Πρόγραμμα ασφάλισης για παρενέργειες του εμβολίου για τον Covid-19

3264
εμβόλιο

Το πρόγραμμα εμβολιασμού που συνεπιβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημιούργησε ένα Ταμείο Αποζημιώσεων για άτομα σε αναπτυσσόμενες χώρες που ενδέχεται να υποστούν παρενέργειες από τα εμβόλια για τον Covid-19, σύμφωνα με το Reuter, που αναφέρεται σε έγγραφο της COVAX (παγκόσμια πρωτοβουλία κυβερνήσεων και παρασκευαστών εμβολίων για την εξασφάλιση πρόσβασης στο εμβόλιο Covid-19 όσων το έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως χώρας). Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να μετριαστούν οι φόβοι που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τον παγκόσμιο εμβολιασμό.

Ο μηχανισμός που στήθηκε αποσκοπεί στην αποφυγή της επανάληψης καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν πριν από μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης των χοίρων H1N1, όταν οι εμβολιασμοί επιβραδύνθηκαν σε δεκάδες χώρες χαμηλού εισοδήματος, επειδή δεν υπήρχε σαφές πλαίσιο ως προς την ευθύνη.

Την ώρα που η COVAX επιδιώκει να διανείμει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε ότι οι παρασκευαστές εμβολίων είναι απρόθυμοι να παρέχουν εμβόλια για διανομή σε χώρες που δεν τους προσφέρουν προστασία σε περίπτωση ευθύνης.


Σύμφωνα με το σύστημα αποζημίωσης/ασφάλισης που δημιουργήθηκε, οι χώρες που χρησιμοποιούν εμβόλια μέσω της COVAX θα αποζημιώνουν τους παρασκευαστές τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

Οι πιθανές αποζημιώσεις στα θύματα, για ανεπιθύμητες ενέργειες, θα καταβάλλονται μέσω του νέου μηχανισμού που δημιούργησε η COVAX αντί των ασφαλιστών, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες καλύπτουν αυτά τα έξοδα.

Το σύστημα θα πληρώνει ένα εφάπαξ ποσό βάσει της σοβαρότητας της βλάβης που θα έχει προκληθεί στα θύματα από παρενέργειες που μπορεί να σχετίζονται με τη χορήγηση εμβολίων Covid-19.

Ο μηχανισμός θα χρηματοδοτηθεί από ένα φόρο στα εμβόλια που διανέμονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και από άλλες πιθανές πηγές, συμπεριλαμβανομένων εισφορών από τους παρασκευαστές των εμβολίων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιος θα καταβάλει αυτόν τον φόρο.

Το σύστημα ασφάλισης θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες ιατρικές δαπάνες για 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος, κυρίως στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τους θα αντιμετωπίσουν ελάχιστο ή καθόλου κόστος από απαιτήσεις που θα υπέβαλαν οι ασθενείς, εάν υπάρξουν απροσδόκητες παρενέργειες μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου που θα έχει διανεμηθεί μέσω της COVAX.

Δεκάδες χώρες μεσαίου εισοδήματος, ωστόσο, όπως η Νότια Αφρική, ο Λίβανος, η Γκαμπόν, το Ιράν και τα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση αυτού του μηχανισμού. 

Το σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως και να αποτρέψει τα δυνητικά θύματα από το να απευθυνθούν σε δικαστήρια για να ζητήσουν αποζημίωση, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα μακρές διαδικασίες και ενδεχομένως πολύ υψηλότερο κόστος ευθύνης.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΝέα Marketing Manager της Saint-Gobain Autover Hellas η Σοφία Δροσινού
Επόμενο άρθροΟι 10 κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής το 2019