Άρθρα

Οι προτεραιότητες στη ζωή μας και το financial planning

| Της Λίνας Γρίβα* |

Η ιεράρχηση των αναγκών είναι μία δεξιότητα της ζωής που, αρκετά συχνά, δεν έχει αποκτηθεί. Στην πορεία της ζωής του, ο άνθρωπος καλείται να αποφασίσει για πολλά θέματα και να θέσει προτεραιότητες ανάλογα με τις δικές του ανάγκες. Η επιτυχία ή η αποτυχία των στόχων του εξαρτάται άμεσα από τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και τις ενέργειες που τον συνοδεύουν. Αυτή η “προτεραιοποίηση” γίνεται ακόμα πιο σημαντική, όταν αναφερόμαστε σε στόχους που έχουν σχέση με τη διαχείριση χρημάτων.

Tο πώς διαχειρίζεται κάποιος τα χρήματα που κερδίζει σε σχέση με τις προτεραιότητες και με τους στόχους του είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που πολλές φορές ακόμα και οι πιo ικανοί δυσκολεύονται να διαχειριστούν όλες τις πλευρές του. Η μέθοδος του Financial Planning έρχεται να βοηθήσει και να δώσει κατευθύνσεις και λύσεις, ακόμα και σε θέματα που είναι δύσκολο να τα οργανώσει κάποιος μόνος του.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι, μέσα από μια ειλικρινή και διεξοδική συζήτηση του πελάτη με τον financial planner, να ανακαλύψει ποιες πραγματικά είναι οι δικές του προτεραιότητες. Τι είναι γι’ αυτόν το πιο σημαντικό; Ποιοι είναι οι στόχοι του; Ποιες είναι οι επιθυμίες που κρύβονται πίσω από τους στόχους, αλλά και ποιες είναι οι πραγματικές του ανάγκες; Γιατί είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει, στο μυαλό και την καρδιά του, ότι είναι άλλο πράγμα οι επιθυμίες και άλλο οι ανάγκες. Οι επιθυμίες μπορούν να πραγματοποιηθούν, όταν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες. διαφορετικά, θα είναι σαν να χτίζει παλάτια στην άμμο.

Χρειάζεται γνώση και μέθοδος, για να βοηθηθεί ο πελάτης να αποφασίσει τι είναι αυτό που θα του εξασφαλίσει την πραγματοποίηση όλων αυτών των στόχων με σύνεση και ηρεμία. Ο εξειδικευμένος financial planner μπορεί, αφού του εξηγήσει τη διαδικασία του χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, να του παραθέσει και να του αναλύσει τους τομείς στους οποίους μπορεί να του φανεί χρήσιμος. Ενδεικτικά, αναφέρω:

  • Επενδυτικός σχεδιασμός και διαχείριση χρημάτων.
  • Προστασία της οικογένειας.
  • Εξασφάλιση πρόσθετου εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση.
  • Προγραμματισμός των σπουδών των παιδιών.
  • Εξασφάλιση περιουσιακών στοιχείων.

Είναι δεδομένο ότι ένας υποψήφιος πελάτης μπορεί να επιλέξει περισσότερα από ένα θέματα προς συζήτηση, όμως, τελικά το ποιο είναι σημαντικότερο γι’ αυτόν στην παρούσα φάση και με ποια σειρά επιθυμεί να τα οργανώσει είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο και στις δύο πλευρές.

Προφανώς, μια παρόμοια συζήτηση ανάμεσα σε έναν πελάτη και έναν financial planner προϋποθέτει εμπιστοσύνη, κατανόηση της μεθοδολογίας και πολύ καλή οργάνωση από τον σύμβουλο της ίδιας της συζήτησης. σοβαρές και οργανωμένες ανοιχτές ερωτήσεις, που θα αφήσουν χώρο και χρόνο στον πελάτη να σκεφτεί και να μιλήσει, ιδανικά να απλώσει το σχέδιο της ζωής του. Η γνωστή «μαιευτική μέθοδος» είναι αυτή που θα οδηγήσει τον πελάτη στο να αναζητήσει αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει να εξασφαλίσει, σε πρώτο χρόνο. Και, βέβαια, ο financial planner να είναι έτοιμος να ρωτήσει, αλλά και, περισσότερο, να ακούσει με αμέριστη προσοχή αυτά που απασχολούν τον άνθρωπο που στέκεται απέναντί του.

Η συζήτηση αυτή θα βοηθήσει πρώτα τον πελάτη να καταλάβει και να εκφράσει τι είναι γι’ αυτόν σημαντικότερο, αλλά και τον financial planner να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις για κάθε θέμα που έχει τεθεί.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι ο πραγματικός σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι να βοηθηθεί ο πελάτης να πραγματοποιήσει με ασφάλεια και ηρεμία τους στόχους του και ότι ο ασφαλιστικός σύμβουλος /εξειδικευμένος financial planner θα βρίσκεται τακτικά κοντά του, για να συζητούν τις εξελίξεις. Μέσα στο αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που ζούμε, η παρουσία μας στους πελάτες πρέπει να αποτελεί μια σταθερά, που να δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης και της δέσμευσης.

Οι προτεραιότητες στη ζωή μας και το financial planning

*Η κα Λίνα Γρίβα εργάζεται ως ασφαλιστικός σύμβουλος στην Interamerican για σχεδόν 30 χρόνια. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Σπουδών και έχει τις πιστοποιήσεις Α΄ και Δ΄ της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ συνεχώς επιμορφώνεται πάνω στις εξελίξεις των ασφαλίσεων ζωής, υγείας και περιουσίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Financial Planners (HFPA).
Ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως βοηθός λογιστή σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών, αλλά γρήγορα την κέρδισε το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου, γιατί, όπως υποστηρίζει, μέσα από αυτό μπορεί να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, να αναπτύσσει σχέσεις και ταυτόχρονα να εξελίσσεται σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με την πολύχρονη ενασχόλησή μου με τον ασφαλιστικό κλάδο και έχοντας δημιουργήσει πραγματικά σημαντικές επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες μου, έχω εξελίξει και βελτιώσει πολλές πτυχές της προσωπικότητάς μου. Διαχειρίζομαι με ηρεμία, σύνεση και διακριτικότητα την καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, αλλά ταυτόχρονα με χαρακτηρίζει η υπομονή και η ενσυναίσθηση στην αντιμετώπιση δυσκολότερων θεμάτων».


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας