Εταιρείες

Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια: Δώστε τα λεφτά στους ασφαλισμένους και όχι στις κλινικές

Αυτό ζητά με επιστολή που απέστειλε στις 30/5/13 στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, τονίζοντας, επίσης,  ότι «ο Σύλλογός μας έχει εγκαίρως καταθέσει (από τις 29/03/2013) υπόμνημα με τις προτάσεις μας στο Διευθυντή της ΔΕΙΑ κο Ζάρκο και το επιτελείο του.
Έκτοτε αναμένουμε απάντηση επί των προτάσεων αυτών η οποία εδώ και δύο μήνες αγνοείται». 

Ειδικότερα για την σκανδαλώδη, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση για αποζημίωση ιδιωτικών κλινικώναναφέρει τα εξής: 
«Στο άρθρο 2 παρ. 1δ του νόμου 3867/2010  διατυπώνεται ότι ‘τα 9/10 της περιουσίας της πρώην ΕΠΕΙΑ -σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.7 του ίδιου νόμου – μπορεί να διατίθεται για την εξόφληση των απαιτήσεων των φορέων παροχής υγείας που προέρχονται από νοσηλεία των παραπάνω ασφαλισμένων με την προϋπόθεση του περιορισμού των απαιτήσεων των φορέων αυτών κατά ποσοστό τουλάχιστον 50%’.

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση το γεγονός ότι  ενεργοποιείται άρθρο του νόμου το οποίο ικανοποιεί μια συγκεκριμένη κατηγορία ‘ζημιωθέντων’ αγνοώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες όμηρους ασφαλισμένους.

Οι λόγοι είναι παραπάνω από  προφανείς.
1. Τα χρήματα της πρώην  ΕΠΕΙΑ είναι δημόσια περιουσία και άρα αδιανόητο να εξυπηρετούν συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών (ΑΣΠΙΣ με κλινικές)
2. Με αυτό τον τρόπο οι νοσηλευθέντες στα νοσοκομεία αυτά αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άλλους που έχουν καταβάλει τα νοσήλια με δικά τους χρήματα και περιμένουν από την εκκαθάριση να αποζημιωθούν εδώ και 3,5 χρόνια.
3. Οι κλινικές με αυτή τη ρύθμιση εισπράττουν πρώτες και με  προτεραιότητα ενώ δεν έχουν κανένα προνόμιο στη διαδικασία της εκκαθάρισης. Αυτές  κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στη τελευταία θέση των δικαιούχων αποζημίωσης, ακολουθώντας τους εργαζόμενους τους ασφαλιζόμενους και το Ελληνικό δημόσιο. Αντιθέτως με  αυτή τη προκλητική  ρύθμιση έρχονται σε καλύτερη θέση και από το Ελληνικό δημόσιο αλλά και από τους ασφαλισμένους.

»Κατόπιν αυτών και για τη πλήρη αποκατάσταση της παραπάνω προκλητικής αδικίας προτείνουμε τα εξής:

1. Πλήρη κατάργηση της ρύθμισης αυτής και ακύρωση κάθε διαδικασίας πληρωμής των κλινικών.
2. Νέα ρύθμιση στο νόμο η οποία θα απαλλάσσει  τους νοσηλευθέντες στις κλινικές από οποιαδήποτε οφειλή σε αυτές και θα τοποθετεί τις απαιτήσεις των κλινικών άνευ προνομίου στην εκκαθάριση.
3. Να δοθεί  εντολή στους εκκαθαριστές να αφαιρέσουν το ποσό αυτό από τις αναγνωρισμένες απαιτήσεις αποζημιώσεων.
4. Δεδομένου ότι το συνολικό ύψος των απαιτήσεων αποζημιώσεων λόγω θανάτων , μόνιμων ολικών ανικανοτήτων, μόνιμων μερικών ανικανοτήτων και σοβαρών ασθενειών είναι της τάξης των 6 εκ ευρώ περίπου, το ποσό να δοθεί από τα χρήματα που άνηκαν στην πρώην ΕΠΕΙΑ. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι στους οποίους έχουν συμβεί τα πλέον δυσάρεστα γεγονότα θα τύχουν σοβαρής μέριμνας από τη πολιτεία, έστω και μετά από 3,5 έτη.

»Θέτουμε στην κρίση σας την άποψη ότι είναι προτιμότερο το δημόσιο χρήμα να διατίθεται για τους πολίτες που δοκιμάζονται από σοβαρά δυστυχήματα της ζωής παρά για τους ιδιοκτήτες κλινικών και  φιλοδοξούμε ότι οι προτάσεις μας θα τύχουν της θετικής ανταπόκρισης σας», καταλήγει η επιστολή, η οποίακοινοποιείται
στη Γενική Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών,  Κα  Χ. Παπακωνσταντίνου, στο Διευθυντή  Υπουργού, Κο  Α. Σκέρτσο, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, Κο Κ. Μασούρα, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, Κα Τριάντη,  στο Διευθυντή της ΔΕΙΑ της ΤτΕ Κο Σπ. Ζάρκο, τη Νομική Υπηρεσία ΔΕΙΑ,  Κο   N. Παυλόπουλο, τον Επόπτη εκκαθάρισης ΑΣΠΙΣ –C/V,  Κο  K. Παπακωστόπουλο, στον Εκκαθαριστή ΑΣΠΙΣ-C/V, Κο Γ. Ραουνά, και τη Σύμβουλο εκκαθάρισης, Κα Ε. Καράμπαλη.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας