Άρθρα

Τι σχεδιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το 2016

Το 2015, που μόλις αποχαιρετήσαμε, ήταν μια ακόμα δύσκολη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας ως κοινωνία και ως πολίτες αυτής της χώρας βιώσαμε έντονα συναισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, λόγω όχι μόνον της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης αλλά και των πολιτικών γεγονότων που έλαβαν χώρα. Παράλληλα, ήταν και μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από εχθρική αντιμετώπιση της Ιδιωτικής Ασφάλισης, από πλευράς πολιτικών επιλογών.

Οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς (επικεφαλής, στελέχη, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές) δραστηριοποιήθηκαν σε ένα κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον που τους “καλούσε” να συγκεράσουν αποτελεσματικά τη μειωμένη αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών με τις αυξημένες ανάγκες τους για ασφάλιση, κυρίως στους τομείς υγείας και σύνταξης, και μάλιστα εν μέσω capital controls…  Δύσκολο και πολύ απαιτητικό “στοίχημα”, που όλα δείχνουν ότι θα εξακολουθήσει να τους απασχολεί και το 2016.

Το 2016, όμως, είναι και η χρονιά του Solvency II: το δεύτερο μεγάλο “στοίχημα” ή, κατ’ άλλους, crash test για την ελληνική –και όχι μόνον– ασφαλιστική αγορά. Μετά από προετοιμασία χρόνων, ήρθε η στιγμή που οι ασφαλιστικές εταιρείες της αγοράς μας θα λειτουργήσουν σύμφωνα με όσα ορίζει το νέο κανονιστικό πλαίσιο. 

Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, λίγο πριν “εκπνεύσει” το 2015, απευθυνθήκαμε σε επικεφαλής ασφαλιστικών εταιρειών της αγοράς μας, προκειμένου μέσα από τη δική τους οπτική των συνθηκών και των εξελίξεων, να δοθεί το στίγμα των στόχων, των προσδοκιών, του προγραμματισμού, αλλά και των προκλήσεων της νέας χρονιάς. 

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι στους οποίους απευθυνθήκαμε και δεν ανταποκρίθηκαν, επικαλούμενοι έλλειψη χρόνου. Οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν στα τρία ερωτήματα που τους θέσαμε, τα οποία αφορούσαν:

1) τις προσδοκίες και τους στόχους τους για την ανάπτυξη των εταιρειών τους,

2) τι θεωρούν ότι θα απασχολήσει περισσότερο την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2016 και

3) το μήνυμά τους προς τους συνεργάτες τους-ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. 

Από τις απαντήσεις τους, που παρατίθενται στη συνέχεια, προκύπτουν, ως κοινή συνισταμένη, τα εξής: 

  • δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο
  • έχουν συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης των εταιρειών τους και σχέδιο δράσης
  • αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που συνοδεύουν και το 2016
  • διατρανώνουν την πίστη τους στον Θεσμό που υπηρετούν
  • όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, αναγνωρίζουν τον ρόλο και τη συμβολή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην προσπάθεια της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς να δώσει λύσεις και απαντήσεις στις ανάγκες των καταναλωτών.

 

1ο ερώτημα

Τι προσδοκίες – στόχους έχετε για την ανάπτυξη της Εταιρείας σας τη νέα χρονιά;

AXISΘεόδωρος Αχής, Δ/νων Σύμβουλος, Ορίζων Ασφαλιστική

H Ορίζων ΑΕΓΑ είναι πάντα προσηλωμένη στις αρχές που τη διέπουν όλα τα χρόνια λειτουργίας της και της έχουν επιτρέψει να έχει μια σταθερά κερδοφόρα πορεία αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις ενόψει Solvency ΙΙ, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη που διενεργήσαμε για το 2015, ο δείκτης κάλυψης του απαιτούμενου περιθωρίου φερεγγυότητας, το λεγόμενο solvency capital requirement, αγγίζει το 310%, όταν το όριο που θέτει η οδηγία είναι το 100%.

Συνεπώς, στόχος μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη συνεχή ενδυνάμωση της καθαρής θέσεως της εταιρείας μας προς εξασφάλιση των συμφερόντων των πελατών και των συνεργατών μας. Επιπλέον, η συνεχής ενδυνάμωση του δικτύου συνεργατών μας σε όλα τα επίπεδα, τόσο με νέες επιλεγμένες συνεργασίες όσο και με την υποστήριξη των υφιστάμενων με υποδειγματικό τρόπο, ώστε η ΟΡΙΖΩΝ να αποτελεί την πρώτη επιλογή τους.

 

bagiakakosΝότης Βαγιακάκος, Γενικός Δ/ντής HDI – Gerling (Υποκατάστημα Ελλάδος)

Στόχος της HDI-Gerling για τη νέα χρονιά είναι να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών για το οποίο είναι γνωστή, να εδραιώσει και να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περιφερειακές αγορές, με υγιή ανάπτυξη και κερδοφορία.

Καθώς η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στην ασφάλιση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, είναι πολύ σημαντική για την πορεία των εργασιών μας η πορεία της οικονομίας γενικότερα. Η παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων ετών στη χώρα μας έχει εξαντλήσει πια τις αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι και το 2016 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με αβέβαιη πορεία.

Συνεπώς, θα θεωρούσα επιτυχία αν καταφέρναμε –όπως μέχρι σήμερα– να διατηρηθεί ο κορμός της παραδοσιακής πελατείας μας (επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 25-30 εκ.). Πρόκειται για έναν δύσκολο στόχο, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάληψης κινδύνου (capacity) στην αγορά και ως εκ τούτου οι τιμές έχουν πτωτική τάση. Επιπλέον, η εταιρεία μας, ήδη, με αρχή το 2015, έχει εισέλθει και στο χαμηλότερο τμήμα της αγοράς (επιχειρήσεις με τζίρο από 10-25 εκ.) και εκτιμούμε ότι μια κάποια ανάπτυξη θα προέλθει από εκεί.

Παράλληλα, η HDI-Gerling Hellas αποτελεί περιφερειακό κόμβο διείσδυσης και ανάπτυξης στις αγορές των Νοτίων Βαλκανίων και της ΝΑ. Μεσογείου. Από την Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Μάλτα καθώς και από τις χώρες των Ν. Βαλκανίων, επιδιώκουμε σημαντικότερη και πιο δυναμική ανάπτυξη, καθώς ωριμάζουν οι αντίστοιχες δράσεις μας εκεί.

 

botsaridisΙωάννης Βοτσαρίδης, Δ/νων Σύμβουλος, Interlife

Η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη. Κατά συνέπεια, δεν προσδοκούμε αύξηση Εσόδων. Οι προσπάθειές μας θα εστιαστούν στη διατήρηση του τζίρου και της κερδοφορίας μας. Οι προβλέψεις δεν είναι δυνατές με τόσο ρευστό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

 

 

 

dimitriouΠάνος Δημητρίου, Δ/νων Σύμβουλος, Generali Hellas

Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, όπου επικρατεί η γενικότερη αίσθηση ότι τα πάντα μπορεί να μεταβληθούν από τη μία στιγμή στην άλλη, η Generali στοχεύει και το 2016 να προσφέρει σταθερότητα, σιγουριά και ασφάλεια στους ασφαλισμένους, τους συνεργάτες της και το προσωπικό της.

Η επίτευξη του στόχου αυτού εξασφαλίζεται από τα πολύ καλά αποτελέσματα που πέτυχε η Generali Hellas τα προηγούμενα χρόνια, και ειδικότερα το 2015, αντεπεξερχόμενη με επιτυχία στις πρωτοφανείς προκλήσεις ενός ευμετάβλητου και ρευστού περιβάλλοντος, που διαμορφώνουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Το 2015 ήταν για την εταιρεία και τους ανθρώπους της ένα έτος με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Οι ασφαλιστικές εργασίες διευρύνθηκαν, σημαντικός αριθμός νέων συνεργατών προστέθηκαν στο δίκτυο της εταιρείας, νέοι πελάτες γνώρισαν τα ποιοτικά προϊόντα και τις καινοτόμες υπηρεσίες της, νέα πρόσωπα προστέθηκαν στο δυναμικό της και μεγάλωσαν την οικογένεια της Generali Hellas. Τα μηνύματα είναι θετικά και η αναπτυξιακή πορεία μας παραμένει σταθερή.

Επίσης, και το 2016 είναι για εμάς μία ξεχωριστή χρονιά. Η εταιρεία συμπληρώνει 130 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και στοχεύουμε να είναι ένα έτος – σταθμός στη πολύχρονη δραστηριότητα της Generali στη χώρα. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε επιπλέον μερίδιο αγοράς, στηριζόμενοι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στους συνεργαζόμενους επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Επιδιώκουμε να αυξήσουμε το εισόδημα των συνεργαζόμενων ασφαλιστικών συμβούλων, πρακτόρων και μεσιτών, σε συνθήκες ιδιαίτερα σύνθετες, δημιουργώντας νέες, καινοτόμες, απολύτως εξειδικευμένες ασφαλιστικές λύσεις, που θα δίνουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιαίτερες προσωπικές ανάγκες του καταναλωτή. Επιπλέον, θα αναβαθμίσουμε την παρουσία μας στις ομαδικές ασφαλίσεις, ενώ σχεδιάζουμε και την περαιτέρω διείσδυση σε νέους τομείς/αγορές, που μέχρι τώρα δεν έχουν γνωρίσει την επιθυμητή ανάπτυξη στη χώρα μας, με στόχο την αύξηση της ασφαλιστικής πίτας, κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων. Τέλος, δηλώνουμε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στην ασφαλιστική αγορά, βασισμένοι πάντα στην αρχή του Simpler-Smarter και την εφαρμοσμένη Καινοτομία για την παροχή έξυπνων, απλών και ουσιαστικών λύσεων για τον καταναλωτή.

 

zaxosΓεώργιος Ζάχος, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος,  NP Insurance – Νέος Ποσειδών

Η Εταιρεία από το ξεκίνημά της, που άρχισε το 2004, στήριξε το όραμά της, για μια επιτυχή πορεία στην ασφαλιστική αγορά, σε αξίες όπως ειλικρίνεια, χρηστή διαχείριση και συνέπεια, που αναδείχθηκαν σε διαχρονικές αξίες.

Συμπληρώνοντας δεκατρία χρόνια επιτυχούς ασφαλιστικής δραστηριότητας, η Εταιρεία προχωρά στοχεύοντας πάντοτε στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες της και τους τρίτους συναλλασσομένους με αυτήν. Την προσπάθεια αυτή θα τη συνεχίσουμε για μία υποδειγματική Εταιρεία με συνεχή παρουσία στα ασφαλιστικά δρώμενα. Οι στόχοι μας για τη νέα χρονιά είναι η ανάπτυξή μας με ένα ποσοστό 10%. Στόχος που θα επιτευχθεί με την κοινή προσπάθεια όλων των συντελεστών, εργαζομένων και του επιλεγμένου δικτύου.

 

ZormpasΔημήτρης Ζορμπάς, Γενικός Δ/ντής, Συνεταιριστική  Ασφαλιστική

Η οποιαδήποτε θετική προσδοκία είναι, πρώτα απ’ όλα, συνάρτηση της οικονομικής σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα μας. Με δεδομένη λοιπόν τη σταθερότητα αυτή, είμαστε αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά, τόσο στην αύξηση της παραγωγής όσο και των άλλων οικονομικών μεγεθών. Όντας καλυμμένοι πλήρως και πάνω από τα όρια που έχει θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο στο νέο εποπτικό περιβάλλον Solvency II, θα προχωρήσουμε σε αρκετά νέα πράγματα στο 2016.

 

ZorgnoGiuseppe Zorgno, Country Manager, Greece & Cyprus, AIG

Πρωταρχικός στόχος της AIG είναι να συνεχίσει την έως τώρα προσφορά της στην ιδιωτική ασφάλιση, παρέχοντας υψηλής ποιότητας προγράμματα, καινοτόμα και πρωτοποριακά, που θα απαντούν στις σύγχρονες ασφαλιστικές ανάγκες και ταυτόχρονα θα δίνουν άλλη διάσταση στην ασφάλιση.

Παρόλο που το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για την ασφαλιστική αγορά αλλά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καταφέραμε να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή μας, ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με το 2014, επιτυγχάνοντας όμως βιώσιμη κερδοφορία, που είναι ένας από τους πέντε στρατηγικούς πυλώνες της εταιρείας μας.

Όσον αφορά τη νέα χρονιά, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πελατοκεντρική προσέγγιση, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στη συνεργασία με το δίκτυο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μας και παρέχοντας ταυτόχρονα την υποστήριξη που χρειάζονται με τα κατάλληλα πωλησιακά και εκπαιδευτικά εργαλεία, με σκοπό να επιτύχουν την ανάπτυξη των εργασιών τους. Σχετικά με τη λειτουργική μας απόδοση, θα επιδιώξουμε, όπως και την προηγούμενη χρονιά, να βελτιώσουμε και να σχεδιάσουμε νέα προϊόντα αλλά και να βελτιώσουμε τα συστήματα και τις διαδικασίες μας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργατών και πελατών μας.

Η σωστή αντιμετώπιση των κινδύνων και η προσαρμογή σε νέους νόμους και κανονισμούς θα εξακολουθήσει να παραμένει βασική προτεραιότητα για την εταιρεία μας. Επιπρόσθετα, δεν θα σταματήσουμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, παρέχοντας συνεχή εκπαίδευση στους εργαζομένους μας και τοποθετώντας τους κατάλληλους ανθρώπους στις σωστές θέσεις. Σε όλα τα παραπάνω θα επικεντρωθεί, και τη φετινή χρονιά, η στρατηγική της εταιρείας, με στόχο η AIG να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά μας, επιτυγχάνοντας παράλληλα αύξηση στην παραγωγή και στην κερδοφορία της.

 

GomezLuis Miguel Gomez, CEO, NN Hellas

Η NN Hellas στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς της, το οποίο σήμερα είναι 17% συγκριτικά με 13% το 2014. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενδυνάμωση του δικτύου των ασφαλιστικών συμβούλων, του δικτύου bancassurance και την έναρξη direct καναλιού. Η ΝΝ θα αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα από τα κορυφαία προϊόντα της και θα παρουσιάσει νέα προϊόντα, βασισμένα στις καινοτόμες και επιτυχημένες πρακτικές της.

Σήμερα 2 στους 5 Έλληνες επιλέγουν να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, οι χιλιάδες ανασφάλιστοι αυτοαπασχολούμενοι και το υψηλό κόστος υπηρεσιών υγείας αποτελούν μερικούς από τους βασικούς λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Έλληνες στρέφονται στη συμπληρωματική ή πλήρη κάλυψη από μια ιδιωτική ασφάλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, η NN Hellas λάνσαρε το ΝΝ Direct Health, προκειμένου να προσεγγίσει ένα μεγαλύτερο αριθμό πολιτών σε όλη τη χώρα. Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στη φιλοσοφία μας, να «Βρισκόμαστε όπου οι πελάτες μας θέλουν να βρισκόμαστε». Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η παροχή ολοκληρωμένης ασφάλισης υγείας, με υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης. Διατίθεται αποκλειστικά online μέσω του www.nndirect.gr και τηλεφωνικά στο 800 100 60 60 χωρίς να απαιτείται κάποια έγγραφη υποβολή αιτήσεων. Παράλληλα, παρέχεται 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη.

Θα ενδυναμώσουμε περαιτέρω το Δίκτυο των Ασφαλιστικών μας Συμβούλων, με την παρουσίαση του ΝΝ Genius Plus, ενός ασφαλιστικoύ προγράμματος εφάπαξ καταβολής, συνδεδεμένο με επενδύσεις. Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν στην κατηγορία του στην Ευρώπη, το οποίο παρέχει καθημερινή εγγύηση κεφαλαίου, ενώ επενδύει σε διεθνείς αγορές. Επιπρόσθετα, ένα νέο κανάλι επίλεκτων μεσιτών (brokers) θα δημιουργηθεί στις αρχές της νέας χρονιάς.

 

kaskarelisPaylosΠαύλος Κασκαρέλης, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος,  Υδρόγειος Ασφαλιστική

Η χρονιά δεν προβλέπεται εύκολη, ωστόσο, διατηρούμε τις προσδοκίες μας και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την παραγωγή μας με βάση τα ποιοτικά κριτήρια που πάντα θέτουμε στον κλάδο οχημάτων και, παράλληλα, να εστιάσουμε στην προώθηση των υπόλοιπων προγραμμάτων προστασίας περιουσίας (κατοικίας/επιχείρησης) και αστικών ευθυνών.

Βασική μας προτεραιότητα παραμένει η επένδυση στο δίκτυο των ασφαλιστικών μας διαμεσολαβητών, η εφαρμογή μέτρων για την τόνωση της παραγωγικότητάς τους και η ανάπτυξη νέων ποιοτικών συνεργασιών σε όλη την Ελλάδα. Με αυτό το σκεπτικό, ήδη μέσα στο 2015, έχουμε προχωρήσει σε μία αναδιοργάνωση των εσωτερικών τμημάτων υποστήριξης πωλήσεων και εκπαίδευσης, ενώ έχουμε αναπτύξει νέες σύγχρονες υπηρεσίες και εργαλεία που βοηθούν τους συνεργάτες μας να εξοικονομήσουν χρόνο, να μειώσουν τα έξοδά τους και να εστιάσουν στις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους πελάτες τους.  Όλα αυτά θα συνεχισθούν και θα επεκταθούν και το 2016.

 

kokkalasΘεόδωρος Κοκκάλας, CEO, ERGO

H ERGO ως μέλος ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς ασφαλιστικούς ομίλους, διαθέτοντας αξιόλογη τεχνογνωσία αλλά και εταιρική κουλτούρα που έχει ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο,  θα συνεχίσει απρόσκοπτα να υπηρετεί τον ρόλο της και την αποστολή της, όπως αρμόζει σε έναν υγιή, φερέγγυο και ισχυρό ασφαλιστικό οργανισμό.

Κύριο όραμά μας για τη νέα χρονιά είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη μακροχρόνια και συνετή στρατηγική ανάπτυξης που αποδίδει στέρεα και θετικά αποτελέσματα, όπως η διατήρηση των εξαιρετικών μας επιδόσεων και η περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς, τα οποία μας παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον κλάδο αυτοκινήτων, ο οποίος μας έχει εδραιώσει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, όπως επίσης και στη δυναμική ανάπτυξη των Λοιπών Κλάδων (εκτός αυτοκινήτων) μέσα από τα καινοτόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα που έχουμε σχεδιάσει και παρουσιάσει πρόσφατα. Σημαντική προσδοκία μας για τη νέα χρονιά αποτελεί και η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης, ως βασικού μοχλού ανάπτυξης της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Έχοντας φτάσει στο πιο δημιουργικό σημείο της εικοσαετούς και πλέον παρουσίας της ERGO στην Ελλάδα, σχεδιάζουμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά τα επόμενα σημαντικά βήματα της αναπτυξιακής μας πορείας, με γνώμονα  τη δέσμευσή μας «Ασφαλίζω σημαίνει καταλαβαίνω».

 

kotsalosΓιώργος Κώτσαλος, Δ/νων Σύμβουλος, Όμιλος Interamerican

Η Interamerican έχει μια δυναμική προοπτική σε βάθος χρόνου, που υποστηρίζεται από ένα μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται και ανταποκρίνεται στις ταχύτατες μεταβολές του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος, ενώ επικαιροποιείται συνεχώς, με γνώμονα την κερδοφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: την απολύτως ψηφιακή λειτουργία της Εταιρείας σε όλους τους τομείς, με ένα μεγάλο έργο εφαρμογών σε υποδομές διαχείρισης. τη συνεχή εισαγωγή καινοτομιών στις δραστηριότητες και τη βελτιστοποίηση των εργασιών μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή διαδικασιών με τη φιλοσοφία «Lean».

Σε γενικές γραμμές, προσδοκάται για την Εταιρεία μια σημαντική αύξηση της παραγόμενης αξίας για όλους τους stakeholders και, ως αποτέλεσμα, η ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.  Ήδη, βρισκόμαστε σε αυτή την τροχιά, διατηρώντας τα παραγωγικά αποτελέσματα –παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις της χρονιάς– εντός στόχων και φέτος, με άνοιγμα σε νέες αγορές και με εξαιρετικό έλεγχο του κόστους, ενώ και η κερδοφορία θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Επιπροσθέτως, αναμένουμε το 2016 να αποδώσει ακόμη περισσότερο το σχέδιο «Genesis» για την ενίσχυση του Δικτύου Agency και οι συνεργασίες που αναπτύσσονται στις απευθείας πωλήσεις με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

 

mazarakisΔημήτρης Μαζαράκης, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, MetLife

Το 2016 βασική μας επιδίωξη είναι η ενίσχυση και διεύρυνση της ηγετικής μας θέσης, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Την τριετία 2015 – 2018, το agency και οι ομαδικές ασφαλίσεις θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας και θα αναπτυχθούν με διψήφιο ετήσιο ρυθμό.

Ταυτόχρονα, η πελατοκεντρικότητα, η προώθηση προϊόντων που αντέχουν στον χρόνο και δημιουργούν αξία για όλα τα μέρη, η επίτευξη ακόμη υψηλότερης παραγωγικότητας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της αναδιοργάνωσης των διαδικασιών, η εφαρμογή των κανόνων και απαιτήσεων του νέου εποπτικού πλαισίου Solvency II και, τέλος, η προσφορά μας στη κοινωνία θα συνεχίσουν να αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας.

 

mayrogalosΣπύρος Μαυρόγαλος, Δ/νων Σύμβουλος, Εθνική Ασφαλιστική

Σταθερός προσανατολισμός της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η εδραίωση της πρωταγωνιστικής θέσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και η υγιής ανάπτυξη των εργασιών της. Προς τούτο, η στρατηγική που έχει υιοθετήσει στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, που δεν είναι άλλοι από τους πελάτες και συνεργάτες της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των δεσμών εμπιστοσύνης που στη διάρκεια των ετών έχει οικοδομήσει και με τα δύο μέρη.

Αποστολή της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η προσφορά ποιοτικών και προσιτών λύσεων και επιλογών, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες, διαφοροποιημένες ανάγκες των πελατών και ταυτόχρονα θα αποτελούν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τους συνεργάτες της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρωτοποριακό πρόγραμμα υγείας Full, το οποίο όχι μόνο καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του ασφαλισμένου για τη φροντίδα της υγείας του, αλλά και την ανάγκη του να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί σωστά το πρόγραμμα που έχει επιλέξει. Παράλληλα, θα συνεχίσει να εξασφαλίζει νέες συνεργασίες, ικανές να ενισχύουν το ήδη ανταγωνιστικό προφίλ της στην αγορά.

Εκτιμώντας ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, επενδύει στην περαιτέρω αναβάθμιση των εσωτερικών της δομών και υπηρεσιών, αποσκοπώντας να φέρει στα υψηλότερα δυνατά, ποιοτικά επίπεδα την άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση –που ήδη παρέχει– σε πελάτες και συνεργάτες. Με εφαλτήριο, δε, την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά της, αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες για την επιτυχή λειτουργία της, πάντα από τη θέση του πρωταγωνιστή, στη νέα εποχή που ανατέλλει.

 

minetasΓιώργος Μινέτας, Αντιπρόεδρος & Αναπλ. Δ/νων Σύμβουλος, Ευρωπαϊκή Ένωσις – Ασφάλειαι Μινέττα

Το 2015 απετέλεσε άλλη μια δύσκολη χρονιά για την ασφαλιστική αγορά, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα μας.

Στην εταιρεία μας πρωταρχικούς μας στόχους έχουμε: πρώτον, να προωθούμε όσο το δυνατό πληρέστερα προϊόντα/προγράμματα, με σκοπό να δώσουμε σημασία στην ουσία της ασφάλισης και όχι απλώς να εκδίδουμε συμβόλαια ώστε να αυξάνουμε την παραγωγή και, δεύτερον, να είναι κατά το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η αποζημίωση όσων έχουν υποστεί καλυπτόμενη ζημιά, αφού η ασφαλιστική εταιρεία διαδραματίζει τον ρόλο του διαχειριστή των χρημάτων των ασφαλισμένων.

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του εξειδικευμένου διαμεσολαβητή στην ενημέρωση των ασφαλισμένων, αλλά και την πολύτιμη συμβολή του όταν προκύπτει ζημιά, η Ασφάλειαι Μινέττα λειτουργεί αποκλειστικά μέσω ενός δικτύου ανεξάρτητων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Με ικανό αριθμό –περισσότεροι από 1.000 συνεργαζόμενοι διαμεσολαβητές– και ευρύτατη γεωγραφική κατανομή, εξασφαλίζεται η δυνατότητα να επωφεληθεί από τα προσφερόμενα από την εταιρεία προγράμματα κάθε ασφαλισμένος, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας του.

Πιστεύουμε ότι έχει αποτυπωθεί σαφέστατα η θέση της εταιρείας μας και έχει εκτιμηθεί η στάση της από τους διαμεσολαβητές, οπότε αναμένουμε αύξηση των συνεργασιών στο προσεχές μέλλον.

 

mixaliΦιλίππα Μιχάλη, Εντεταλμένη Σύμβουλος & Γενική Δ/ντρια, Allianz Ελλάδος

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται δυστυχώς σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Παρά τη δυσμενή συγκυρία, η Allianz Ελλάδος κατάφερε να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της και κατά τη διάρκεια του 2015, αποδεικνύοντας ότι αφουγκράζεται αποτελεσματικά τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Βασικός μας στόχος για τη νέα χρονιά είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το μερίδιο αγοράς μας, τόσο στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων όσο και στον κλάδο ζωής και υγείας, διατηρώντας την κερδοφορία μας. Επιθυμούμε να παραμείνουμε ένας σημαντικός παίκτης στην ελληνική αγορά, που επενδύει και αξιοποιεί αποδοτικά όλα τα δίκτυα διανομής των προϊόντων και υπηρεσιών μας.

Η επίτευξη των στόχων μας για το 2016 προϋποθέτει την επένδυση σε τρεις άξονες:

  • Καινοτόμα προϊόντα υψηλής ανταποδοτικότητας, που καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών.
  • Ενίσχυση της πελατοκεντρικότητας, παροχή δηλαδή κορυφαίας ποιότητας υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις των ανθρώπων που μας έχουν εμπιστευτεί για την κάλυψη των ασφαλιστικών τους αναγκών.
  • Περαιτέρω ψηφιοποίηση υπηρεσιών, διαδικασιών και παροχή ψηφιακών εργαλείων σε πελάτες, συνεργάτες και ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο, αφενός, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφετέρου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας μέσω του περαιτέρω εξορθολογισμού του κόστους.

Απώτερος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε ο έμπιστος εταίρος για πελάτες, συνεργάτες και ανθρώπινο δυναμικό.

 

saiasΚάρολος Σαΐας, Δ/νων Σύμβουλος, Interasco

Το 2015 απετέλεσε μια εξαιρετική χρονιά για τα αποτελέσματα της Εταιρείας μας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής –το θετικό πρόσημο της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει το 9% σε σχέση με το 2014–, όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων, με τον κρίσιμο δείκτη net combined ratio να κυμαίνεται στα επίπεδα του 88%, επίδοση που μας κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων, από πλευράς κερδοφορίας, εταιρειών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Τα παραπάνω αποτελέσματα θέτουν ψηλά τον πήχη και για το 2016, έτος κατά το οποίο στοχεύουμε στη διατήρηση του φετινού ρυθμού αύξησης της παραγωγικής αλλά και της κερδοφόρου ανάπτυξης. Επιπλέον, ως μια Εταιρεία που βασίζεται για την επίτευξη των στόχων της αποκλειστικά σε επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, έχουμε εντάξει στους σχεδιασμούς μας κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Δικτύου Πωλήσεων, που αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερους από εννιακόσιους ενεργούς Συνεργάτες.  

 

sarrigeorgiouΑλέξανδρος Σαρρηγεώργιου, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Eurolife ERB

Με δεδομένο ότι το 2015 χαρακτηρίστηκε, σε ό,τι αφορά το δεύτερο εξάμηνό του, από τα capital controls και τη σχετική επίδραση αυτών στα μεγέθη παραγωγής, στόχος μας για το 2016 είναι η αύξηση των μεριδίων αγοράς μας σε Ζωή και Γενικές. Θυμίζω ότι η Εταιρεία μας είναι από τις λίγες που επέτυχε σημαντική αύξηση μεριδίων, κατά την περίοδο 2008-2014, δηλαδή μέσα στην κρίση, και αυτό θέλουμε να επαναλάβουμε και το 2016.

Και αυτό θέλουμε να τo επιτύχουμε μέσω των διαφορετικών μας δικτύων, καθώς πιστεύουμε ότι ο κάθε πελάτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καλύπτει την ασφαλιστική ανάγκη του από το δίκτυο πωλήσεων που αυτός επιθυμεί.

Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα τους εξωτερικούς μας συνεργάτες, θα επιδιώξουμε και το 2016 να αυξήσουμε τις συνεργασίες μας, όπως έχουμε κάνει και μέχρι σήμερα, επικεντρώνοντας όμως τις δυνάμεις μας σε αυτούς που είναι παραγωγικοί με εμάς, πράγμα που σημαίνει ότι βασικός στόχος μας είναι να αξιολογούμε τα αποτελέσματα κάθε γραφείου πωλήσεων, ώστε να το επιβραβεύουμε ανάλογα ή να επανατοποθετούμε τη σχέση μαζί του, με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον.

 

xatziiosifΙορδάνης Χατζηιωσήφ, Δ/νων Σύμβουλος, ΑΤΕ Ασφαλιστική

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική, έχοντας εξασφαλίσει την κεφαλαιακή της επάρκεια εντός του νέου περιβάλλοντος του Solvency II και ολοκληρώνοντας την προετοιμασία της σύμφωνα με τις επιταγές της νέας Εποπτικής Οδηγίας, ενισχύει ακόμα περισσότερο την αμφίπλευρη επικοινωνία της με τους πελάτες, διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της και βελτιώνει τις υπηρεσίες της απέναντι σε πελάτες και συνεργάτες.

Στο νέο ασφαλιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για το 2016, η ΑΤΕ Ασφαλιστική μέσω ισχυρών κινήτρων επιβραβεύει τους Συνεργάτες της για την τοποθέτηση νέων εργασιών και την ανάπτυξη ποιοτικών χαρτοφυλακίων. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και λειτουργία της στο νέο εποπτικό περιβάλλον και με ισχυρή παρουσία σε όλους τους ασφαλιστικούς κλάδους, η ΑΤΕ Ασφαλιστική θα υλοποιήσει στρατηγική προσαρμογής και στοχευμένης ανάπτυξης, με έμφαση στην κερδοφορία και το καλό αποτέλεσμα. Παράλληλα, θα συνεχίσει να παράσχει στους Συνεργάτες της καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που μειώνουν το κόστος λειτουργίας, καθώς και ολοκληρωμένες – προσιτές ασφαλιστικές λύσεις προς τους πελάτες της. 

Μάλιστα, σε απάντηση του αυξημένου ενδιαφέροντος των νοικοκυριών για θέματα που σχετίζονται με τη σύνταξη και την υγεία, η ΑΤΕ Ασφαλιστική παρέχει συνταξιοδοτικά προγράμματα ασφάλισης με τους πλέον ανταγωνιστικούς όρους της Αγοράς, καθώς και τα πλέον ολοκληρωμένα και προσιτά προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας