

Του κ. Βασίλη Δρακόπουλου*, Group Insurance Manager & Captive CRO Coca-Cola HBC.
Στις ΗΠΑ, οι γνωστοποιήσεις σχετικά με το κλίμα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εξελίσσονται από εθελοντικές σε υποχρεωτικές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ [US Securities and Exchange Commission (SEC)] έχει θεσπίσει κανόνες που απαιτούν να γνωστοποιούνται οι Scope 1 και Scope 2 εκπομπές, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων. Επίσης, οι πρωτοβουλίες σε πολιτειακό νομοθετικό επίπεδο κερδίζουν έδαφος, για να απαιτήσουν δράση για το κλίμα και υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας.
Το αντίστοιχο καθεστώς δημοσιοποίησης πληροφοριών της ΕΕ για το κλίμα είναι από τα αυστηρότερα παγκοσμίως και βασίζεται στα Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D) και EU Taxonomy για βιώσιμες πρακτικές. Η CSRD απαιτεί από τις εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής να δημοσιοποιούν τους κύριους κινδύνους, τις εξαρτήσεις και τις στρατηγικές διαχείρισής τους που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, τις πολιτικές και αντίστοιχους ρόλους των οργάνων διακυβέρνησης· αλλά και τα σχέδια για τη μετάβαση σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο συμβατό με μια βιώσιμη οικονομία, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού.
Σε σχέση με την πολυπλοκότητα των ESG αναλύσεων, το εύρος δεδομένων που πρέπει να παρακολουθούνται και καταγράφονται είναι όμως πολύ μεγάλο για τις εταιρείες (μιας και αφορά και το δίκτυο των προμηθευτών).
Ενδεικτικά, απαιτείται πλέον συλλογή και αποτύπωση πληροφοριών σχετικά με:
Στις αρχές Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβολής της εφαρμογής των CSRD και CS3D για το 2028, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας την πολυπλοκότητα των απαιτούμενων, όπως αυτά περιεγράφηκαν παραπάνω. Η FERMA (Federation of European Risk Management Associations) χαιρέτισε αυτή την απόφαση, η οποία κρίθηκε απαραίτητη για να δοθεί στις εταιρείες χρόνος να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, καθώς και να επενδύσουν σε εργαλεία και διαδικασίες για την υποστήριξη της διαχείρισης κινδύνων βιωσιμότητας –ένα απαραίτητο βήμα, ώστε η υποβολή εκθέσεων να είναι προσεκτική, λεπτομερής και με σωστές αναλύσεις.
Πριν από αυτή την απόφαση, η FERMA δημοσίευσε ένα έγγραφο σχετικά με τη δέσμη μέτρων απλούστευσης “Omnibus I”, που εισήγαγε τροποποιήσεις στην οδηγία για την υποβολή εκθέσεων CSRD και CS3D.
Στο έγγραφο αυτό η FERMA θεωρούσε την οδηγία Omnibus I «θετικό μήνυμα για τις εταιρείες» και δήλωνε ότι η κανονιστική απλούστευση, η οποία διατηρεί μια προσέγγιση βάσει κινδύνου (risk based approach), είναι καίριας σημασίας για τη διευκόλυνση της ανάληψης δράσης και τη συμβολή στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, επωφελών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την κοινωνία. Σε αυτό τονίστηκε ότι η διαχείριση κινδύνων βιωσιμότητας πρέπει να θεωρείται θέμα σωστού επιχειρείν και διακυβέρνησης και όχι απαίτηση κανονιστικής συμμόρφωσης. Επιπλέον, καλούσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, μεταξύ άλλων, να:
Η βιωσιμότητα και οι ευρύτερες αρχές ESG δημιουργούν αξία και υποστηρίζουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εταιρείες. Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας (resilience) στην κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον προαιρετική επιλογή, παρά αποτελεί επιχειρηματική αναγκαιότητα. Παρατηρώντας τα φαινόμενα στην Ελλάδα τα τελευταία 2-3 χρόνια, είναι προφανές πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αποτελεί πλέον σοβαρό παράγοντα πιθανής διακοπής εργασιών.
Από την πλευρά των επενδυτικών εταιρειών ή της άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων, είναι επίσης προφανές πως εταιρείες που επιτυγχάνουν υψηλές θέσεις στους σχετικούς δείκτες (DJSI, CDP, MSCI, FTSE4GOOD) έχουν προτεραιότητα. Μια θέση που αποτυπώνεται στις προτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών, στη δυνατότητα που δίνεται πλέον για την έκδοση “green bonds” από εταιρείες με καλό ESG προφίλ και πολλά άλλα.
Ο ασφαλιστικός κλάδος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προώθηση της ατζέντας για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), τόσο ως σημαντικός θεσμικός επενδυτής όσο και ως διαχειριστής κινδύνου.
Η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων αυτών δεν απαιτεί να είσαι ειδικός σε όλο το φάσμα (από τη μείωση εκπομπών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέματα που αφορούν τη σύνθεση διοικητικών συμβουλίων). Απαιτεί, όμως, την εφαρμογή ισχυρών πλαισίων διαχείρισης κινδύνων και διακυβέρνησης και την ανάπτυξη των σχετικών αναλύσεων (analytics, modelling and forecasting) για τη διαχείριση αυτών. Αφορά, κατά συνέπεια, τον καθορισμό των κινδύνων και των ευκαιριών που αφορούν την επιχείρηση, ανάλογα και με το πεδίο δράσης της.
Οι risk managers θα πρέπει να θεωρούνται στελέχη που βοηθούν τους οργανισμούς να καθορίσουν και να διαχειριστούν κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με το ESG, καθώς διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να εφαρμόσουν τα παραπάνω.
Ανάλογα με το κανονιστικό πλαίσιο που υπάγεται κάθε εταιρεία (ή που έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει) πρέπει να θεσπιστούν αντίστοιχες στρατηγικές και ομάδες εργασίας. Ενδεικτικά και πάλι:
Η σωστή διαχείριση των απαιτήσεων της ESG ατζέντας προϋποθέτει:
Α. Τη δημιουργία των σχετικών (cross-functional) ομάδων εργασίας που θα επιφορτιστούν
με αυτό το project, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Β. Το σωστό level of engagement εντός της εταιρείας στα υψηλότερα κλιμάκια (C-suite). Οι κίνδυνοι ESG θα πρέπει να αποτελούν μέρος της στρατηγικής λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.
Γ. Συνεργασία με εσωτερικούς stakeholders και εξωτερικούς φορείς, για να επιτυγχάνεται συνεχής ενημέρωση σχετικά με τα εξελισσόμενα πρότυπα και κανονισμούς.
Οι ασφαλιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κλιματικού κινδύνου, αντιμετωπίζοντας αυξημένη έκθεση σε φυσικές καταστροφές. Πολλές ασφαλιστικές, τα τελευταία χρόνια, δεσμεύονται για την επίτευξη στόχων μηδενικών εκπομπών σε όλες τις δραστηριότητες και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.
Αν κάποιος μελετήσει τα ασφαλιστικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα, θα μπορούσε να πει πως υπάρχουν καλύψεις στην ασφαλιστική αγορά που μπορούν να συσχετιστούν με ESG κινδύνους, όπως:
Η άποψή μου, όμως, είναι πως υπάρχουν ακόμα σημαντικοί περιορισμοί στο εύρος των διαθέσιμων ασφαλιστικών προϊόντων αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών παγκοσμίως.
1. Η καινοτομία δεν είναι το δυνατό τους σημείο, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς.
2. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αντίδραση της ασφαλιστικής αγοράς μετά από γεγονότα που οδηγούν σε μεγάλες ζημίες παραμένει σπασμωδική.
3. Η συζήτηση σχετικά με την ESG ατζέντα πρέπει να μετασχηματιστεί, καθώς η προσέγγιση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι απαραίτητο να κινηθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας underwriting μοντέλων που θα επιβραβεύουν εταιρείες με υψηλά σκορ στους σχετικούς ESG δείκτες, τουλάχιστον για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Property Damage/Business Interruption, Directors & Officers, Trade Credit.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα παραμένουν στα λόγια και στις καλές προθέσεις· it’s time to walk the talk guys!
*Ο κ. Βασίλης Δρακόπουλος γεννήθηκε το 1978, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Essex. Επίσης, έχει τελειώσει το Executive Leadership πρόγραμμα της Coca-Cola HBC στο International Institute for Management Development (IMD), διάρκειας ενός έτους.
Τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται ως Insurance Manager για τον Όμιλο της Coca-Cola Hellenic Bottling Company, υπεύθυνος για τη χάραξη της στρατηγικής σχετικά με τη διαχείριση και ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αλλά και του προγράμματος προστασίας των εγκαταστάσεων (Risk Engineering) για τις 29 χώρες του Ομίλου. Συμμετέχει στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων και υποστηρίζει το πρόγραμμα Enterprise Risk Management του Ομίλου.
Κατέχει τις θέσεις του Chief Risk Officer (CRO) και Executive Director του Δ.Σ. στην αντασφαλιστική εταιρεία (Captive) του Ομίλου.
Είναι μέλος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων (ΠΑΣΥΣΔΙΚ – μέλος της FERMA) αλλά και του Association of Insurance and Risk Managers in Industry and Commerce (AIRMIC) UK.
Ο κ. Βασίλης Δρακόπουλος ως μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων (ΠΑΣΥΣΔΙΚ – μέλος της FERMA) θα συμμετέχει στις εργασίες του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΗΑRΙΜΑ, στις 17 & 20 Ιουνίου:
• Risk Day - 5th Annual Conference H.A.RI.MA. - In a world of Risk, Join the Risk Management Revolution
• Credit Day - 5th Annual Conference - Managing Credit Risk in a VUCA era - H.A.RI.MA.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News