Οι θέσεις των ασφαλιστών για την εξ αποστάσεως πώληση χρηματοοικονομικών προϊόντων

689

Οι ασφαλιστές υποστηρίζουν την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργήσει την οδηγία DMD, τονίζοντας ότι οι εναπομείναντες κανόνες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ασφαλιστική προστασία από απόσταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την κατάργηση της Οδηγίας για την Εξ αποστάσεως Πώληση χρηματοοικονομικών προϊόντων στους καταναλωτές (Directive on Distance Marketing of Consumer Financial Products – DMD) και την εισαγωγή μίας νέας ενότητας σχετικά με την εξ αποστάσεως παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Οδηγία για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών (Consumer Rights Directive – CRD), που θα αφορά τις συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συνάπτονται από απόσταση.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε, η Insurance Europe υποστήριξε σε γενικές γραμμές την πρόθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε, όμως, ότι οι υπόλοιπες διατάξεις της DMD θα ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν και να ενταχθούν σε ειδικές νομικές πράξεις.

Ο ασφαλιστικός κλάδος συμφωνεί ότι οι διατάξεις της οδηγίας DMD έχουν, σε μεγάλο βαθμό, αντικατασταθεί και καταστεί περιττές από διατάξεις που περιέχονται σε πιο πρόσφατες, ειδικές για τα προϊόντα, και οριζόντιες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ.

Σχετικά με την εισαγωγή της δυνατότητας υπαναχώρησης, η Insurance Europe εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της στην πράξη και για το κατά πόσον θα αυξήσει τον κίνδυνο να βρεθούν οι καταναλωτές ανασφάλιστοι –ιδίως στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Η Insurance Europe ανησυχεί, επίσης, ότι η προτεινόμενη περίοδος αναμονής μιας ημέρας δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση, από μέρους των καταναλωτών, για γρήγορες και απρόσκοπτες διαδικασίες κατά την αγορά ασφαλιστικής προστασίας από απόσταση.

Η ανατροφοδότηση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους ενδιαφερόμενους φορείς θα συνοψιστεί και θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με σκοπό να τροφοδοτήσει τη νομοθετική συζήτηση.


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΘράσος Σοφός: Η ποιότητα και όχι η ποσότητα αποτελεί το ζητούμενο
Επόμενο άρθροMEGA Brokers: Βραβεύτηκε από την Interamerican και τη Eurolife FFH