Διεθνή

Οι Γενικές Ασφαλίσεις στην Ισπανία θα ξεπεράσουν τα $60 δισ. μέχρι το 2028

Οι Γενικές Ασφαλίσεις στην Ισπανία αναμένεται να ξεπεράσουν τα $60 δισ. μέχρι το 2028, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης GlobalData. Η ανάπτυξη αυτή θα υποστηριχθεί από τους κλάδους ασφάλισης Προσωπικού Ατυχήματος & Υγείας (PA&H), Οχημάτων και Περιουσίας, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν το 78,4% των συνολικών μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των Γενικών Ασφαλίσεων το 2024.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την Insurance Database της GlobalData, ο κλάδος των Γενικών Ασφαλίσεων στην Ισπανία πρόκειται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,3%: από €45,7 δισ. ($48,5 δισ.) το 2024 σε €56,6 δισ. ($60,4 δισ.) το 2028, σε όρους μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων (GWP). Η αύξηση αυτή υπολογίζεται σε 5,6% το 2024 και 5,2% το 2025.

Ο ασφαλιστικός αναλυτής της GlobalData, κ. Anurag Baliarsingh, σχολιάζει σχετικά: «Ο κλάδος των Γενικών Ασφαλίσεων στην Ισπανία συνέχισε την αναπτυξιακή του πορεία για τρίτο συνεχόμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 7,0% το 2023, την υψηλότερη των τελευταίων πέντε ετών. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση για ιδιωτική ασφάλιση υγείας, η οποία προκλήθηκε από την ανεπαρκή δημόσια υγειονομική περίθαλψη, την ανάκαμψη των πωλήσεων οχημάτων και τις αυξανόμενες επενδύσεις σε υποδομές. Ωστόσο, με την ισπανική οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό, 1,4% το 2024 και 1,6% το 2025, ο κλάδος των Γενικών Ασφαλίσεων θα σημειώσει βραδύτερη ανάπτυξη κατά τα επόμενα δύο χρόνια».

Η ασφάλιση Προσωπικού Ατυχήματος & Υγείας αναμένεται να είναι ο κορυφαίος κλάδος Γενικών Ασφαλίσεων στην Ισπανία, το 2024, με τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να εκτιμώνται στο 29,8% του συνόλου των Γενικών Ασφαλίσεων. Εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5,3% το 2024, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης για ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Η έλλειψη επαγγελματιών υγείας και ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας έχει οδηγήσει σε μεγάλες περιόδους αναμονής για τους χειρουργικούς ασθενείς.

Σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Οργανισμών (UNESPA), περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι επέλεξαν ιδιωτική ασφάλιση υγείας το 2023 (+30%, από +19,2% το 2022). Παράγοντες όπως ο κατ’ επιλογήν γιατρός και η κάλυψη της ψυχικής υγείας έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της ζήτησης και η ασφάλιση Προσωπικών Ατυχημάτων & Υγείας αναμένεται να αναπτυχθεί με CAGR 4,9% το διάστημα 2024-28.

Η ασφάλιση Οχημάτων, με το μερίδιό της σε μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2024 να εκτιμάται στο 28,4% των Γενικών Ασφαλίσεων, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος σε δραστηριότητα και αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,2%, λόγω της αύξησης των πωλήσεων οχημάτων. Σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων και Φορτηγών (ANFAC), οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 7,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την UNESPA, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 30%, το πρώτο τρίμηνο του 2024, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό θα στηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη της ασφάλισης αυτοκινήτων το 2024, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με CAGR 5,0% το διάστημα 2024-28.

Η ασφάλιση Περιουσίας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κλάδος (εκτιμάται στο 20,2% των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των Γενικών Ασφαλίσεων το 2024) και αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,2% το 2024, λόγω των αυξημένων κρατικών επενδύσεων στην ανάπτυξη υποδομών.

Σύμφωνα με το σχέδιο ανάκαμψης, μετασχηματισμού και στρατηγικής ανθεκτικότητας, η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει €9,8 δισ. ($10,4 δισ.) κατά την περίοδο 2024-30 για τη δεύτερη φάση του σχεδίου αποκατάστασης κατοικιών και αστικής ανάπλασης, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της βιωσιμότητας των κτηρίων της χώρας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ασφάλιση Περιουσίας αναμένεται να αναπτυχθεί με CAGR 5,5% το διάστημα 2024-28.

Οι ασφαλίσεις θαλάσσιων, αεροπορικών και διαμετακομιστικών μεταφορών (MAT), αστικής ευθύνης, Financial Lines και λοιπών κλάδων αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 21,6% των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των Γενικών Κλάδων το 2024.

«Ο κλάδος των Γενικών Ασφαλίσεων στην Ισπανία αναμένεται να παρουσιάσει ανοδική τάση ανάπτυξης από το 2025 και μετά, ωθούμενος από την οικονομική ανάκαμψη και την αυξημένη ζήτηση ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Η αύξηση του κόστους λόγω του πληθωρισμού θα ωθήσει τους ασφαλιστές να επανεκτιμήσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους και να αυξήσουν τις τιμές των ασφαλίστρων βραχυπρόθεσμα», αναφέρει εν κατακλείδι ο κ. Baliarsingh.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας