Σε κρίσιμη καμπή η ασφάλιση φορτίου προειδοποιούν οι Lloyd’s

1303

Oι παραδοσιακοί ασφαλιστές φορτίου (cargo) μπορεί να χάσουν μερίδιο αγοράς από νέους ανταγωνιστές στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις –όπως οι εταιρείες τεχνολογίας και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων–προειδοποίησε, η Δ/νουσα Σύμβουλος των Lloyd’s, Inga Beale,  σε ομιλία της στη Διεθνή Εβδομάδα Ναυτιλίας.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι μεγάλες απαιτήσεις στον κλάδο ασφάλισης φορτίου, ως ποσοστό των συνολικών απαιτήσεων, έχουν διπλασιαστεί. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι μεγάλα λιμάνια και μεγαλύτερα πλοία διαχειρίζονται συνήθως μεγαλύτερους όγκους φορτίων, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση κινδύνων. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες κλήθηκαν να πληρώσουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από αυτές που περίμεναν, εξαιτίας της υπερκαταιγίδας Sandy και των εκρήξεων στο λιμάνι του Tianjin, ενώ περαιτέρω ζημίες είναι πιθανό να υπάρξουν εξαιτίας του Harvey και της Irma). Όλα αυτά σημαίνουν ότι, τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος ασφάλισης φορτίου έχει μειωμένη κερδοφορία, με ένα combined ratio πάνω από 100%.

«Εάν η ασφαλιστική αγορά δεν ανταποκριθεί στην πρόκληση, τότε οι παραδοσιακοί παίκτες θα χάσουν μερίδιο αγοράς από νέους ανταγωνιστές –όπως οι εταιρείες τεχνολογίας και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων–, που ήδη επενδύουν και προσπαθούν να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς από τους παραδοσιακούς underwriters», επεσήμανε η κα Beale, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε, όχι μόνο για δικό μας όφελος, αλλά κυρίως προς όφελος των ασφαλισμένων μας που βασίζονται στις αποζημιώσεις των ασφαλιστών μας όταν επέλθει η καταστροφή».

Οι Lloyd’s, όπως ανέφερε, θέλοντας να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση, εξετάζουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στον κλάδο.

«Συνδυάζοντας τις στατιστικές μεθόδους πρόβλεψης, τις τεχνικές των big data, τις λύσεις τηλεμετρίας και τη δορυφορική απεικόνιση υψηλής ανάλυσης, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πιο ρεαλιστική άποψη όσον αφορά την έκθεση στους κινδύνους που συνεπάγεται η ασφάλιση φορτίου, οδηγώντας σε καλύτερη επιλογή κινδύνου, που θα βοηθούσε τους underwriters να βελτιώσουν τη συνολική κερδοφορία τους», υπογράμμισε η κα Beale.

Οι Lloyd’s συνεργάζονται με πολλούς ασφαλιστές θαλάσσιων μεταφορών, για να δοκιμάσουν τον επιχειρηματικό αντίκτυπο από την εφαρμογή μιας νέας πλατφόρμας έξυπνης ανάλυσης δεδομένων για τη διαχείριση ενός ασφαλισμένου στόλου πλοίων.

«Οι ασφαλιστές και οι ασφαλισμένοι τους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πηγή ζωντανής πληροφόρησης για να εξασφαλίσουν ότι τα πλοία παρακάμπτουν τα επικίνδυνα νερά όταν μπορούν, όπως ζώνες σύγκρουσης ή περιοχές εκτεθειμένες σε πειρατεία ή ακραίες καιρικές συνθήκες. Τα δεδομένα του συστήματος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των αποφάσεων underwriting, τη βελτίωση του προφίλ κινδύνου και την παροχή βοήθειας σε περίπτωση ζημιών», ανέφερε η Δ/νουσα Σύμβουλος των Lloyd’s.

 

 

Προηγούμενο άρθροΑύξηση παραγωγής κατά 5,43% από το πρακτορειακό δίκτυο της Interamerican
Επόμενο άρθροH αναθεώρηση της MID, η υπόθεση Vnuk και οι ανησυχίες των ασφαλιστών