Διεθνή

Οι MμE παραμένουν ανασφάλιστες, παρότι αυξάνονται οι κυβερνοεπιθέσεις

Με τις υψηλού προφίλ κυβερνοεπιθέσεις να συνεχίζονται, τα στοιχεία της GlobalData δείχνουν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στο Ηνωμένο Βασίλειο συνειδητοποιούν τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σε σχέση με πριν την πανδημία, ωστόσο, παραμένουν ακόμα ανασφάλιστες. Το τελευταίο διάστημα γνωστές εταιρείες όπως η Revolut και το Holiday Inn έπεσαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων, αυξάνοντας την ανησυχία των βρετανικών επιχειρήσεων.

Οι έρευνες της GlobalData για την ασφάλιση των βρετανικών ΜμΕ το 2021-22 διαπίστωσαν ότι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι το επίπεδο κινδύνου στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζουν έχει αυξηθεί μετά την πανδημία. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων και στις δύο έρευνες θεωρούν ότι οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο είτε αυξήθηκαν είτε αυξήθηκαν σημαντικά. Υπήρξε μια μικρή αύξηση στις ΜμΕ που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο το 2022, με το «αυξήθηκε» και το «αυξήθηκε σημαντικά» να αντιπροσωπεύουν συνολικά το 32,7% των ερωτηθέντων το 2022, σε σύγκριση με το 30,7% το 2021.

Ο κ. Ben Carey-Evans, Senior Insurance Analyst της GlobalData, σχολιάζει: «Ο βαθμός ανησυχίας είναι πιθανό να έχει αυξηθεί λόγω του ότι επιχειρήσεις υψηλού προφίλ στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να πέφτουν θύματα κυβερνοεπιθέσεων. Η Holiday Inn ανακοίνωσε ότι δέχθηκε επίθεση στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρονικών της συστημάτων. Ομοίως, η ψηφιακή τράπεζα Revolut ανακοίνωσε ότι έπεσε θύμα στις 20 Σεπτεμβρίου 2022. Ως αποτέλεσμα, ένας τρίτος απέκτησε πρόσβαση σε ένα μικρό ποσοστό (0,16%) των δεδομένων των πελατών της για κάποιο χρονικό διάστημα.

»Αυτές οι επιθέσεις σε γνωστές επιχειρήσεις θα ευαισθητοποιήσουν τις ΜμΕ ότι ο καθένας μπορεί να γίνει στόχος και ότι οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση με διάφορους τρόπους. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις συνήθως διαθέτουν πιο ισχυρά συστήματα πληροφορικής, οπότε είναι πιθανό οι ΜμΕ να είναι πιο εύκολος στόχος».

Η ασφαλιστική διείσδυση όσον αφορά την κάλυψη κινδύνων του κυβερνοχώρου παραμένει χαμηλή (μόνο το 56,2% των μεσαίων επιχειρήσεων, το 40,0% των μικρών επιχειρήσεων και το 16,8% των πολύ μικρών επιχειρήσεων είχαν τέτοιου είδους ασφαλιστήριο συμβόλαιο το 2022), σύμφωνα με την έρευνα της GobalData για την ασφάλιση των βρετανικών ΜμΕ το 2022, παρά το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο από ποτέ.

«Επομένως, οι ασφαλιστές πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις, προσφέροντας προληπτική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ασφαλείας και της εκπαίδευσης του προσωπικού, γεγονός που θα κάνει τα συχνά ακριβά ασφάλιστρα να αξίζουν την καταβολή τους», καταλήγει ο κ. Carey-Evans.

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας