Πρόγραμμα ασφάλισης σκαφών από κυβερνοεπιθέσεις

5781
maritime

Για πρόγραμμα ασφάλισης σκαφών έναντι κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις ενημερώθηκε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Θαλάσσιων Ασφαλίσεων (International Union of Marine Insurance, IUMI), από το “Maritime Education and Training Certification Team/Innovation Development Division” (METCT) με έδρα στο Τόκυο.

Το METCT, στην επιστολή του προς την ΕΑΕΕ, αναφέρεται εν συντομία στην ασφάλιση έναντι κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις (cyber risks) σκαφών και ειδικότερα στον όρο “Institute Cyber Attack Exclusion Clause”, γνωστό ως “Cl. 380” που παραδοσιακά χρησιμοποιούν οι ασφαλιστές προκειμένου να εξαιρέσουν την κάλυψη από τέτοιους κινδύνους. Παρά την εξαίρεση, στην πράξη φαίνεται ότι αρκετά συχνά κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες προβαίνουν στην κάλυψη των κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις. Το METCT δίνει έμφαση στη σπουδαιότητα ύπαρξης μιας τέτοιας κάλυψης, αναφέρει μάλιστα ότι από τον Ιανουάριο του 2021 θα συμπεριληφθεί (ως προαπαιτούμενο) στον Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης για τη λειτουργία των πλοίων (ISM Code).

Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤCT εκδίδει πιστοποιητικό που βεβαιώνει την επάρκεια του σκάφους έναντι των κινδύνων αυτών και ζητά από την ΕΑΕΕ να προωθήσει το μήνυμά του στις εταιρείες μέλη της με σκοπό να ενημερωθούν για τη δράση του και ενδεχομένως να κάνουν χρήση του ανωτέρω πιστοποιητικού στις εργασίες τους.

Σε σχετική εγκύκλιό της η ΕΑΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει ούτε τη λειτουργία του φορέα ούτε τις προδιαγραφές έκδοσης του πιστοποιητικού και προτρέπει τις εταιρείες μέλη της, διαβιβάζοντάς τους την σχετική ενημερωτική επιστολή, να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες απευθείας στο METCT.

 

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκή Επιτροπή: τροποποίηση του άρθρου 18 για τα προϊόντα PRIIP
Επόμενο άρθροΗ Eurolife ERB συνεργάζεται με το περιοδικό δρόμου «Σχεδία»