Editorial, Μάρτιος 2018: Με ποιους θα βγει μπροστά η ασφαλιστική αγορά;

9926
eaee syneleysi 2018

Τα θετικά μηνύματα της 111ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ

Πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η άποψή μας για τα όσα συνέβησαν – ελέχθησαν στην 111η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος;
Τι είναι εκείνο που μας επιτρέπει να επιλέγουμε το γεγονός της Γενικής Συνέλευσης –και για να είμαστε ακριβείς τα όσα κατά το πρόγραμμα επακολούθησαν αυτής– σαν κύριο θέμα μας, στο τεύχος με το οποίο συμπληρώνουμε τα 41 χρόνια ανελλιπούς κυκλοφορίας του περιοδικού μας;

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με σαφήνεια, αλλά και να περιορίσουμε σε λέξεις και φράσεις τα όσα εισπράξαμε και, καθώς τα επεξεργαζόμαστε, τα θεωρούμε χρήσιμα και εποικοδομητικά να τα μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπήρξε σαφώς υποστηρικτής των δεδηλωμένων θέσεων της ηγεσίας των ασφαλιστών. Υποστηρίζει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τους τρεις Πυλώνες, τη μείωση της φορολόγησης εταιρειών και διαμεσολαβητών, την ανάγκη συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στα νοσοκομεία.

Έκπληξη προκύπτει από την τοποθέτηση του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και εκπροσώπου του ιδίου κόμματος με τον κ. Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος (κ. Πιτσιόρλας) θεωρεί τον συμπληρωματικό ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης όχι μόνο χρήσιμο για την οικονομία και την κοινωνία αλλά και εύελπι αναπτυξιακά.

Κάποιος “παράγοντας” του ΣΥΡΙΖΑ μας δήλωσε πρόσφατα ότι η πολιτική απάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρουσία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση των ασφαλιστών, θα είναι απαξιωτική. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο, με την παρουσία και τις τοποθετήσεις του κ. Πιτσιόρλα, και χαιρόμαστε πάρα πολύ!

Όπως χαρήκαμε και την παρουσία, αλλά και τα λεχθέντα του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Επόπτη της αγοράς, κ. Θεόδωρου Μητράκου, ο οποίος εγγυήθηκε θεσμικά τη φερέγγυα λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σαφώς, όμως, την παράσταση έκλεψε και πάλι ο Πρόεδρος, κ. Δημήτρης Μαζαράκης. Τόλμησε να δώσει και να διατυπώσει όραμα και στόχευση πεντηκονταετίας για την ασφαλιστική βιομηχανία. Βήμα-βήμα σχεδιασμό, έως το 2068 διατύπωσε!
Καθόλου ενοχικά, καθόλου παρακλητικά, σαφώς τεχνοκρατικά, κήρυξε ο κ. Μαζαράκης οργανωμένη προσπάθεια διεκδίκησης της έξωθεν καλής μαρτυρίας για τον Κλάδο, με απευθείας διάλογο με τις κοινωνικές τάξεις, τον Έλληνα καταναλωτή, τον Έλληνα πολίτη.

«Θα βγούμε μπροστά», διακήρυξε ο κ. Μαζαράκης, τεκμηριώνοντας τον πρακτικό ρόλο και τη σημασία που έχει για την ελληνική κοινωνία και οικονομία η Ιδιωτική Ασφάλιση:

«Πήραμε την πρωτοβουλία του διαλόγου για μεγάλα θέματα, που θα συμβάλουν τόσο στην ανάπτυξη της δικής μας αγοράς όσο και στη ριζική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να γίνει ένα χρήσιμος εταίρος που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το κράτος, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία, στη σύνταξη, στην προστασία από φυσικές καταστροφές, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

» (…) Ως πρόεδρος της ΕΑΕΕ πιστεύω στην ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό της αγοράς μας. Δεσμεύομαι ότι 25.000 άνθρωποι που απασχολούνται στον κλάδο μας θα εργαστούν με συνέπεια για να διαφυλάξουν το δικαίωμα του κάθε Έλληνα να ζει με αξιοπρέπεια. Εγγυώμαι ότι η ασφαλιστική αγορά είναι πανέτοιμη και προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πολιτών, για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο με εντιμότητα, με διαφάνεια, με ειλικρίνεια. Θα βγούμε μπροστά για κάθε πολίτη που αγωνιά για το πώς θα σπουδάσει τα παιδιά του, πώς θα προστατέψει την υγεία του και πώς θα ζήσει στη σύνταξή του. Θα βγούμε μπροστά για να προκαλέσουμε έναν πολιτισμένο και δημιουργικό διάλογο.

»Στέλνουμε ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας στην Πολιτεία, σε όλους τους φορείς, την επιστημονική κοινότητα, τον δημοσιογραφικό κόσμο, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουμε ένα εθνικό μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, που θα μας πάει βήμα-βήμα στην Ελλάδα που ονειρευόμαστε, που αξίζουμε, που θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας σε 50 χρόνια από σήμερα. Έτσι ώστε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές μια πολύτιμη κληρονομιά, μια ευκαιρία για καλύτερες ημέρες. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Το ζητούμενο για μας –και αυτό πρέπει και παρακαλούμε να προσεχθεί στο σχόλιό μας– είναι το ποιοι θα συμπαραταχθούν με τον κ. Μαζαράκη στην προσπάθειά του αυτή, η ποιότητά τους, η ηλικία τους, η επαγγελματική τους επάρκεια και η ηθική τους ακεραιότητα, γεγονός που θα καθορίσει το πόσο μακριά μπορούν να πάνε τα μηνύματα του Προέδρου της ΕΑΕΕ, αλλά και οι προσδοκίες της βιομηχανίας της Ασφάλισης για την Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που γίνονται ηγέτες και “χτίζουν” τις αγορές.

Η φετινή Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για πολλοστή φορά, είχε πολλά “παλιά στοιχεία” και πολλές “απρόσωπες” παρουσίες. Είχε όμως, ευτυχώς, ένα πολύ δυναμικό νέο στοιχείο, που συνέδεσε την αξιοπρέπεια του Έλληνα και την εξάρτησή της από την πορεία και το μέλλον της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Προηγούμενο άρθροGDPR: Πόσο έτοιμος είναι ο ασφαλιστικός κλάδος να τον εφαρμόσει;
Επόμενο άρθροΠροχωρούν οι διαδικασίες για τη σύσταση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους συνεργάτες της Interamerican