Διεθνή

Swiss Re: Αυξάνονται οι φυσικές καταστροφές “μεσαίας σοβαρότητας”

Τα “συμβάντα μεσαίας σοβαρότητας”, δηλαδή τα συμβάντα που προκαλούν ζημιές ύψους $1-5 δισ., είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία καταστροφών, σύμφωνα με τη Swiss Re. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ζημιογόνος κίνδυνος στην κατηγορία αυτή είναι οι σοβαρές τοπικές καταιγίδες (severe convective storms – SCS), οι οποίες προκάλεσαν, το 2023, ασφαλισμένες ζημιές ύψους $64 δισ.

Συνολικά, σύμφωνα με το τελευταίο sigma της Swiss Re, οι φυσικές καταστροφές, το 2023, προκάλεσαν 76.000 θανάτους και οικονομικές απώλειες ύψους $280 δισ., εκ των οποίων το 40%, ήτοι $108 δισ., ήταν ασφαλισμένες –πάνω από τον προηγούμενο δεκαετή μέσο όρο που ήταν $89 δισ.

Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία ήταν η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή του έτους, καθώς κόστισε τη ζωή σχεδόν 58.000 ανθρώπων. Με ασφαλισμένες απώλειες ύψους $6,2 δισ. ήταν επίσης το πιο δαπανηρό συμβάν. Ακόμα κι έτσι, όμως, η ασφαλιστική διείσδυση στην πληγείσα περιοχή ήταν χαμηλή, καθώς το 90% όλων των ζημιών περιουσίας ήταν ανασφάλιστες.

Διπλή επιβάρυνση

Η Swiss Re εκτιμά ότι, σε σχέση με το ΑΕΠ, η επιβάρυνση των ασφαλιστικών εταιρειών λόγω καταστροφών έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Μάλιστα, υπολογίζοντας το μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης σε 5%-7%, εκτιμά ότι η σημερινή επιβάρυνση θα μπορούσε να διπλασιαστεί κατά την επόμενη δεκαετία. Η οικονομική ανάπτυξη, η αστικοποίηση και η συνακόλουθη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων που χρήζουν ασφάλισης ήταν ο κύριος μοχλός αύξησης των ζημιών.

Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στις ζημιές ήταν μικρός. Ωστόσο, καθώς το κλίμα αλλάζει, η συμβολή των συχνότερων και σοβαρότερων καιρικών φαινομένων στις ζημιέςς φαίνεται ότι θα αυξηθεί στο μέλλον.

«Καθώς οι καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η αξιολόγηση των κινδύνων και τα ασφάλιστρα πρέπει να συμβαδίζουν με το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο κινδύνου. Για να διασφαλιστεί η προσιτή και βιώσιμη ασφάλιση των ακινήτων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά η μείωση του ενδεχόμενου ζημιών. Το 2023, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, καταδεικνύει πόσο επείγον είναι να αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο κ. Jerome Jean Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Swiss Re.

Ο κύριος παράγοντας συσσώρευσης των ασφαλισμένων ζημιών το 2023 ήταν η συχνότητα των συμβάντων: πέρυσι σημειώθηκαν 142 καταστροφές που προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημιές, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ. Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία καταστροφών είναι τα “συμβάντα μεσαίας σοβαρότητας”, τα οποία ορίζονται ως συμβάντα που προκαλούν ζημιές ύψους $1-5 δισ. Λόγω της συχνότητας των συμβάντων, οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημιές (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) ύψους άνω των $100 δισ. ετησίως έχουν γίνει συνήθης πρακτική. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν δεν υπάρχει ένα σημαντικό ζημιογόνο συμβάν, όπως ένας τροπικός κυκλώνας, που μπορεί να προκαλέσει ζημιές πολλαπλάσιες, ιδίως όταν μια καταιγίδα πλήττει μια αστική περιοχή με υψηλό πληθυσμό και υψηλή συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων, για παράδειγμα ο τυφώνας Ίαν το 2022, ο οποίος προκάλεσε ζημιές άνω των $60 δισ.

Στο επίκεντρο οι σοβαρές τοπικές καταιγίδες

Στην κατηγορία των “συμβάντων μέσης σοβαρότητας” ανήκουν οι σοβαρές τοπικές καταιγίδες που συνδέονται με βροντές, αστραπές, έντονη βροχή, χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (severe convective storms – SCS), οι οποίες έχουν γίνει συνολικά ο δεύτερος μεγαλύτερος ζημιογόνος κίνδυνος. Το 2023, οι ασφαλιζόμενες ζημιές από SCS ανήλθαν σε $64 δισ. Οι περισσότερες απώλειες (85%) πέρυσι προήλθαν από τις ΗΠΑ, αλλά στην Ευρώπη αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό, καθώς ξεπέρασαν τα $5 δισ. δολάρια σε κάθε ένα από τα τρία τελευταία έτη, με κύρια αιτία τις έντονες χαλαζοπτώσεις.

Διακρίνοντας τους διάφορους παράγοντες που συνέβαλαν στις απώλειες SCS στις ΗΠΑ κατά τα τελευταία 15 χρόνια και μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των απωλειών οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη. Η αύξηση του κόστους στον κατασκευαστικό τομέα είναι ένας ακόμη παράγοντας, όπως και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γύρω από την τελευταία, και οι επιπτώσεις διαφέρουν ανά κίνδυνο και ανά περιοχή.

Η αξιολόγηση των κινδύνων και τα ασφάλιστρα πρέπει να συμβαδίζουν με το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο των κινδύνων και τις τάσεις των ζημιών.

Η λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς απαιτεί τα ασφάλιστρα να είναι ανάλογα με τον υποκείμενο κίνδυνο, αλλά καθώς οι ζημιές συνεχίζουν να αυξάνονται, τα υψηλότερα ποσοστά από μόνα τους δεν αρκούν. Επιπλέον, τα υψηλότερα ασφάλιστρα καθιστούν την ασφάλιση λιγότερο προσιτή. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί της Swiss Re θεωρούν ότι απαιτούνται δράσεις προσαρμογής, όπως η επιβολή οικοδομικών κανονισμών και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και μέτρα για τη μείωση του μεγέθους των ζημιών/την αποτροπή της εμφάνισής τους εξαρχής. Αυτά θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους παροχής ασφάλισης, ένα όφελος που μπορεί να μεταφερθεί στους καταναλωτές μέσω χαμηλότερων τιμών ασφαλίστρων.

Διαβάστε επίσης: Φυσικές καταστροφές 2023: 74.000 θάνατοι, $250 δισ. ζημιές, μόλις $95 δισ. οι ασφαλισμένες


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας