Άρθρα

Το ημερολόγιο της κουκουβάγιας (Ιούνιος 2024)

Η κουκουβάγια…

Το ημερολόγιο της κουκουβάγιας (Ιούνιος 2024)

…μαθαίνει ότι οι συναντήσεις του κ. Γιώργου Ζερβουδάκη με τους ασφαλιστές των Επιθεωρήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής γίνονται σε θετικό κλίμα και σε χαμηλούς τόνους εκατέρωθεν, καθώς ο νέος Γεν. Δ/ντής Πωλήσεων θα πρέπει, εκ των πραγμάτων, να περιμένει την έλευση του κ. Μαζαράκη τον Ιούλιο. Οι ασφαλιστές, για την ώρα, είναι ικανοποιημένοι, που ένας γνώστης της ασφαλιστικής πραγματικότητας θα αναλάβει τον πολύπαθο τομέα των Πωλήσεων. Η παρακαταθήκη του κ. Χρηστίδη χαμήλωσε τον πήχη…

…έμαθε ότι η Ελλάδα αξιολογήθηκε για τη δραστηριότητα παροχής unit-linked προϊόντων, στο πλαίσιο της αξιολόγησης Oμοτίμων (Peer Review) που διεξήγαγε η ΕΙΟΡΑ (σύμφωνα με την Αρχή του Συνετού Επενδυτή και κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Solvency II). Η EIOPA προτείνει στην ΤτΕ να διατυπώσει και να κοινοποιήσει προς τις εποπτευόμενες από αυτήν ασφαλιστικές επιχειρήσεις συγκεκριμένες «προσδοκίες» (expectations), σχετικά με την αξιολόγηση του κατά πόσον τα συμβόλαια unit-linked που προσφέρουν, συνάπτονται προς το βέλτιστο συμφέρον των ασφαλισμένων τους.


Το ημερολόγιο της κουκουβάγιας (Ιούνιος 2024)

…συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Δημήτρη Ζορμπά για τη συνεργασία που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης Παγκρήτιας – Attica Bank, της οποίας “ισχυρό χαρτί” είναι, μεταξύ των άλλων, η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κα Ελένη Βρεττού.


Το ημερολόγιο της κουκουβάγιας (Ιούνιος 2024)

…διάβασε τις ευχαριστίες «για την άριστη συνεργασία» και τις ευχές για «καλή επιτυχία» που απηύθυνε ο κ. Νίκος Μακρόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος της Ευρώπη Ασφαλιστικής, στον «αγαπητό φίλο και συνεργάτη» του κ. Ερρίκο Μοάτσο, που μέχρι πρότινος ήταν Α΄ Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Εταιρείας.


Το ημερολόγιο της κουκουβάγιας (Ιούνιος 2024)

…λυπάται που οι Gen Ζs και οι Millennials στην Ελλάδα είναι πιο αγχωμένοι συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο (53% για την Ελλάδα Vs 50% παγκοσμίως για τους GenZs και 41% για την Ελλάδα Vs 35% παγκοσμίως για τους Millennials). Το κόστος διαβίωσης, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Deloitte, βρίσκεται στην πρώτη θέση των ανησυχιών τους (κατά 40% στους Gen Zs, κατά 48% στους Millennials).

…λυπάται γιατί δεν εισακούστηκε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στο θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση (28 Μαΐου -11 Ιουνίου), καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού των επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των €2.000.000, ενώ για όσους δεν ασφαλιστούν τελικά θα προβλέπεται πρόστιμο ύψους μόλις €5.000.

…λυπάται, γιατί τα ατυχήματα από αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα το 2023 παρουσιάζουν αύξηση 3,7%. Σύμφωνα με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης, την πρώτη θέση κατέχουν σταθερά τα ατυχήματα από οχήματα με βουλγαρικές πινακίδες (26,6%). Ακολουθούν εκείνα με γερμανικές (14,5%) και με ρουμανικές (10,4%). Μικρή άνοδος (0,5%) καταγράφεται και στα ατυχήματα που προκαλούνται στο εξωτερικό από οχήματα με ελληνικές πινακίδες.


Το ημερολόγιο της κουκουβάγιας (Ιούνιος 2024)

…εντυπωσιάστηκε από το ύψος του προστίμου (€2,9 εκατ.) που επέβαλε η ΑΠΔΠΧ στον υπεύθυνο επεξεργασίας (ΕΛΤΑ) για διαρροή προσωπικών δεδομένων έως 5.000.000 προσώπων, τα οποία, σε μετέπειτα φάση, δημοσιεύτηκαν στον σκοτεινό ιστό (dark web). Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Αρχής σε επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα.


Το ημερολόγιο της κουκουβάγιας (Ιούνιος 2024)

…συμμερίζεται την ανησυχία της Insurance Europe, με αφορμή την επεξεργασία των μέτρων 2ου επιπέδου, ότι η αναθεώρηση του Solvency II, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει από τους συν-νομοθέτες, συνολικά θα οδηγήσει σε υψηλότερα λειτουργικά βάρη και έξοδα. Από τις προτεραιότητες που αναδεικνύει η Ομοσπονδία, ως κυριότερες για την ελληνική αγορά, αναφέρονται επιγραμματικά από την ΕΑΕΕ η Volatility Adjustment, το Risk margin και η Proportionality.


Το ημερολόγιο της κουκουβάγιας (Ιούνιος 2024)

…παρατήρησε την παραγωγική “έκρηξη” (+61,7%) στις Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις, κατά το α’ τρίμηνο του έτους, όπως και τη μείωση παραγωγής (κατά 7%) στη Διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, αλλά και τη σημαντική αύξηση (κατά 19,9%) στον κλάδο Ασθενειών (οι αυξήσεις ασφαλίστρων μάλλον έχουν παίξει σημαίνοντα ρόλο).


Το ημερολόγιο της κουκουβάγιας (Ιούνιος 2024)

…αναρωτιέται αν και με ποιον τρόπο θα επηρεάσει τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων του κλάδου Περιουσίας πιθανή μη έγκαιρη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις του Νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας για ιδιοκτήτες ακινήτων.


Δείτε εδώ τα προηγούμενα ημερολόγια της κουκουβάγιας.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας