Συνταξιοδοτικό: Άμεση η ανάγκη ουσιαστικής αναμόρφωσής του

255

«Κινδυνεύουμε να καταδικάσουμε ολόκληρες γενιές να ζήσουν ένα σημαντικό τμήμα της ζωής τους σε απόλυτη ένδεια, αν η ουσιαστική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν γίνει σύντομα», επισημαίνει ο κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Συντάξεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διατύπωση των θέσεων της ΕΑΕΕ, όπως αυτές έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ.

Τι σημαίνει, όμως, ουσιαστική αναμόρφωση και ποιος θα είναι ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης;

Η δήλωση του κ. Δασκαλόπουλου έχει ως εξής:

«Είμαι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι η σύνταξη από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα συγκλίνει σταδιακά στο ελάχιστο εγγυημένο όριο των €360 το μήνα.

Παρά τις σοβαρές μειώσεις που έχουν γίνει στις παροχές και παρά την αύξηση των χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, το σύστημα εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο. Ακόμη και αν ισορροπούσε προσωρινά στο προσεχές χρονικό διάστημα, σίγουρα δεν θα μπορούσε να αντέξει σε βάθος χρόνου την ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των ενεργών ασφαλισμένων και αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. 

Κατά την άποψη μου, η ανάγκη ουσιαστικής αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι άμεση. Αν αυτή δεν γίνει σύντομα, κινδυνεύουμε να καταδικάσουμε ολόκληρες γενιές να ζήσουν ένα σημαντικό τμήμα της ζωής τους σε απόλυτη ένδεια. Βέβαια, ουσιαστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να γίνει αλλάζοντας μόνο τις παραμέτρους απόδοσης των παροχών ή το ύψος τους. Ουσιαστική αναμόρφωση σημαίνει εισαγωγή ενός νέου πυλώνα ασφάλισης, που θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά, ο οποίος σε βάθος χρόνου θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο τμήμα των παροχών. 

Σε μία τέτοια εξέλιξη, είναι σαφές ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί και πρέπει να έχει ρόλο. Όπως συνέβη σε πολλές χώρες οι οποίες προέβησαν σε αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων, οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών σχημάτων με μεγάλη επιτυχία. Εξάλλου, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι οι μοναδικοί φορείς μεταξύ των χρηματοοικονομικών οργανισμών που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ταυτόχρονα υπηρεσίες διαχείρισης των προγραμμάτων, ασφάλισης των παροχών, διαχείρισης των επενδύσεων και απόδοσης των συντάξεων».

  • Η παραπάνω τοποθέτηση του κ. Ηρακλή Δασκαλόπουλου, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Α.Α.» και η οποία φιλοξενείται στο τεύχος που κυκλοφορεί την 1η Δεκεμβρίου.
Προηγούμενο άρθροΗμέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην MetLife Alico
Επόμενο άρθροΣτο 1 δις ευρώ τα ανεξόφλητα χρεωστικά υπόλοιπα