Άρθρα

Πόσο σημαντικός είναι ο συνταξιοδοτικός σχεδιασμός;

Στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές αναφορές στο θέμα «συνταξιοδοτικός σχεδιασμός» (Pension Planning), για το τι γνώσεις και δεξιότητες απαιτούνται, για τη διαδικασία και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, για την ωφελιμότητα στον ασφαλισμένο.
Σήμερα, όμως, θα μοιραστώ κάποιες γενικότερες σκέψεις και θέσεις μου επί του θέματος, που πιστεύω αφορούν περισσότερο σε νέους συναδέλφους στον κλάδο.

Της Ρίτας Χριστοδουλάτου*

Ασχολούμαι εντατικά με το θέμα «Σύνταξη» εδώ και περίπου 15 έτη, όταν συνειδητοποίησα ότι:

  • Μεγαλώνουμε (ευτυχώς) και τα χρόνια περνάνε πολύ γρήγορα.
  • Τα πρότυπα των ηλικιωμένων ανθρώπων έχουν αλλάξει. παλιά, ένα άτομο 50 ετών θεωρούνταν γερασμένο, ενώ σήμερα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (65 ή και 75 ετών) σφύζουν από ζωντάνια.
  • Η περίοδος της συνταξιοδότησης μπορεί να αφορά σε μεγάλη περίοδο στη ζωή μας.
  • Άτομα με έντονη ζωή δεν είναι δυνατόν μετά τη συνταξιοδότηση να μειώσουν εύκολα τον ρυθμό της ζωής τους, χωρίς να επηρεαστούν ψυχολογικά.

Οι ανωτέρω σκέψεις με είχαν προβληματίσει, γιατί συνειδητοποίησα ότι η περίοδος συνταξιοδότησής μας μπορεί να είναι 20-25 χρόνια, χρόνια που δεν θα υπάρχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, που τα παιδιά μας θα έχουν μεγαλώσει κάνοντας τις δικές τους οικογένειες και που οι κοινωνικές υποχρεώσεις θα έχουν μειωθεί. Και τότε… πώς θα αξιοποιηθεί καλύτερα ο άπλετος χρόνος μας; Πιστεύω ότι, μόνο αν υπάρχουν δημιουργικές στιγμές και ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες “κυλά” καλύτερα ο χρόνος, κι αυτό επιτυγχάνεται με οικονομική ανεξαρτησία.

Οικονομική ανεξαρτησία, λοιπόν. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός είναι ο ρόλος μας, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτός είναι ο ρόλος του Financial Planner: να μπορέσει να δώσει τη διάσταση του θέματος στον πελάτη του, να τον βοηθήσει να αντιληφθεί ποια είναι τα όνειρά του για εκείνη τη μεγάλη περίοδο της ζωής του, να τον οδηγήσει στη σκέψη του τι θα τον έκανε ευτυχισμένο και ποιες είναι εκείνες οι δραστηριότητες που θα τον κάνουν να νιώσει χαρά και, τέλος, μέσω εξατομικευμένης μελέτης (Pension Planning) να του δώσει λύσεις για να επιτύχει την απαιτούμενη «ελευθερία».

Είναι μία δύσκολη διαδικασία για τον Financial Planner, αλλά πολύ σημαντική για να μπορέσει ο ίδιος να αξιολογήσει, να υπολογίσει και να σχεδιάσει το ενδεδειγμένο πλάνο για τη δημιουργία εκείνου του κεφαλαίου που θα φέρει την ηρεμία }“peace of mind”} κατά τους Αμερικανούς, στην τελευταία μεγάλη περίοδο της ζωής του πελάτη του.

Πιστεύω ότι, αν κι εσείς καταλάβετε και νιώσετε όπως ένιωσα εγώ όταν συνειδητοποίησα σ’ όλη του την έκταση το θέμα, θα μπορέσετε να σταθείτε δίπλα στον πελάτη σας και να δημιουργήσετε το πλάνο, να καταγράψετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ως την ηλικία συνταξιοδότησης για τον πελάτη σας.

Δεδομένου ότι και το κοινωνικό σύστημα συνταξιοδότησης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που δεν φαίνεται ότι θα λυθούν στο άμεσο μέλλον, ο ρόλος μας είναι ακόμα πιο νευραλγικός: Η χάραξη της στρατηγικής για τη δημιουργία ενός ικανού κεφαλαίου για τα χρόνια συνταξιοδότησης.

Είναι, θεωρώ, χρυσή στιγμή για όλους τους επαγγελματίες να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και να συζητήσουν με τους πελάτες τους (υφιστάμενους ή και μελλοντικούς) γι’ αυτή τη βεβαιωμένη ανάγκη, να νιώσουν ότι ο ρόλος τους ως σύμβουλοι πραγματικά είναι ουσιαστικός.

Είναι λάθος αν δεν γίνεται αναφορά για το θέμα «Σύνταξη» στον πελάτη σας. Μην κρίνετε εσείς αν ο πελάτης σας έχει ανάγκη ή αν έχει τα χρήματα για αποταμίευση, ή ακόμα και αν θέλει να…“ακούσει” για το θέμα.

Αγαπητέ συνάδελφε, προτείνω να μιλήσεις και να ενημερώσεις, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, ακόμα και σήμερα για το θέμα. Δεν έχει σημασία αν υπάρχει υγειονομική κρίση, οικονομική κρίση ή όποια άλλη κρίση μπορεί να προκύψει. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να την κάνουμε σωστά και καλά.
Προσωπικά σκεφτόμουν ότι δεν μπορώ να λέω ότι είμαι καλή επαγγελματίας, αν δεν δώσω στον πελάτη μου τη διάσταση και του συγκεκριμένου θέματος. Μπορεί να μην με ακούσει, μπορεί να μην “αγοράσει” κάποιο “προϊόν”, αλλά ποτέ δεν θα σκεφθεί ότι εγώ δεν έκανα καλά τη δουλειά μου.

Αγαπητέ συνάδελφε, εστίασε σε αυτή την ανάγκη, βοήθησε τον πελάτη σου να αντιληφθεί το θέμα. Η αξία της δουλειάς σου μπορεί να μη φανεί σήμερα, αλλά πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο πελάτης σου θα σε μνημονεύει για τη συμβουλή που του έδωσες.

Μην παρασυρθείς στην προώθηση ενός αποταμιευτικού/συνταξιοδοτικού προγράμματος. Αυτό είναι ένα εργαλείο, το μέσον για την επίτευξη ενός στόχου. Μίλησε στην καρδιά του πελάτη σου, ασχολήσου μαζί του, νιώσε την ανάγκη του, κατάλαβε τα όνειρά του, πρόσφερέ του λύσεις για την ελευθερία να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν. Μόνο έτσι τον βοηθάς πραγματικά, για να δημιουργήσει κάτι σημαντικό για τον ίδιο, κάτι σημαντικό για τα “διαφορετικά” χρόνια του στην περίοδο συνταξιοδότησης.

Μοιράστηκα μαζί σου μερικές από τις σκέψεις μου. Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις παρόμοια προσέγγιση για τον συνταξιοδοτικό σχεδιασμό. Σημασία δεν έχει πόσες φορές μπορεί να ακούσεις θέσεις και “συμβουλές” που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις καλύτερα τη δουλειά σου, αλλά ποια από αυτά που ακούς θα εφαρμόσεις αύριο κιόλας στην καθημερινότητά σου.

Στο τέλος της ημέρας όλοι οι επαγγελματίες θέλουμε να νιώθουμε ότι προσφέρουμε σιγουριά και “ξεγνοιασιά” στον πελάτη μας. Καλή επιτυχία στη δραστηριότητά σου!

Πόσο σημαντικός είναι ο συνταξιοδοτικός σχεδιασμός;

Η κα Ρίτα Χριστοδουλάτου βρίσκεται στον χρηματοασφαλιστικό χώρο από το 1992 με διακρίσεις και υψηλές επαγγελματικές επιτυχίες και επιδόσεις. Οι πανεπιστημιακές της γνώσεις και η πολυετής εκπαίδευσή της στον κλάδο και η συμμετοχή της σε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων εγχώριων και διεθνών (είτε ως σύνεδρος, είτε ως ομιλήτρια) την καθιστά ένα σημαντικό στέλεχος της χρηματο-ασφαλιστικής αγοράς. Η πολυετής και έντονη εθελοντική δραστηριότητά της στον χώρο, ως Πρόεδρος Ελλάδος και Ευρώπης στον διεθνή οργανισμό MDRT, αλλά και ως ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος (2013-2017) στην HFPA, έχει συμβάλει στην αναβάθμιση του χρηματοασφαλιστικού επαγγέλματος στον τόπο μας. Στην επαγγελματική της πορεία απέκτησε πλούσια εμπειρία και διεθνή τεχνογνωσία, ενώ σήμερα κατέχει τη θέση Life Planning Director στην Aon, μία κορυφαία εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών παγκοσμίως σε ένα ευρύ φάσμα λύσεων σε θέματα διαχείρισης κινδύνων, συνταξιοδότησης και υγείας

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας