Άρθρα

Πόση ακόμη μείωση ασφαλίστρων αντέχουμε;

H ελληνική ασφαλιστική αγορά και η ελληνική κοινωνία και οικονομία πόσο …αντέχει ακόμα από τη συνεχή πτώση των παραχθέντων ασφαλίστρων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια;

Oι συνέπειες του φαινομένου είναι οδυνηρές, όχι μόνο για τους ανθρώπους της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και τις εταιρείες, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος, που χάνει φορολογικά έσοδα και επενδύσεις…

H ελληνική ασφαλιστική αγορά και η ελληνική κοινωνία και οικονομία βιώνουν τις συνέπειες της συνεχούς μείωσης ασφαλίστρων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και οι ασφαλιστικές εταιρείες χάνουν εργασίες, ασφαλιστήρια συμβόλαια και έσοδα.

Οι Έλληνες πολίτες, παρότι υπασφαλισμένοι, αναγκάζονται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας να διακόπτουν ή να εξαγοράζουν τα συμβόλαιά τους. Oι συνέπειες γνωστές: χάνουν την προστασία που τους παρέχει η ιδιωτική ασφάλιση, χάνουν τη δυνατότητα καλύτερης περίθαλψης, καλύτερης σύνταξης, κ.ο.κ.

Η ελληνική οικονομία χάνει φορολογικά έσοδα. Χάνει, επίσης, τις επενδύσεις των αποθεμάτων εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών.

Και αν –ο μη γένοιτο– προκύψει κάποια μεγάλη φυσική καταστροφή, ούτε που θέλουμε να φανταστούμε τι ψιχία θα δοθούν από το κράτος ως αποζημίωση στους πληγέντες…

Οι σκέψεις αυτές είναι απόρροια της συγκριτικής παρατήρησης των τελευταίων στατιστικών στοιχείων που ανάρτησε η ΤτΕ στην ιστοσελίδα της, τα οποία αφορούν τα ασφάλιστρα και τις πληρωθείσες αποζημιώσεις του 2014*.

Τα στοιχεία αφορούν τα ετήσια, ανά κλάδο ασφάλισης, σύνολα ασφαλίστρων, πληρωθεισών αποζημιώσεων, πλήθους συμβολαίων και πλήθους ασφαλισμένων (για τους κλάδους Ζωής).

Ανατρέχοντας στα αντίστοιχα στοιχεία των προηγούμενων ετών (βλ. εδώ σχετικό μας δημοσίευμα), αντιλαμβάνεται κανείς:

  • το μέγεθος του ποσού των ασφαλίστρων που χάθηκαν την πενταετία 2010 – 2014

Το 2010, το σύνολο των ασφαλίστρων Ζημιών και Ζωής ήταν 5,4 δις ευρώ και το 2014 μειώθηκε στα 4 δις ευρώ. Άρα, €1,4 δισεκατομμύρια ασφάλιστρα χάθηκαν από την αγορά στα χρόνια του μνημονίου!

  • ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες με συνέπεια ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους

Το 2014, οι πληρωθείσες αποζημιώσεις ανήλθαν συνολικά σε €2,3 δισεκατομμύρια, έναντι €2,9 δις το 2010.

Είναι χρήματα που καταβλήθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες στους ασφαλισμένους τους, για τις ασφαλισμένες ζημίες που αυτοί υπέστησαν, για συνταξιοδοτικές παροχές, για νοσηλείες, κ.ο.κ.

Όσο κι αν ακούγεται ως μια απλουστευμένη διαπίστωση, δεν αποτελεί το ποσό αυτό αδιάψευστο μάρτυρα της χρησιμότητας και του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης;

Δυστυχώς, κάποιοι εξακολουθούν να προσποιούνται ότι δεν το αντιλαμβάνονται…

{gallery}pinakes-grafimata/TtE-statistika-10-14{/gallery}

*Διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία αφορούν στο σύνολο των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν με καθεστώς εγκατάστασης στην Ελλάδα.

 

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας