Εταιρείες

Τι λέει η ΟΑΣΕ για τις αποφάσεις 215 και 216 του ΣτΕ για το ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΑΣΕ, με αφορμή τις αποφάσεις 215 και 216 του ΣτΕ που αφορούν το ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ:

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 215 & 216 του ΣτΕ για το ΤΕΑΕΑΠΑΕ

Συνάδελφοι,

Μετά την ψήφιση του νόμου 4254/2014 (νόμος Βρούτση) τον Απρίλη του 2014, ο οποίος  όριζε ότι καταργείται το άρθρο του Καταστατικού του Επικουρικού μας Ταμείου ΤΕΑΕΑΠΑΕ,  η ΟΑΣΕ  προσέφυγε στο ΣτΕ  κατά του νόμου. Με την απόφαση 215/2016 του ΣτΕ απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, όπως άλλωστε αναμενόταν,   η εξέταση της ουσίας του αιτήματός μας,  διότι δεν προβλέπεται η απευθείας προσφυγή εναντίον νόμου.

Προβλέπεται, και το ΣτΕ εξετάζει, μόνο την προσφυγή εναντίον κάποιας Διοικητικής Πράξης (π.χ. κάποιας απόφασης του διοικητικού μηχανισμού) που εκδίδεται με βάση τον συγκεκριμένο νόμο. Πράγματι τον Σεπτέμβρη 2014 εκδόθηκε από την ΓΓΚΑ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διοικητική πράξη,  με την οποία οριζόταν ότι η εργοδοτική εισφορά των ασφαλιστικών εταιριών στο Ταμείο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3% επί της μισθοδοσίας (δηλαδή μειωμένη από την καταστατικά οριζόμενη εισφορά κατά 80% περίπου).  Έτσι η ΓΓΚΑ (Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης), επιχείρησε να υποκαταστήσει  τις διατάξεις του Καταστατικού του Ταμείου, το οποίο όμως ρητά ορίζει ότι οι εισφορές ορίζονται από το ίδιο το Ταμείο.

Εναντίον της παράνομης αυτής πράξης προσφύγαμε εκ νέου στο ΣτΕ και η Ολομέλειά του, με την υπ’ αριθ. 216/2016 απόφασή του, δικαίωσε πλήρως τις απόψεις της ΟΑΣΕ, ακυρώνοντας την διοικητική πράξη του υπουργείου, υπέρ της οποίας έκανε παρέμβαση η ΕΑΕΕ.

Μετά από την απόφαση αυτή, που αποτελεί νίκη των εργαζομένων, στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών στο ΤΕΑΕΑΠΑΕ, η ΟΑΣΕ καλεί και την ΕΑΕΕ να αποδεχθεί τα οριζόμενα στο Καταστατικό του Ταμείου (τα οποία άλλωστε έχει υπογράψει), αλλά και την κυβέρνηση να διορθώσει νομοθετικά την παράλογη και παράνομη διάταξη του ν. 4254/2014.

Μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχοντας καθοριστική παρουσία στην διοίκηση του Ταμείου έχουν εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του Ταμείου, μέσα από την σύγχρονη οργάνωση της διαχείρισής του και την σημαντική αύξηση των αποθεματικών  που παρελήφθησαν το 2013 από την προηγούμενη διοίκηση.

Η ΟΑΣΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται, να εργάζεται και να οραματίζεται με στόχο να διασφαλιστεί τόσο η Βιωσιμότητα όσο και η διατήρηση της καταβαλλόμενης παροχής προς τους σημερινούς και τους μελλοντικούς  συνταξιούχους αλλά και η εξίσωση εισφορών και παροχών μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

               Χρήστος Παπαδόγιαννης                                          Μανώλης Χατζάκης

Στη φωτ. ο Πρόεδρος της ΟΑΣΕ, κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας