Διεθνή

Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022: Οι Lloyd’s προβλέπουν τον νικητή

H ασφάλιση αθλητικών δραστηριοτήτων είναι ένας αναπτυσσόμενος επιχειρηματικός κλάδος για τους ασφαλιστές. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουν κατά το underwriting είναι σε θέση να προβλέψουν τους νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA.

Η διεξαγωγή οποιουδήποτε αθλήματος δημιουργεί κινδύνους. Ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους μπορούν να καλυφθούν από τα συνήθη ασφαλιστήρια συμβόλαια, ιδίως για τους ερασιτέχνες αθλητές. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές ανάγκες των επαγγελματιών αθλητών και των ομάδων τους είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και απαιτούν εξειδικευμένες καλύψεις, που παρέχονται κυρίως από την αγορά των Lloyds του Λονδίνου καθώς και από περιορισμένο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών που ασκούν τον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων. Οι επαγγελματίες αθλητές εκτίθενται, κυρίως, σε κινδύνους αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και ατυχημάτων, οι οποίοι μπορούν να αναληφθούν από την ασφαλιστική αγορά. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι σύλλογοι εκτίθενται σε πρόσθετους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των υλικών ζημιών σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, της γενικής αστικής ευθύνης, της ευθύνης διευθυντών και στελεχών, της διακοπής εργασιών και της ακύρωσης εκδηλώσεων.

Μια καλή λύση για τους επαγγελματίες αθλητές και τους συλλόγους τους είναι η ασφάλιση ατυχήματος και (μόνιμης ή μερικής) ανικανότητας, καθώς μπορεί να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις των τραυματισμών για τους παίκτες και τις ομάδες τους. Για παράδειγμα, οι επαγγελματικές ομάδες μπορούν να συνάψουν ασφάλιση ανικανότητας για τους βασικούς παίκτες, για να προστατευτούν οικονομικά, καθώς ενδέχεται να είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν να καταβάλλουν τον μισθό ενός τραυματισμένου παίκτη βάσει των όρων του συμβολαίου του. Τρίτα μέρη, όπως μεγάλοι χορηγοί, μπορούν επίσης να αγοράσουν ασφάλιση ανικανότητας για ορισμένους αθλητές, βάσει του έννομου συμφέροντός τους, ενώ και οι παίκτες μπορούν να αποκτήσουν πρόσθετη ασφάλιση ανικανότητας, για να προστατευθούν από έναν τραυματισμό που μπορεί να τερματίσει την καριέρα τους. Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι ασφαλιστικών αναγκών, σε συνδυασμό με τη θεαματική αύξηση των μισθών των παικτών και των εσόδων των αθλητικών εγκαταστάσεων, έχουν δημιουργήσει μια αγορά που αναπτύσσεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια, με τους Lloyds να έχουν εγγράψει μέχρι στιγμής ασφάλιστρα που ξεπερνούν τα 150 εκατ. στερλίνες, μόνο για ασφαλιστήρια συμβόλαια Ατυχημάτων & Υγείας. Χάρη στην εμπειρογνωμοσύνη τους σε αυτή την αγορά, οι Lloyds έχουν προβλέψει με επιτυχία το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων Παγκοσμίων Κυπέλλων FIFA και, πρόσφατα, ανακοίνωσαν την πρόβλεψή τους για το Κατάρ 2022: η Αγγλία αναμένεται να κερδίσει το τουρνουά (βλ. Διάγραμμα 1).

Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022: Οι Lloyd’s προβλέπουν τον νικητή

Η ασφάλιση διακοπής εργασιών στις αθλητικές εκδηλώσεις

Η ακύρωση εκδηλώσεων είναι ένα είδος ασφάλισης διακοπής εργασιών, η οποία καλύπτει τον ασφαλισμένο σε περίπτωση απώλειας εισοδήματος, λόγω ενός καλυπτόμενου κινδύνου που προκαλεί αναστολή της δραστηριότητάς του. Γενικά, η κάλυψη αυτή αποσκοπεί στην αποκατάσταση της οικονομικής θέσης του ασφαλισμένου. Στην περίπτωση των αθλητικών εκδηλώσεων, η ασφάλιση διακοπής εργασιών προστατεύει τους διοργανωτές, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες, χρηματικές και φήμης, εάν δεν πραγματοποιηθεί ένας σημαντικός αγώνας ή τουρνουά.

Κορυφαίο παράδειγμα ασφάλισης ακύρωσης εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) ήταν η περίπτωση του grand slam του Wimbledon, το οποίο ακυρώθηκε το 2020. Το AllEngland Lawn Tennis and Croquet Club, ο διοργανωτής του τουρνουά τένις του Wimbledon, εισέπραξε $141 εκατ. μέσω του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του. Ο Σύλλογος προνόησε να αγοράσει ασφάλιση ακύρωσης εκδηλώσεων ως μέρος της κάλυψης για διακοπή εργασιών μετά το ξέσπασμα του SARS το 2003. Παρόλο που τα διαφυγόντα κέρδη του Wimbledon, το 2020, ξεπέρασαν τα $300 εκατ., η ασφαλιστική αποζημίωση ήταν σημαντική για τη διατήρηση της οικονομικής ευρωστίας του Συλλόγου. Για τη σύνταξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου συνεργάστηκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους (αντ)ασφαλιστές επιχειρηματικών κινδύνων στον κόσμο: Lloyd’s, AIG, Argo, Chubb, Hannover Re, Tokio Marine HCC, Munich Re και Swiss Re.

Η περίπτωση του Wimbledon παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στους αθλητικούς οργανισμούς που επιθυμούν να μετριάσουν τις απώλειες που προκύπτουν από την ακύρωση εκδηλώσεων, όχι μόνο λόγω πανδημιών, αλλά και για άλλους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των υλικών ζημιών στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο ασφαλιστικός κλάδος διαθέτει την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την παροχή σημαντικών καλύψεων για επαγγελματικά στάδια και αρένες, καθώς και για μεγάλες διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Παγκόσμια Κύπελλα της FIFA. Η DBRS Morningstar αναμένει ότι το ενδιαφέρον των επαγγελματικών αθλητικών συλλόγων για ασφάλιση διακοπής εργασιών και ακύρωσης εκδηλώσεων θα αυξηθεί, δεδομένης της πρόσφατης πανδημίας και της μεγάλης οικονομικής τους έκθεσης σε σημαντικό αριθμό διοργανώσεων.

Πώς μπορεί η ασφαλιστική αξία των εθνικών ομάδων να βοηθήσει στην πρόβλεψη του νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Μέσω του εκτεταμένου και κερδοφόρου underwriting στις ασφαλίσεις Ατυχημάτων & Ανικανότητας επαγγελματιών ποδοσφαιριστών σε όλο τον κόσμο, τα συνδικάτα Lloyd’s έχουν αναπτύξει λεπτομερή μοντέλα για τον υπολογισμό της ασφαλιστικής αξίας τους. Πιο συγκεκριμένα, ο υπολογισμός της ασφαλιστικής αξίας ενός ποδοσφαιριστή περιλαμβάνει μια ποικιλία μετρήσεων, όπως οι τρέχουσες και οι μελλοντικές αποδοχές, οι χορηγίες, η ηλικία και η θέση του στο γήπεδο. Με την υποστήριξη του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, οι Lloyds προέβλεψαν με επιτυχία την έκβαση των Παγκοσμίων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου του 2014 και του 2018, με βάση τις εκτιμώμενη συνολική ασφαλιστική αξία των εθνικών ομάδων που συμμετείχαν στο τουρνουά. Η βασική λογική που υποστηρίζει τις προβλέψεις των Lloyd’s είναι ότι οι εθνικές ομάδες με την υψηλότερη συνολική ασφαλιστική αξία έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η μέχρι σήμερα επιτυχία του μοντέλου απεικονίζει τη δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να αξιολογούν την απόδοση των παικτών μέσω της οικονομικής τους αξίας.

Το μοντέλο των Lloyd’s προβλέπει ότι η Αγγλία θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022, μετά τη νίκη της επί της Βραζιλίας στον τελικό αγώνα, καθώς διαθέτει την υψηλότερη εκτιμώμενη ασφαλιστική αξία (3,17 δισ. στερλίνες). Η δεύτερη και η τρίτη εθνική ομάδα, αντίστοιχα, με την υψηλότερη αξία στο τουρνουά είναι η Γαλλία (2,66 δισ. στερλίνες) και η Βραζιλία (2,56 δισ. στερλίνες). Προηγουμένως, οι Lloyd’s προέβλεψαν με ακρίβεια τη νίκη της Γαλλίας το 2018 και της Γερμανίας το 2014. Η έρευνα των Lloyd’s κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι ο Όμιλος Β (Αγγλία, ΗΠΑ, Ουαλία και Ιράν) είναι ο Όμιλος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 με την υψηλότερη συνολικά ασφαλιστική αξία: 3,9 δισ. στερλίνες, κυρίως λόγω της αξίας-ρεκόρ της αγγλικής ομάδας. Ταυτόχρονα, οι Lloyd’s εκτίμησαν ότι οι παίκτες ηλικίας 18 έως 24 ετών έχουν μέση ασφαλιστική αξία 32 εκατ. στερλίνες, έναντι 12 εκατ. στερλινών για τους παίκτες άνω των 31 ετών, δεδομένης της πιθανόν μεγαλύτερης ροής εσόδων των νεότερων παικτών.

Ειδικότερα, η συνολική ασφαλιστική αξία και των 32 εθνικών ομάδων που συμμετέχουν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο έχει εκτοξευθεί: από 6,2 δισ. στερλίνες το 2014, σε 22 δισ. στερλίνες το 2022, λόγω της σημαντικής αύξησης των μισθών και των χορηγιών των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Η DBRS Morningstar σημειώνει ότι η εκτίμηση των Lloyd’s για την ασφαλιστική αξία ενός παίκτη που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν συνδέεται απαραίτητα με την τρέχουσα ασφαλισμένη αξία του συγκεκριμένου παίκτη, αλλά είναι απλώς μια εκτίμηση του δυνητικού εισοδήματός του μέχρι τη συνταξιοδότησή του με βάση τον τρέχοντα μισθό, τη δυνατότητα αύξησης των αποδοχών και το εισόδημα από διαφημίσεις. Σύμφωνα με τους Lloyd’s, αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της απόδοσης των παικτών και των εθνικών ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η άποψη της DBRS Morningstar

Για τις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες και τους συλλόγους, η ασφάλιση Ατυχημάτων & Ανικανότητας των παικτών αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διαχείριση του κινδύνου τραυματισμών, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις συμβατικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, η ασφάλιση Ανικανότητας παρέχει σημαντική προστασία σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών και της συνακόλουθης πιθανής απώλειας εισοδήματος. Ομοίως, η ασφάλιση ακύρωσης εκδηλώσεων παρέχει ισχυρή προστασία στους διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων και τις ομάδες των οποίων τα έσοδα ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά από μια απρογραμμάτιστη διακοπή των διοργανώσεων, που μπορεί να προκληθεί από μια πανδημία ή μια τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, ο κλάδος ασφάλισης αθλητικών δραστηριοτήτων θα αναπτύσσεται, όσο συνεχίζει να διευρύνεται ο επαγγελματικός αθλητισμός παγκοσμίως. Ο συγκεκριμένος κλάδος, έως το 2025, αναμένεται να έχει έσοδα $600 δισ., με σωρευτικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8%, αυξάνοντας τις συνολικές ασφαλισμένες αξίες όπως και την έκθεση σε ζημίες λόγω διακοπής των διοργανώσεων. Η DBRS Morningstar εκτιμά ότι η αγορά ασφάλισης επαγγελματικού αθλητισμού θα παραμείνει συγκεντρωμένη σε έναν περιορισμένο αριθμό ασφαλιστών μεσοπρόθεσμα, οι οποίοι μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από την πλούσια εμπειρία τους στην ανάληψη κινδύνων σε αυτόν τον κλάδο δραστηριότητας.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας