Άρθρα

«Παίζουν» με τον Θεσμό και την Αγορά

Η καταγγελτική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος που δημοσιεύουμε πιο κάτω, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη αρνητικό “πρόσημο” στην παρουσία, τα έργα και τις ημέρες της Εποπτεύουσας Αρχής.

Η ανοχή –σε υπερβολή λέμε εμείς– του σύμπαντος ασφαλιστικού κλάδου στα λάθη και τις παραλείψεις της Εποπτικής και όχι Εποπτεύουσας Αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν βοηθά ούτε τον επόπτη ούτε τον ρόλο του.

Θα ήταν ολέθριο για την αγορά μας αντί της Συνεργασίας να υποβόσκει η αμφισβήτηση και η υπονόμευση. Όσο για την Κυβέρνηση, αρκούμαστε στην “καταγγελία” της ΟΑΣΕ, ότι ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ.

 

Η Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ

Συνάδελφοι,

Αντιπροσωπείες της Ο.Α.Σ.Ε. και του κλαδικού Σωματείου (Σ.Υ.Α.Ε.) συναντήθηκαν με τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρο Μητράκο, και τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ), κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη.

Ενημερώσαμε ότι, το τελευταίο έτος και ενόψει των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών που προκύπτουν από τους νέους κανόνες λειτουργίας τους (SOLVENCY II κ.λπ.) υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν άμεσα τους εργαζόμενούς τους αλλά και τους ασφαλισμένους τους.

Επισημάναμε  ότι δεν είναι δυνατόν να κλείνει ασφαλιστική εταιρεία, μεταβιβάζοντας το χαρτοφυλάκιό της σε πρακτορεία, που ήδη έχει ετοιμάσει για τον λόγο αυτό, να απολύει τους μισούς εργαζόμενους και να μην υπάρχει καμία παρέμβαση αλλά και ενημέρωση εργαζομένων και καταναλωτών από την Δ.Ε.Ι.Α. Ζητήσαμε να εμπλακεί άμεσα η Δ.Ε.Ι.Α. στη διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν αρκετές ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη χώρα μας στην κατεύθυνση να προσαρμοστούν ομαλότερα στις νέες συνθήκες

Αναφερθήκαμε ιδιαίτερα και καταγγείλαμε το συνεχιζόμενο επί δύο έτη και πάνω σκάνδαλο που εξελίσσεται στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, η οποία  ενώ είναι  κερδοφόρα, υγιής και αξιόπιστη εταιρεία, κάποιοι προσπαθούν είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα να την οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Σημειώσαμε την αδικαιολόγητη και επικίνδυνη κωλυσιεργία που παρατηρείται ήδη από τις 27-7-2012 και ιδιαίτερα μετά τις 14-8-2014, όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς αλλά και τις αθέμιτες και ίσως παράνομες πρακτικές που παρατηρούνται στην διαχείριση της παραγωγής και των δικτύων πωλήσεων της εταιρείας. Ποιοι ωφελούνται άραγε από τέτοιες μεθοδεύσεις;

Τα παραπάνω έχουν σαν συνέπεια να τίθενται σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια που γίνεται από τα στελέχη και το προσωπικό της εταιρείας και παρά τα θετικά της αποτελέσματα να μεγιστοποιούνται οι κίνδυνοι για το μέλλον εταιρείας και εργαζομένων.

Αναφορικά με τα ανωτέρω, δεν λάβαμε καμία συγκεκριμένη απάντηση από την εκπρόσωπο της  Δ.Ε.Ι.Α. και ζητήσαμε επίμονα να ορισθεί  νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες

Η Τ.τ.Ε οφείλει να κατανοήσει τον θεσμικό της ρόλο και να αντιληφτεί, πως  οι αδιέξοδες πρακτικές που ασκεί δεν έχουν σαν στόχο την πρόληψη αλλά την καταστολή, αφήνουν απροστάτευτη την Ελληνική ασφαλιστική αγορά, δημιουργούν ανασφάλεια στους καταναλωτές και εξωθούν στην ανέχεια και την ανεργία χιλιάδες εργαζομένους.

Ζητάμε, επιτακτικά, από την Τ.τ.Ε να εφαρμόσει όλα τα  νομοθετικά  μέτρα (όπως π.χ. ο προληπτικός θεσμός του επιτρόπου) που ελέγχουν ή προλαμβάνουν τις εσφαλμένες διοικητικές κινήσεις των εταιρειών, δεν ευνοούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, προστατεύουν τους καταναλωτές, περιφρουρούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας στον κλάδο μας.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση, που εδώ κι ένα χρόνο γνωρίζει όσα συμβαίνουν στην ασφαλιστική αγορά να παρέμβει, άμεσα, με τις κατάλληλες πολιτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να σταματήσει τον αφελληνισμό της ασφαλιστικής αγοράς καθώς και να μεριμνήσει ώστε οι εποπτικές αρχές να παίξουν τον ουσιαστικό και όχι μόνο τον τυπικό τους ρόλο, για να σταματήσουν τα φαινόμενα που θίγουν τον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης και την εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

     Ο Πρόεδρος                    Ο Γ. Γραμματέας

 Χρήστος Παπαδόγιαννης      Μανώλης Χατζάκης

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας