Διεθνή

Οι πλημμύρες στη Γερμανία προβληματίζουν την ασφαλιστική αγορά

Οι σοβαρές πλημμύρες σε πολλές χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι θα εξελιχθούν σε ένα από τα πιο δαπανηρά συμβάντα που έχουν καταγραφεί, με τον αντ-ασφαλιστικό κλάδο να αναμένει απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι στιγμής, οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει πολύ σοβαρά περιοχές της Γερμανίας, του Βελγίου και των Κάτω Χωρών. Περισσότερο εκτεθειμένες είναι πιθανότατα οι Ageas, Allianz, AXA, Baloise, Generali, Helvetia, Τalanx και Zurich.

Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που έχει αντιμετωπίσει η Γερμανία εδώ και δεκαετίες, ενώ οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που τις προκάλεσαν χαρακτηρίζονται από πολλούς άνευ προηγουμένου. Τα γερμανικά κρατίδια Ρηνανίας-Παλατινάτου και Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής, ωστόσο, τόσο το Βέλγιο όσο και οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης πληγεί σοβαρά, με περαιτέρω πλημμύρες να καταγράφονται επίσης στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία.

Προβλέψεις απωλειών ύψους $3 δις από την Berenberg

Οι απώλειες της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής βιομηχανίας από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να φτάσουν τα $ 3δις, σύμφωνα με μια πρώιμη εκτίμηση των αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας Berenberg. Η εκτίμηση της Berenberg, μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ευθυγραμμίζεται με κάποιες φήμες που ήδη κυκλοφόρησαν στην αντασφαλιστική αγορά, αλλά υπάρχει η πιθανότητα το κόστος να ανέβει, αν συνυπολογιστεί ότι οι πλημμύρες συνεχίστηκαν στην Αυστρία. Η ομάδα αναλυτών της τράπεζας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εταιρείες που πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις ευρωπαϊκές πλημμύρες είναι πιθανότατα οι Ageas, Allianz, AXA, Baloise, Generali, Helvetia, Τalanx και Zurich». Λαμβάνοντας υπόψη τους ασφαλιστές που αναφέρονται παραπάνω, είναι σαφές ότι η Berenberg αναφέρεται στις απώλειες του ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού κλάδου συνδυαστικά και όχι μόνο στους αντασφαλιστές.

Όσον αφορά τις αντασφαλιστικές εταιρείες, οι αναλυτές ανέφεραν: «Οι απώλειες στους πρωτασφαλιστές είναι απίθανο να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να προκαλέσουν ενεργοποίηση αντασφαλιστικής κάλυψης βάσει γεγονότος και συνεπώς οι απώλειες για τους αντασφαλιστές θα είναι σχετικά μικρές, αν εξετάζουμε τις ευρωπαϊκές πλημμύρες μεμονωμένα. Ωστόσο, αυτές οι απώλειες πιθανότατα θα αυξήσουν τον κίνδυνο οι αντασφαλιστές να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά για το 2021 σε αυτόν τον τύπο καλύψεων».

Οι προβλέψεις της Impact Forecasting της ΑΟΝ

Η Impact Forecasting, μονάδα μοντελοποίησης κινδύνων και μετεωρολογικών κινδύνων της Aon, μεσίτη ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, σημειώνει ότι, ενώ είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις ως προς τις οικονομικές απώλειες, η έκταση των πλημμυρών που καταγράφονται και η σοβαρότητα των ζημιών φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε πολύ υψηλές απώλειες την ευρωπαϊκή βιομηχανία ασφάλισης περιουσίας. 

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, ιστορικά, σημαντικό μέρος των οικονομικών ζημιών σε τέτοιες καταστροφές δεν ήταν ασφαλισμένο. Ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία,  έχουν ισχυρότερη ασφαλιστική κάλυψη για τα ιδιωτικά και εμπορικά περιουσιακά στοιχεία, αν και παραμένουν μεγάλα κενά. Η ΑΟΝ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το παρατηρούμενο αποτύπωμα και η κλίμακα ζημιών από το πρόσφατο συμβάν καθιστούν πολύ πιθανό ότι τόσο η συνολική οικονομική όσο και η ασφαλισμένη απώλεια θα μετρηθούν σε δισεκατομμύρια ευρώ».

Η ομάδα της Aon παρέχει μια εικόνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. «Υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές στην ασφαλιστική κάλυψη. Στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες του Ιουλίου του 2021, τα ποσοστά διείσδυσης της ασφαλιστικής κάλυψης για πλημμύρες είναι 47% στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και μόνο 37% στη Ρηνανία-Παλατινάτο, 44% στην Έσση, 38% στη Βαυαρία, αλλά 94% στο Μπάντεν-Βυρτεμβέργη. Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ υπάρχει πιθανότητα οι απώλειες για την ασφαλιστική βιομηχανία να ανέλθουν σε πολλά δις δολάρια, η συνολική οικονομική απώλεια θα είναι σημαντικά υψηλότερη».

Οι πλημμύρες φαίνεται απίθανο να έχουν αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων καταστροφής (Cat bonds), ενώ οι ασφαλισμένες απώλειες θα είναι μόνο ένα ποσοστό του συνολικού οικονομικού αντίκτυπου, το οποίο δείχνει το εμφανές κενό προστασίας από τον κίνδυνο πλημμύρας και την ευκαιρία αυτό να συμπληρωθεί με τη βοήθεια των cat bonds, σύμφωνα με την Plenum Investments. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στους τίτλους που συνδέονται με την ασφάλιση (Insurance-Linked Securities) (εξασφαλισμένη αντασφάλιση), αν η ζημία του κλάδου κλιμακωθεί σε πολύ υψηλά ποσά.  Πρέπει να σημειωθεί ότι προσδιορισμός της κλίμακας των επιπτώσεων στα κεφάλαια ILS θα είναι δύσκολος και εν τέλει, πιθανότατα, θα είναι μόνο ένα μικρό μέρος του αντίκτυπου στον κλάδο των ασφαλειών και της αντασφάλισης, με τους παραδοσιακούς αντασφαλιστές να αναλαμβάνουν το κύριο βάρος του κόστους. Αυτό θα περιλαμβάνει ένα σχετικά σημαντικό μερίδιο που διοχετεύεται στις μεγάλες γερμανικές αντασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και σε άλλους μεγάλους Ευρωπαίους αντασφαλιστές.

Η γερμανική ασφαλιστική ένωση (GDV) έχει παρομοιάσει τις πλημμύρες με τα γεγονότα του 2013 που είχε βιώσει η χώρα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες πλημμύρες έρχονται σε συνέχεια μιας δαπανηρής πρόσφατης περιόδου για τους Ευρωπαίους παίκτες στην αγορά ασφάλισης και αντασφάλισης.

Η Impact Forecasting της AON εξηγεί: «Τα συμβάντα αυτά είναι η εξέλιξη μιας από τις πιο ακριβές για τον ασφαλιστικό κλάδο περιόδους έξι εβδομάδων στην Ευρώπη, εδώ και χρόνια. Μια σειρά σοβαρών περιπτώσεων εκρηκτικής καταιγίδας (SCS) συνέβησαν στα τέλη Ιουνίου και έχει ήδη εκτιμηθεί ότι θα οδηγήσουν σε συνολικές ασφαλισμένες απώλειες ύψους $4,5 δις. Οι συνολικές οικονομικές απώλειες ήταν ακόμη υψηλότερες, στα $6,5 δις. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζημιάς οφείλεται σε καταστροφικές ζημιές από χαλάζι, ανεμοστρόβιλους και περιστατικά πλημμύρας στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία».

Κλιματική αλλαγή και πρόληψη

Ο κ. Ernst Rauch, ο επικεφαλής επιστήμονας της Munich Re για το κλίμα, σχολίασε την πιθανή σύνδεση τέτοιων γεγονότων με την κλιματική αλλαγή, λέγοντας: «Παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση τόσο των ζημιών όσο και της συχνότητας ζημιών τις τελευταίες δεκαετίες στα περιστατικά καταιγίδας που συνοδεύεται από τοπική δυνατή βροχή, χαλάζι ή ανεμοστρόβιλους. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μέρος της αυξανόμενης ζημίας δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, αλλά οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

» Η αιτία των πρόσφατων καταιγίδων είναι ένα σύστημα χαμηλής πίεσης που δύσκολα κινείται προς τα εμπρός και φέρνει συνεχώς νέα υγρασία. Τέτοια διαρκή καιρικά φαινόμενα γίνονται συχνότερα και πιθανότατα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα την ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική. Πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτές οι ζημιές θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση.» Το ζήτημα της πρόληψης πρέπει να τονιστεί. Μακροπρόθεσμα, οι αναμενόμενες αυξημένες ζημιές θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος από ό,τι αν ξεκινήσουμε τώρα με την πρόληψη, η οποία στο τέλος θα επιβραδύνει την αύξηση των ζημιών».

Πηγή: www.artemis.bm


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας