Εταιρείες

Οι πρώην ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια περιμένουν δικαίωση

Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, θέτει υπόψη των κομμάτων, των υποψηφίων βουλευτών και της ασφαλιστικής αγοράς, τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία παραμένουν ακόμα ενεργά, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 14 χρόνια από την ημερομηνία ανάκλησης των εταιρειών του Ομίλου.

Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος αναφέρει:

  • Όσοι βρίσκονται εντός των καταστάσεων δικαιούχων ασφάλισης της Ασπίς Πρόνοια έχουν λάβει μέχρι σήμερα από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής 2 καταβολές συνολικού ποσοστού 13%. Θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν οι πρόνοιες του νόμου 3867/2010 και μέσω εγγυημένου δανείου, όπως προβλέπεται, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξοφληθούν οι συνολικές υποχρεώσεις προς τους ζημιωθέντες. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος αυτός έχει δημιουργηθεί με σκοπό την ‘’σύντομη’’ επίλυση του ζητήματος. Ποια είναι η εύλογη ημερομηνία εκπλήρωσης του “σύντομου” όταν ήδη έχουν περάσει 14 χρόνια;
  • Οι αδικημένοι δικαστικών αποφάσεων, οι οποίοι έμειναν εκτός καταστάσεων δικαιούχων, ενώ δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν άλλους με ίδια ακριβώς συμβόλαια, θα πρέπει να τύχουν πρόνοιας και δικαίωσης, διαφορετικά δεν υφίσταται ούτε δικαιοσύνη ούτε ισονομία ούτε ισοπολιτεία στην χώρα μας.
  • Όπως συμβαίνει με όλες τις πτωχευμένες εταιρείες, θα πρέπει να προβλεφθεί στον πτωχευτικό νόμο η διαγραφή προσαυξήσεων ΕΝΦΙΑ και για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό το ποσό το οποίο υπολογίζεται από 3-5 εκατομμύρια ευρώ, είναι εντελώς άδικό να αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς των ασφαλισμένων οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για αυτή την κατάσταση. Διευκρινίζεται ότι μιλάμε για τις προσαυξήσεις και όχι για τον κύριο φόρο, ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά.
  • Οι καταβολές των ποσών από την πώληση ακινήτων θα πρέπει να αποδίδονται πιο γρήγορα στον εκκαθαριστή έτσι ώστε να μεταφέρονται πιο γρήγορα στους δικαιούχους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εντός της θητείας της επερχόμενης κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί η λύση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος, το οποίο δεν τιμάει ούτε τη χώρα μας, ούτε την ασφαλιστική αγορά, και οι δεκάδες χιλιάδες πρώην ασφαλισμένες οικογένειες θα απαλλαγούν από αυτό το μαρτύριο της σταγόνας το οποίο υφίστανται επί τόσα χρόνια.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας