Γράφει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου
Ψυχολόγος BSc – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σεμιναρίων
*

Η περίοδος των γιορτών, για τους περισσότερους, είναι ευκαιρία για όμορφες στιγμές, που τους φέρνουν κοντά με την οικογένεια, με φίλους και αγαπημένους. Είναι μία περίοδος του χρόνου που οι περισσότεροι αναμένουν και θέλουν να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για τους ίδιους και τους οικείους τους.

Έτσι, δημιουργούνται προσδοκίες που επηρεάζονται είτε από τις αναμνήσεις προηγούμενων ετών είτε από τις επιθυμίες τους και τις επιθυμίες των ανθρώπων από το οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Oι άνθρωποι βάζουν όλη την ενέργειά τους για να δημιουργήσουν την “τέλεια” περίοδο των διακοπών και, εάν υπάρξουν γεγονότα που δεν μπορούν να ελέγξουν και εμποδίζουν αυτό που είχαν ονειρευτεί, κυριεύονται από άγχος και δυσαρέσκεια.

Στην ενήλικη ζωή, ειδικότερα, οι άνθρωποι την περίοδο των γιορτών αναζητούν την αγάπη που είτε πήραν από την οικογένειά τους ως παιδιά είτε δεν υπήρχε και τη λαχταρούν. Επίσης, συχνά αγχώνονται ότι θα χρειαστεί την περίοδο των γιορτών να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με ανθρώπους που η παρέα τους μπορεί να μην τους είναι ευχάριστη, ότι θα καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα τροφής και αλκοόλ, που μπορεί να μη θέλουν, και, τέλος, ότι ίσως θα συμμετέχουν σε αγορά δώρων για τα οποία μπορεί να μην έχουν την οικονομική άνεση. Η ενήλικη ζωή φέρνει αυξημένες υποχρεώσεις για τη γιορτινή περίοδο και συχνά, στη βιασύνη να ανταποκριθεί κανείς σε όλες αυτές, απομακρύνεται από το να ασχοληθεί με τον εαυτό του και τις ανάγκες του.

Από την άλλη πλευρά, η κοινωνικοποίηση και τα εορταστικά καλέσματα, που οι περισσότεροι περιμένουν με ενθουσιασμό, μπορούν να έχουν θετική επίπτωση. Η κοινωνική αλληλεπίδραση διευρύνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, αυξάνει τα επίπεδα της ευτυχίας και της αυτοπεποίθησης, μειώνει το άγχος και, ακόμη, παρατείνει τη διάρκεια της ζωής μας. Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους κοινωνικά όντα και η κοινωνικοποίηση των γιορτών είναι ευκαιρία να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και να διασκεδάσουν. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντική η συμμετοχή στη γιορτινή περίοδο, με τρόπο, όμως, που δεν θα επιβαρύνει τον ψυχισμό μας και τη σωματική μας ευεξία, ενισχύοντας τρόπους αντιμετώπισης τυχόν πίεσης και άγχους:

  • Βάλε όρια όσον αφορά αυτά στα οποία θέλεις να συμμετέχεις αυτή την περίοδο. Αναρωτήσου πώς επιθυμείς να περάσεις τον χρόνο σου, προσπαθώντας να βρεις μία μέση λύση, που δεν περιλαμβάνει να μείνεις εξολοκλήρου στο σπίτι, αλλά λαμβάνει υπόψη τα όρια που πραγματικά μπορείς να διαχειριστείς όσον αφορά την κοινωνική αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να μείνεις ως το τέλος μίας κοινωνικής/οικογενειακής συγκέντρωσης, αν νιώθεις ότι είναι ώρα να ξεκουραστείς.
  • Οι τελετουργίες αυτής της περιόδου, όπως η ανταλλαγή δώρων και τα οικογενειακά γεύματα, αυξάνουν τη γιορτινή διάθεση και την ευημερία, αρκεί να είναι σε αρμονία με τις προσωπικές μας αξίες.
  • Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι και έχεις άγχος να συναναστραφείς με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις καλά ή έχεις μεγάλο χρονικό διάστημα να συναντήσεις, προετοίμασε τον εαυτό σου με ερωτήσεις που θα ήθελες να τους απευθύνεις.
  • Αφιέρωσε χρόνο για τον εαυτό σου, είτε για να ξεκουραστείς είτε για να κάνεις κάτι που αγαπάς και δεν έχεις τον χρόνο.
  • Υιοθέτησε μία θετική και ανοιχτή στάση. Οι προκαταλήψεις, όσον αφορά τη συμπεριφορά των άλλων, μπορούν να παρατείνουν τις διαφωνίες και τη διχόνοια, ενώ εάν η πρόθεσή σου είναι να περάσεις καλά, αυτό είναι πιθανό και να συμβεί.
  • Οργάνωσε την αγορά δώρων εκ των προτέρων, αντί για την τελευταία στιγμή. είναι κάτι που μειώνει το άγχος.
  • Εάν προϋπάρχουν διαπροσωπικές συγκρούσεις, είτε με άτομα της οικογένειας είτε με φίλους που θα περάσετε μαζί αυτές τις ημέρες, είναι προτιμότερο να επιλυθούν πριν από την περίοδο των γιορτών.
  • Δημιούργησε μία ασφαλή βάση, φροντίζοντας να υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς και να μιλήσεις, εάν κυριευτείς αυτή την περίοδο από αγχώδη συναισθήματα.
Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα

*Η κα Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες μέσω ατομικών συνεδριών, μικρών ομάδων εργασίας, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συμβουλευτικής (coaching). Διατηρεί προσωπικό γραφείο για την παροχή συνεδριών ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε άτομα, οικογένειες, ζευγάρια και ομάδες.
Έχει υπάρξει ανώτατο στέλεχος Ασφαλιστικών Εταιρειών. e-mail: [email protected]


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΠρόβλεψη των πελατών που θα αγόραζαν Ταξιδιωτική Ασφάλιση
Επόμενο άρθροKPMG: Καλή χρονιά για την Ιδιωτική Ασφάλιση το 2021