτεθειμένες εκατοντάδες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποζημιωθούν και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την επέκταση της ασφάλισης πιστώσεων, με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΜια συνάντηση που βοηθάει…!
Επόμενο άρθροΚλιματική αλλαγή και αστική ανάπτυξη αυξάνουν το κόστος των φυσικών καταστροφών