Μελέτες

«Παρατηρητήριο για την Υπογεννητικότητα» από τη Eurolife FFH, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την HOPEgenesis

Έρευνα για τη διερεύνηση του φαινομένου της υπογεννητικότητας στη χώρα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis

Σε μια νέα έρευνα σχετικά με το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα προχωρά η Eurolife FFH, αυτή τη φορά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την HOPEgenesis. Στόχος της έρευνας αυτής είναι να εντοπίσει και να καταγράψει τάσεις και συμπεριφορές της ελληνικής οικογένειας, ως προς το ενδεχόμενο απόκτησης ενός ή περισσότερων παιδιών, αναλύοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα σε πολλαπλά επίπεδα.

Η μεθοδολογία της έρευνας, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, θα στηριχθεί στην παρατήρηση ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών, μέσα από τη διενέργεια προσωπικών συνεντεύξεων, focus group και τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Ο σκοπός της ποιοτικής μεθοδολογίας είναι να διερευνήσει τις απόψεις και τις στάσεις διαφορετικών κοινών που συνδέονται άμεσα με το προς έρευνα θέμα, ενώ της ποσοτικής καταγραφής είναι να συλλέξει δεδομένα για την πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου της υπογεννητικότητας.

Το «Παρατηρητήριο για την Υπογεννητικότητα», μια έρευνα που θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, θα καταγράφει τις αποφάσεις που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιλογή ενός ανθρώπου ή ζευγαριού στο να φέρει στον κόσμο ένα ή περισσότερα παιδιά, τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση αυτή, την αντίληψή τους για τις κρατικές παροχές σε νέες μητέρες, τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η επαγγελματική εξέλιξη μετά την απόκτηση παιδιού και τις συνθήκες που οι ίδιοι θεωρούν βασικές ώστε να πάρουν πιο εύκολα την απόφαση να γίνουν γονείς.

Η έρευνα για το 2022, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Κωστή Ήντουνα, Καθηγητή Μάρκετινγκ στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ τα αποτελέσματά της αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2022. Στο «Παρατηρητήριο για την Υπογεννητικότητα» θα συμμετάσχουν άτομα ηλικίας 35-45 ετών, με ή χωρίς παιδί, κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και απομακρυσμένων περιοχών, με στόχο να μελετηθούν και να καταγραφούν διαφορετικές ανάγκες και συμπεριφορές από ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, στην έρευνα θα συμμετάσχουν και γιατροί, δήμαρχοι, ψυχολόγοι, υπεύθυνοι μονάδων φροντίδας και ωφελούμενοι από προγράμματα σχετικά με την υπογεννητικότητα.

Η Eurolife FFH συνεργάζεται από το 2019 με την HOPEgenesis για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάιο του 2021 ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας τους μέχρι το 2023 και υιοθέτησε συνολικά δέκα απομακρυσμένες περιοχές της χώρας: Πάτμος, Άγραφα, Καστελλόριζο, Λειψοί, Άνω Κουφονήσι, Τήλος, Ανάφη, Νίσυρος, Χάλκη και Κάσος. Μέχρι στιγμής, από την έναρξη του προγράμματος, έχουν γεννηθεί 72 παιδιά και άλλα 25 αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει από έναν παιδικό σταθμό σε κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές. Ήδη έχουν παραδοθεί οι δύο πρώτοι σταθμοί, σε Πάτμο και Άγραφα, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τους υπόλοιπους οκτώ.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας