Μελέτες

Κλιματική αλλαγή και αστική ανάπτυξη αυξάνουν το κόστος των φυσικών καταστροφών

Οι πυρκαγιές, οι χειμερινές καταιγίδες των ΗΠΑ και οι ανεμοστρόβιλοι στην Ευρώπη κόστισαν περίπου $40 δις στους ασφαλιστές το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τη Swiss Re και σηματοδοτούν τη χειρότερη έναρξη έτους για την ασφάλιση φυσικών καταστροφών σε μια δεκαετία. Συνολικά οι οικονομικές απώλειες από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές ανήλθαν σε $77 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο αντασφαλιστικός Όμιλος δήλωσε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και την ταχεία αστική ανάπτυξη σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές έχουν οδηγήσει σε «ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες από φυσικές καταστροφές». Ενώ η Swiss Re δεν έκανε πρόβλεψη για τις αποζημιώσεις του δεύτερου εξαμήνου του έτους, φαίνεται πως δεν θα αποφύγουμε τις απώλειες-ρεκόρ, σύμφωνα με τον κ. Martin Bertogg, επικεφαλής καταστροφικών κινδύνων του ομίλου. Επεσήμανε τις σοβαρές πλημμύρες στην Κίνα και την Ευρώπη τον Ιούλιο, ενώ έρχεται και η χειρότερη περίοδος ως προς τους τυφώνες. Μόνο στη Γερμανία, οι ασφαλιστικές εταιρείες περιμένουν απαιτήσεις από 4,5 έως 5,5 δισ. ευρώ από τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου. Η Aon δήλωσε ότι αυτό πιθανότατα «θα θεωρηθεί ως το πιο ακριβό καιρικό φαινόμενο και το δεύτερο ακριβότερο γεγονός φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια», αφού ως κόστος βρίσκεται μόνο πίσω από τις ζημιές από τον σεισμό της Ιρπίνια. στην Ιταλία το 1980. Ο Bertogg επεσήμανε επίσης την αυξανόμενη απειλή των «δευτερογενών κινδύνων» ή καταστροφών που δεν είχαν ιστορικά τον οικονομικό αντίκτυπο γεγονότων, όπως σεισμοί ή τυφώνες. Οι ζημίες αυτές φτάνουν πλέον τακτικά το $ 1 δις.

Το αυξανόμενο κόστος αντανακλά την αυξημένη απειλή για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες συνδυάζονται με την αύξηση του πληθυσμού και την κατασκευαστική δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη απορρόφηση νερού από το έδαφος, για παράδειγμα. Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, που περιλαμβάνουν ασφαλισμένες και ανασφάλιστες ζημιές, ήταν $77 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών. Σχεδόν 4.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα γεγονότα, σύμφωνα με τη Swiss Re. Οι εκτιμήσεις για το κόστος συμφωνούν με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, όπου αποτυπώνονται δραματικά στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι ασφαλιστές δέχονται πιέσεις από επενδυτές και ακτιβιστές να αποσύρουν την υποστήριξή τους σε δραστηριότητες που σχετίζονται με εκμετάλλευση άνθρακα, ώστε να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050.

Τον Ιούλιο, οκτώ ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων των Axa, Aviva και Generali, δημιούργησαν το Net-Zero Insurance Alliance, δεσμευόμενες να ευθυγραμμίσουν τα ασφαλιστικά και αντασφαλιστικά τους χαρτοφυλάκια με τον στόχο του 2050. «Η αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των φυσικών καταστροφών δείχνουν ότι αντιμετωπίζουμε μια απόλυτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Generali, κ. Philippe Donnet, στους FT.

Όσον αφορά την τρέχουσα μοντελοποίηση κινδύνου, ο ασφαλιστικός τομέας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα τις επόμενες δύο δεκαετίες να απορροφήσει το αυξανόμενο κόστος των φυσικών καταστροφών γενικά, ανέφερε ο κ. Bertogg, αλλά προέβλεψε περισσότερα “μπαλώματα” όπου η αγορά ασφαλιστικής κάλυψης θα είναι αντιοικονομική.

Πηγή: www.ft.com


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας