Προμήθειες ελληνικών νοσοκομείων: ο αδύναμος κρίκος του Ε.Σ.Υ.

3184
komatas προμήθειες νοσοκομείων

Σε μια εποχή που “βομβαρδιζόμαστε” από ειδήσεις σχετικές με σκάνδαλα στον χώρο της υγείας (βλ. Novartis, βλ. ΚΕΕΛΠΝΟ, βλ. υπόθεση παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων…), είχαμε τη χαρά και την τιμή να εκδώσουμε –συγκεκριμένα, ο εκδοτικός μας οίκος Financial Forum– το εξαιρετικό βιβλίο του Δρ Θεόδωρου Α. Κοματά, Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, υπό τον τίτλο «Προμήθειες ελληνικών νοσοκομείων: ο αδύναμος κρίκος του Ε.Σ.Υ.».

Ο Δρ Κοματάς ως Επιτελικό Στέλεχος του Υπουργείου Υγείας, από το 1984 μέχρι σήμερα, έχει ζήσει από κοντά τις αδυναμίες του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία. Στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, που εκπονήθηκε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διερεύνησε τις λογιστικές, διοικητικές και οργανωτικές πτυχές στις διαδικασίες προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας.

Από την ποσοτική επεξεργασία των απαντήσεων στα ερευνητικά ερωτήματα που έθεσε, προέκυψαν σημαντικά ευρήματα. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ως προς

  • τον προγραμματισμό των προμηθειών
  • την αλληλεπίδραση προμηθειών – προϋπολογισμού
  • τη διαδικασία προμηθειών
  • τη διαδικασία διαγωνισμών
  • τις συμβάσεις με τους προμηθευτές
  • τη λειτουργία των διαχειρίσεων
  • την αποθήκευση και διάθεση των αγαθών
  • τον έλεγχο των διαδικασιών των προμηθειών
  • την επίδραση της κατηγοριοποίησης των νοσοκομείων

αναδεικνύουν τους παράγοντες που ευθύνονται για τις στρεβλώσεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας των ελληνικών νοσοκομείων, οι οποίες, με τη σειρά τους, οδηγούν στη διόγκωση των ελλειμμάτων τους –ελλείμματα που είναι περιττό να αναφέρουμε σε ποιων τις πλάτες φορτώνονται!

Ο Δρ Κοματάς προτείνει συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση ενός αποδοτικότερου και λειτουργικότερου εθνικού συστήματος υγείας. Επισημαίνει, φυσικά, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προτάσεων είναι η πλήρης κατανόηση, από το πολιτικό δυναμικό της χώρας, ότι η εφοδιαστική αλυσίδα των νοσοκομείων λειτουργεί σήμερα αποσπασματικά, χωρίς πολιτική καθοδήγηση, χωρίς στρατηγική σε επίπεδο εθνικής και διεθνούς αγοράς και, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, πληρώνοντας υπερκοστολογήσεις και χωρίς κανένα αναπτυξιακό στοιχείο.

Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί και από τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών, για να γνωρίζουν τι επικρατεί στον χώρο των ελληνικών νοσοκομείων, εάν ποτέ ευοδωθεί η προσπάθειά τους να αναπτύξουν έτι περαιτέρω τη συνεργασία τους!

Αναζητήστε τo στο βιβλιοπωλείο FINANCIAL FORUM, Αγίου Κων/νου 40, Μαρούσι,
Τηλ.: 210 6127502, Fax: 210 6127719, e-mail: [email protected]

Περισσότερες προτάσεις βιβλίων εδώ


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΗ Generali χορηγός της Alimo Dynamics στο F1 in schools
Επόμενο άρθροΥγιής δύναμη η Generali στην ελληνική ασφαλιστική αγορά