Άρθρα

Πρόεδρος ΕΕΑ: «Οι εκλογές δεν θα δώσουν λύση στα προβλήματα της οικονομίας»

Την παρακάτω δήλωση έκανε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή την παραίτηση της Κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών:

 

Για τρίτη φορά μέσα στο 2015 οι Έλληνες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες. Είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα του Ιουλίου. Παρατηρώντας κανείς τα οικονομικά στοιχεία των περιόδων κοντά σε αυτές τις ψηφοφορίες, παρατηρεί ότι ουσιαστικά αποτέλεσαν ένα πισωγύρισμα για την οικονομία της χώρας. Τα κρατικά έσοδα σημείωσαν υστέρηση καθώς η πλειοψηφία των πολιτών ανέβαλε την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ και οι εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν αισθητά, με αποκορύφωμα βέβαια την πρόσφατη επιβολή των capital controls και τις καταστροφικές συνέπειες τους για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει τονίσει ξανά στο παρελθόν ότι δυστυχώς τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας δεν λύνονται μέσω των εκλογικών αναμετρήσεων. Όσο συνεχίζουν τα πολιτικά κόμματα να βάζουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά της ίδιας της χώρας, τόσο θα επιτείνεται το πρόβλημα και θα χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ανάνηψη της «τραυματισμένης» ελληνικής οικονομίας.

Μόνη λύση για να σταματήσει η ύφεση και να μπει επιτέλους η Ελλάδα σε μία ανοδική τροχιά, είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ που οφείλουν πρώτα τα κόμματα να εφαρμόσουν. Σε μία εποχή που πλέον έχουν χάσει το νόημα τους χαρακτηρισμοί όπως «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί», πρέπει όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας να συνεργαστούν αρμονικά, με μόνο στόχο την έξοδο από την κρίση.

Να σταματήσουν επιτέλους τα ψεύτικα διλήμματα “ευρώ ή δραχμή” και να ανασκουμπωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με πνεύμα ομοψυχίας και να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, την πρόοδο, την απασχόληση, την ανάπτυξη. Υπάρχει άραγε έστω και ένας πολίτης που να πιστεύει πραγματικά ότι μπορούν οι επερχόμενες εκλογές να λύσουν τόσο σοβαρά προβλήματα όπως την επιβίωση επιχειρήσεων και καταστημάτων; Πρέπει να καταλάβουν άπαντες ότι σε αυτό το χρονικό σημείο και με την οικονομία στο χείλος του γκρεμού, οι εκλογές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τίποτα.

Βλέπουμε να ξιφουλκούν όλα τα κόμματα για το “πάπλωμα”, αγνοώντας όμως ότι σε λίγο καιρό αυτό που θα έχει μείνει για να κυβερνηθεί θα είναι μία χώρα που θα έχει γίνει συντρίμμια. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες στρατιές ανέργων, άλλα λουκέτα επιχειρήσεων, επιπλέον αβεβαιότητα και το «φάντασμα» της δραχμής να πλανάται πάνω από την οικονομία. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας επιβάλλεται να λειτουργήσει με διάθεση συνεννόησης, ρεαλισμό, σύνεση και κυρίως με οργανωμένο σχέδιο, ώστε να υπάρχει και αύριο κράτος που θα πρέπει να κυβερνηθεί. Διαφορετικά τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης κρίσης θα είναι τόσο οδυνηρά, που η μέχρι τώρα δύσκολη κατάσταση θα μοιάζει με περίπατο στο πάρκο…

                                        ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ε.Ε.Α.

                               ΙΩΑΝΝΗΣ  ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας