Τι απαντά η ΟΑΣΕ στην ΕΑΕΕ για το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

439
  • Δεν συζητούν για διοίκηση Ταμείου και υφιστάμενες συντάξεις
  • Ανοιχτοί σε διάλογο για τα υπόλοιπα

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή της διοίκησης της ΟΑΣΕ να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και να τοποθετηθεί δημόσια τόσο για τις εργοδοτικές εισφορές και τη διακυβέρνηση του Ταμείου, όσο και για την επένδυση στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Από τη συζήτηση δεν έλειψε ούτε το θέμα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, όπου ανοιχτά παραδέχτηκαν το ενδιαφέρον του Ταμείου να συμμετάσχει στο μετοχικό της σχήμα. Εντύπωση μας προκάλεσε, σε σημείο να μας προβληματίσει, η αναφορά σε εταιρείες ως προς την τακτική συμπεριφορά τους και στην πρακτική που ακολουθούν ως προς την παροχή στοιχείων παραγωγής στο Ταμείο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Μομφή, παρά την καταγραφή κερδών;

Οι κ.κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης, Γιάννης Χατζάκης, Σπύρος Κολαΐτης, Γιάννης Πετσαλάκης, Στ. Ξηρόπουλος, Νίκος Καρόζης και Γιώργος Συκαμιάς, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τους ασφαλιστικούς συντάκτες, εστίασαν στα οικονομικά αποτελέσματα του ΤΕΑ –ΕΑΠΑΕ για το 2015 (κέρδη ύψους σχεδόν €29 εκατ., σε μια εποχή που, όπως τόνισαν, μειώθηκαν οι εισφορές και αυξήθηκαν οι συνταξιούχοι) και στην περιουσία του Ταμείου, η οποία ανέρχεται σε €554.596.162, σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Μαΐου 2016, έναντι €394.096.911 στις 28 Φεβρουαρίου 2013. Εξέφρασαν, παράλληλα, τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι «παρόλα τα τόσο καλά αποτελέσματα, 11 από τους 20 εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ καταψήφισαν τις οικονομικές καταστάσεις», οι οποίες, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόγιαννης, συντάχθηκαν σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.

 

Όχι στα τελεσίγραφα, ναι στο διάλογο

«Τους καλούμε να σεβαστούν την υπογραφή τους», τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θυμίζοντας ότι στις 13/7/2013 και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών συνυπέγραψαν για την επανίδρυση του Ταμείου, δεχόμενοι ό,τι ίσχυε μέχρι τότε για τις εισφορές.

Απαντώντας πιο συγκεκριμένα επί της πρότασης της ΕΑΕΕ, τονίζουν: «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε όποια πρόταση δεν μειώνει τις συντάξεις και διασφαλίζει τις υφιστάμενες παροχές. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προχωρήσουμε στη νόμιμη διεκδίκηση των καταστατικών εισφορών». Αυτό που προτείνουν είναι, για το 2016, να γίνει δεκτή η πρόταση Κατρούγκαλου για εισφορές 40% επί της παραγωγής και 6% επί της μισθοδοσίας, μέχρι ενός πλαφόν 2.000 ευρώ. «Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει βάση, για να συζητηθούν και τα υπόλοιπα θέματα που θέτει η ΕΑΕΕ», επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια 2.500-3.000 θέσεις εργασίας, ενώ έχουν αυξηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και οι outsourcing εργασίες, που σημαίνει μείωση των καταβληθέντων εισφορών στο Ταμείο.

 

Ταμείο-πρότυπο

Σύμφωνα με τους εργαζομένους το θέμα της διακυβέρνησης, όπως το θέτει η ΕΑΕΕ, δεν υφίσταται, αφού ήδη «για τις σημαντικές αποφάσεις απαιτείται πλειοψηφία των 8/9». Επιπλέον, το Ταμείο εποπτεύεται όχι από έναν αλλά από 4 επόπτες, οι επενδυτικοί κανόνες που ακολουθεί είναι πάρα πολύ αυστηροί και υπάρχει ρήτρα μείωσης των συντάξεων, εάν μία χρονιά είναι πολύ κακή.  

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΟΑΣΕ, το Ταμείο είχε προσαρμοστεί και εφάρμοζε στην πράξη την ευρωπαϊκή νομοθεσία από τα μέσα του 2014, πολύ πριν αυτή ενταχθεί στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις που έγιναν στους κανονισμούς Εσωτερικής Λειτουργίας, τον κανονισμό Λειτουργίας της Επενδυτικής Επιτροπής και τον κανονισμό Επενδύσεων, τόνισε ότι αυτές ήταν απαραίτητες, προκειμένου το Ταμείο να πάρει και την τυπική έγκριση για την Αυτοδιαχείριση των επενδύσεών του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που αποτελεί πλέον τον τέταρτο επόπτη του Ταμείου. Μάλιστα επεσήμανε ότι, όσον αφορά την Αυτοδιαχείριση των επενδύσεων, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ είναι το πρώτο Ταμείο που ζητά κάτι τέτοιο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ήδη αποτελεί πρότυπο για όλα τα ταμεία του είδους του, τόσο για τη διαχειριστική όσο και για την επενδυτική του πολιτική, και συχνά τους καλούν να μιλήσουν για το πώς δουλεύουν.

 

DAF & Unit Linked το μεγάλο πρόβλημα

Η τροποποίηση των άρθρων6 παρ. 3 και 10 παρ. 6 του καταστατικού του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ αναφορικά με τον έλεγχο των εισφορών των ασφαλιστικών εταιρειών, κρίθηκε αναγκαία, καθώς ,όπως εξήγησε ο κ. Χατζάκης, πολλές εταιρείες δεν παρέχουν στο Ταμείο τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό των εισφορών (τα στοιχεία αυτά αφορούν κυρίως προϊόντα DAF και UnitLinked). Η τροποποίηση προβλέπει πρόστιμα ανάλογα των εισφορών για όσες εταιρείες δεν παρέχουν στοιχεία στο Ταμείο. Όπως αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή, γίνεται έλεγχος σε 20 εταιρείες, για το διάστημα 2007-2013, που ουσιαστικά δεν υπήρχε ελεγκτικός μηχανισμός στο Ταμείο, και θα επεκταθεί και σε προηγούμενα έτη. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε δύο εταιρείες, οι οφειλές των οποίων στο Ταμείο μαζί με τα πρόστιμα ανέρχονται σε €20 εκατ. ευρώ (€8,5 εκατ. η Eurolife, €11,5 εκατ. η Εθνική). Βεβαίως, όπως τόνισαν, υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες έχουν καταβάλει, προς τιμή τους, στο ακέραιο τις εισφορές τους Ταμείο (ανέφερε ως παράδειγμα την Ατλαντική Ένωση).

 

Για την επένδυση στην Τράπεζα Ηπείρου

Όπως τονίστηκε σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση, ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Οι εισηγήσεις από την Επενδυτική Επιτροπή ήταν θετικές, αφού, αφενός, θα επενδυόταν μόλις το 1,5% της περιουσίας του Ταμείου, ήτοι €7 εκατ., και αφετέρου, η ανάλυση των στοιχείων της τράπεζας ήταν θετική. Επιπλέον, η επένδυση εγκρίθηκε από την ΤτΕ αλλά και από την ΕΚΤ. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσαν, η επένδυση έχει επιφέρει και €116.667 στο Ταμείο. Κατέχοντας το 37% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ θα έχει τρία μέλη στο Διοικητικό της Συμβούλιο, ένα εκ των οποίων εκτελεστικό. Ήδη, το άτομο αυτό έχει επιλεγεί (προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο) και αναμένεται να αναλάβει CEO της Τράπεζας. Τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο και το business plan της Τράπεζας.

 

Ενδιαφέρον για την ΑΤΕ Ασφαλιστική

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον του Ταμείου να επενδύσει στην ΑΤΕ Ασφαλιστική. Όπως ανέφεραν, έχουν στείλει δύο φορές επιστολή μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Τράπεζα Πειραιώς, για να λάβουν την απάντηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σύμβαση μεταβίβασης, από τις 14/8/14, η οποία, όπως τόνισε ο κ. Συκαμιάς, δεν εφαρμόζεται. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, το Ταμείο έχει διερευνήσει και άλλες προτάσεις για συμμετοχή σε ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες, όμως, απορρίφθηκαν ως μη συμφέρουσες.

 

Το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ αποτελεί διαφήμιση του ασφαλιστικού κλάδου

Το εύλογο ερώτημα είναι τι θα γίνει αν ο διάλογος δεν καταλήξει πουθενά; Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΑΣΕ, το Ταμείο έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, ακόμα κι αν έχει μηδενικές εισφορές, με την αναπροσαρμογή των παροχών του. Από κει και πέρα, θα εξεταστούν όλα τα νόμιμα μέσα αντίδρασης. Ωστόσο, όφελος όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους εργοδότες και την αγορά στο σύνολό της είναι η διαφύλαξη του Ταμείου και των παροχών του, αφού, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος, η διαφύλαξη και η διαφήμιση του Ταμείου ως προτύπου αποτελεί διαφήμιση όλου του ασφαλιστικού κλάδου.  

 


 

Σ.Σ.: Μέσω επιλεκτικής διαρροής επιστολής που απηύθυνε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προς τους εκπροσώπους των εταιρειών-μελών της, έγινε γνωστό ότι διερευνά τη δημιουργία νέου επαγγελματικού ταμείου.

Θα περιμέναμε από την ΕΑΕΕ να αντιμετωπίσει το θέμα δεοντολογικά και σοβαρά και να ενημερώσει επίσημα για τις όποιες αποφάσεις της.

 


 

Διαβάστε επίσης: 3μηνη διαπραγμάτευση για τις εισφορές ζητά το Γ.Σ. του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

Διαβάστε επίσης:ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ: Η διακυβέρνησή του διχάζει και εκθέτει…

 

Προηγούμενο άρθροΝομική Προστασία: Μειωμένη κατά 2,9% η παραγωγή ασφαλίστρων το 2015
Επόμενο άρθροBrexit: Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και τη ΝΑ. Ευρώπη