Διεθνή

Θετικές προοπτικές για την ασφάλιση Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας

Ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας διαπιστώνει για το 2021 η τελευταία έκθεση της εταιρείας δεδομένων και ανάλυσης GlobalData, “Personal Accident and Health Insurance Market to 2025”, με τους Ευρωπαίους ασφαλιστές να εστιάζουν στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των ιατρικών παθήσεων και την ελαχιστοποίηση των μεγάλων απαιτήσεων.

Θετικές είναι οι προοπτικές για όλες τις περιοχές του πλανήτη όσον αφορά την ασφάλιση Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας, με πιο εντυπωσιακή εκείνη της Βόρειας Αμερικής, όπου μέχρι το 2026 αναμένεται να φτάσει τα $1,5 τρισ.

Σύμφωνα με την GlobalData, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου ασφάλισης Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας στη Βόρεια Αμερική αναμένεται να αυξηθούν από $1,2 τρισ. το 2021 σε $1,5 τρισ. το 2026, με συνολικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,2%, υποστηριζόμενα από την αύξηση της ευαισθητοποίησης στην ασφάλιση υγείας και την αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η τελευταία έκθεση της GlobalData διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ είναι η κορυφαία και πιο προηγμένη αγορά υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει το 97% των ασφαλίστρων στον κλάδο προσωπικών ατυχημάτων & υγείας της Βόρειας Αμερικής. Υποστηρίζεται, μάλιστα, από την αύξηση της απασχόλησης, τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και τις διψήφιες εγγραφές στο πρόγραμμα Medicaid, οι οποίες αύξησαν τη ζήτηση για τέτοιου είδους συμβόλαια. Ο κλάδος ασφάλισης Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,3% το 2021.

Ο κ. Katam Prasanth, ασφαλιστικός αναλυτής της GlobalData, σχολιάζει: «Εκείνο που θα απασχολήσει έντονα τις ασφαλιστικές εταιρείες Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας στη Βόρεια Αμερική θα είναι το νέο καθεστώς για τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση Roe v Wade. Με τις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ να αναμένεται να θέσουν σε ισχύ την απόφαση, οι ασφαλιστές θα πρέπει να τροποποιήσουν τα συμβόλαιά τους, για να προσαρμοστούν σε αυτήν την αλλαγή».

Η απόφαση θα έχει επίσης αντίκτυπο τόσο στα ατομικά όσο και στα εταιρικά συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης, καθώς οι άνθρωποι θα αναζητούν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εκτός χώρας. Ο αντίκτυπος της απόφασης αναμένεται να γίνει πλήρως αντιληπτός κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Συνολικά, η ασφαλιστική αγορά Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,2% κατά την περίοδο 2021-26.

Ο κ. Prasanth συνεχίζει: «Ο Καναδάς κατέχει μερίδιο 1,6% στα ασφάλιστρα Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας της περιοχής. Η αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης έχει δημιουργήσει ζήτηση για ιδιωτική ασφάλιση, με σκοπό τη συμπλήρωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που δεν καλύπτονται από τα δημόσια συστήματα υγείας, όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα, οδοντιατρική περίθαλψη, οφθαλμολογικές εξετάσεις και νοσηλεία».

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τυποποιημένα προγράμματα ασφάλισης, που καλύπτουν πολλαπλούς κινδύνους, αναμένεται να αναδειχθούν σε σημαντικό κίνητρο για ασφάλιση. Κατά την περίοδο 2021-26, η αγορά ασφάλισης Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας στον Καναδά εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 5,9%.

Το Μεξικό κατέχει το υπόλοιπο 1,4% των ασφαλίστρων της περιοχής. Είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά, με ανάπτυξη 19,3% το 2021, καθώς η πανδημία αύξησε την ασφαλιστική συνείδηση και συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης για ασφάλιση υγείας. Ο κλάδος αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 8,1% την περίοδο 2021-26.

«Εκτός από την αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, η ψηφιοποίηση της περίθαλψης, η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες τηλεϊατρικής που ωθείται από την πανδημία και η ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία στήριξαν, επίσης, την ανάπτυξη της ασφάλισης Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας στην περιοχή», προσθέτει ο κ. Prasanth.

Κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες, όπως οι Anthem, United Health, Atena και Cigna στις ΗΠΑ προσφέρουν υπηρεσίες τηλεϊατρικής στα συμβόλαιά τους. Στο Μεξικό, η BBVA Bancomer, σε συνεργασία με την Bupa Mexico, εγκαινίασε το 2021 το your private doctor, την πρώτη πλήρως ψηφιοποιημένη ασφάλιση υγείας.

Η εμφάνιση υβριδικών virtual-in-person μοντέλων περίθαλψης, που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως η ψυχική υγεία και η φυσιοθεραπεία, αναμένεται επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της ιδιωτικής ασφάλιση υγείας. Ένα παράδειγμα αφορά τις υπηρεσίες Amazon Care, οι οποίες καλύπτουν virtual και ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες που μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, με την ισχύουσα συμμετοχή στο κόστος και την ασφάλιση και την απαλλαγή που προβλέπει το πρόγραμμα.

Εν κατακλείδι, ο κ. Prasanth σημειώνει: «Η βορειοαμερικανική ασφαλιστική αγορά Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και την προσαρμογή για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ιατρικών δαπανών. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές εξελίξεις που σχετίζονται με την πρόσφατη απόφαση για την απαγόρευση των αμβλώσεων και οι ανησυχίες για την ύφεση από τη συνεχιζόμενη κρίση λόγω του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου θα μπορούσαν να επηρεάσουν περαιτέρω την ανάπτυξη του κλάδου».

Θετικές προοπτικές για την ασφάλιση Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας