Δράσεις ΕΚΕ

ΣΥΑΕ: Δωρεάν μαθήματα παραδοσιακών χορών στα μέλη του

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΑΕ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων αποφάσισε να παρέχει στα μέλη του τη δυνατότητα να μάθουν ΔΩΡΕΑΝ Παραδοσιακούς Χορούς.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 18.00 έως τις 19.00.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στα γραφεία του συλλόγου, στο e-mail  syae@oase.gr  ή στο fax:  210 3647284  όπου  θα  αναγράφονται  το  ονοματεπώνυμο,  η εταιρεία, το τηλέφωνο επικοινωνίας & το e-mail.

Προσοχή: Οι δηλώσεις  συμμετοχής  θα  γίνονται  δεκτές  μέχρι  06/11/2015.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Λίγα λόγια για το χθες….

Στην Αρχαία Ελλάδα, ο χορός αντιμετωπιζόταν ως σύστημα αγωγής που γύμναζε το σώμα συμμετρικά και προωθούσε την έννοια της αρετής, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια του ρυθμού, του κάλλους και του ήθους.

Με τον όρο  «παραδοσιακός χορός», αναφερόμαστε στον χορό που δημιουργήθηκε και υιοθετήθηκε από συμβιωτικές κοινωνικές ομάδες, από ανθρώπους της υπαίθρου (της αγροτικής κυρίως κοινωνίας), από τον λαό. Κατά το παρελθόν, ο χορός ως μορφή έκφρασης κυριαρχούσε παντού: σε μεγάλες γιορτές, τοπικά πανηγύρια, στον γάμο, στη βάπτιση, στην εργασία, στο αλώνι, στη βρύση, στο καφενείο, στην αυλή του σπιτιού, στην πλατεία του χωριού.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, μέσω του προφορικού λόγου και της βιωματικής διαδικασίας, οι παλαιότεροι μετέδιδαν άμεσα τον χορό στις πιο νέες γενιές.

Χαρακτηριστικά και οφέλη Ελληνικού Λαϊκού-Παραδοσιακού Χορού
Βασικό γνώρισμα του Ελληνικού Λαϊκού-Παραδοσιακού Χορού, αποτελεί το αδιαίρετο της τρισδιάστατης ενότητας: Κίνηση-Μουσική-Λόγος. Ο ελληνικός χορός χαρακτηρίζεται από πολυμορφία αλλά ταυτόχρονα και από απλότητα. Άλλωστε αυτός ο συνδυασμός προσδίδει και την ιδιαίτερη ομορφιά του. Κάθε τόπος και χορός, κάθε χορός και μια μορφή, ένα σχήμα, κάθε σχήμα και ένα νόημα. Ένας τεράστιος θησαυρός από λαϊκά μουσικοχορευτικά δημιουργήματα που στόχο έχουν άλλοτε να ψυχαγωγήσουν, να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, να δημιουργήσουν μία μεγάλη κοινωνική παρέα, να γυμνάσουν, να διδάξουν και να μυήσουν τους μαθητές και γενικότερα τους ανθρώπους στην λαϊκή χορευτική μας παράδοση.

Ο Ελληνικός Λαϊκός-Παραδοσιακός Χορός σήμερα
Δυστυχώς, οι νεότερες γενιές δεν έζησαν και δεν θα γνωρίσουν αυτές τις λαϊκές δημιουργίες και λαϊκά χορογραφήματα, από την πηγή τους. Έτσι λοιπόν, καλούνται φορείς της τυπικής εκπαίδευσης (σχολεία) και κυρίως της άτυπης εκπαίδευσης (τοπική αυτοδιοίκηση, σύλλογοι, αδελφότητες) να τα κάνουν γνωστά και να τα μεταδώσουν, με απώτερο σκοπό να επιβιώσουν και να συνεχίσουν στο διάβα του χρόνου.

Για τον λόγο αυτό: «Κάνετε τόπο στον χορό…».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας