Στροφή στα ομαδικά συνταξιοδοτικά, τα νοσοκομειακά και τα unit linked το 2018

2294
staurodromi

Αύξηση τόσο των νοσοκομειακών ασφαλίσεων και των ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις όσο και των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων καταγράφει η εξειδικευμένη έρευνα της ΕΑΕΕ για τις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας το 2018.

Οι ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας αποτελούν ένα από τους μεγαλύτερους τομείς δραστηριοποίησης της Ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα στον οποίο συμμετέχουν 31 (2017: 32) ασφαλιστικές επιχειρήσεις με συνολική παραγωγή ασφαλίστρων €2,15 δισ. το 2018, αυξημένη κατά 1,3% σε σχέση με το 2017. Η αντίστοιχη παραγωγή των ασφαλίσεων κατά Ζημιών ήταν €2,2 δισ. (+3,6%). Συνολικά κατά το 2018, η παραγωγή ασφαλίστρων (Ζωής, Υγείας και Ζημιών) ανήλθε στα €4,0 δισ. (+1,75% σε σχέση με το 2017).

Από την εξειδικευμένη έρευνα της ΕΑΕΕ για τις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας στην οποία συμμετείχαν 19 ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη (με εκτιμώμενο αθροιστικό μερίδιο αγοράς 96,3% επί της παραγωγής ασφαλίστρων), προέκυψε ότι από την παραγωγή τους σε ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας, ποσό €1,53 δισ. αφορούσε σε ατομικές ασφαλίσεις και €539 εκατ. σε ομαδικές ασφαλίσεις.

Στις ατομικές ασφαλίσεις, αυξημένο καταγράφεται το μερίδιο συμμετοχής των νοσοκομειακών ασφαλίσεων και των ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2017.

Στις ομαδικές ασφαλίσεις, μειώθηκε η αναλογία των ασφαλίσεων δανειοληπτών και των ασφαλίσεων εργαζομένων, ενώ αυξήθηκε η αναλογία των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

€1,40 δισ. οι πληρωθείσες αποζημιώσεις

Οι πληρωθείσες αποζημιώσεις έφτασαν το €1,40 δισ., εκ των οποίων €992 εκατ. αντιστοιχούσαν σε ατομικές ασφαλίσεις και €405 εκατ. σε ομαδικές ασφαλίσεις.

Στις ατομικές ασφαλίσεις αυξήθηκε η αναλογία των πληρωθεισών αποζημιώσεων για τις ασφαλίσεις Υγείας, ενώ αντίθετα μειώθηκε η συμμετοχή των ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις.

Στις ομαδικές ασφαλίσεις η αναλογία των πληρωθεισών αποζημιώσεων μειώθηκε στις ασφαλίσεις δανειοληπτών και εργαζομένων ενώ αυξήθηκε στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Τα κανάλια διανομής

Ένας από τους στόχους της έρευνας της ΕΑΕΕ ήταν η διερεύνηση του μερισμού της παραγωγής ασφαλίστρων, αναλόγως της συμμετοχής των καναλιών διανομής.

Στις ατομικές ασφαλίσεις, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας και η συνεργασία με τις τράπεζες είναι τα δύο κανάλια διανομής με το μεγαλύτερο μερίδιο. Σε σχέση με το 2017, η αναλογία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αποκλειστικής συνεργασίας μειώθηκε, ενώ αυξήθηκε το αντίστοιχο μέγεθος της συνεργασίας με τράπεζες.

Αντιστοίχως, στις ομαδικές ασφαλίσεις, ο κύριος όγκος εργασιών προέρχεται από τις άμεσες πωλήσεις και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας. Σε σχέση με το 2017, αυξήθηκε η αναλογία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μη αποκλειστικής συνεργασίας, ενώ μειώθηκε αυτή της συνεργασίας με τράπεζες.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα της ΕΑΕΕ

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας;


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΗ σημασία του αλφαβητισμού για την ασφάλιση υγείας
Επόμενο άρθροΗ Munich Re θα καταβάλλει μέρισμα €9,25 ανά μετοχή