Οι χρόνιες παθήσεις επιτείνουν την υγειονομική κρίση – Τι προτείνει η Allianz Partners

1227

Η έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους χρόνιων ασθενειών επιτείνει την κρίση στην υγειονομική περίθαλψη. Η έκθεση “States of Mind Health Report” της Allianz Partners προτείνει τρεις αλλαγές νοοτροπίας που απαιτούνται για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Μόνο το ένα τρίτο (33%) των ατόμων άνω των 65 ετών ανησυχεί για τον κίνδυνο να υποφέρει από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη1. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι χρόνιες παθήσεις είναι μακράν η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και η μεγαλύτερη επιβάρυνση που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας. Με τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο να βρίσκονται υπό πολύ μεγάλη πίεση αυτόν τον χειμώνα, η έκθεση “States of Mind Health Report” της Allianz Partners προειδοποιεί ότι οι μακροπρόθεσμες, συστημικές προκλήσεις κινδυνεύουν να παραμεριστούν.

Αυτές είναι μερικές από τις βασικές τάσεις που περιγράφονται στην έκθεση που δημοσίευσε η Allianz Partners, παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες ασφάλισης και βοήθειας. Βασιζόμενη σε γνώσεις κορυφαίων εμπειρογνωμόνων του κλάδου, καθώς και σε στοιχεία της κοινής γνώμης της Allianz Partners, η έκθεση υπογραμμίζει τρεις βασικές αλλαγές νοοτροπίας που μπορούν να βοηθήσουν τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν τις ευρείες και συστημικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα:

  • Επανεστίαση στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία.
  • Ευαισθητοποίηση περισσότερων ανθρώπων σε θέματα υγείας.
  • Αξιοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων της ψηφιακής υγείας.

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και της αντιμετώπισης των χρόνιων ή μη μεταδοτικών ασθενειών είναι ζωτικής σημασίας για να μειώσουν οι χώρες την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας σήμερα και στο μέλλον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο πλαίσιο της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού: καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο με χρόνιες παθήσεις, οι δαπάνες για τέτοιου είδους ασθένειες θα αυξηθούν σημαντικά.

Η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να δοθεί έμφαση σε προληπτικά μέτρα –όπως αλλαγές στη διατροφή, μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ–, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των χρόνιων ή μη μεταδοτικών νοσημάτων. Υποστηρίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τη βελτίωση της κατάστασης των ασθενών και την ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια στα στοιχεία της έρευνας της Allianz Partners: μόνο το 46% των ερωτηθέντων σε όλες τις δημογραφικές ομάδες δήλωσαν ότι θέλουν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην υγειονομική τους περίθαλψη μετά την πανδημία.

Προκειμένου να κινητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση οι ασθενείς, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά και να κάνουν καλύτερη δουλειά, «συναντώντας τους ασθενείς εκεί που βρίσκονται» –για παράδειγμα, επηρεάζοντάς τους μέσω των τοπικών κοινοτήτων και των οικογενειακών ομάδων.

Τα συστήματα υγείας πρέπει, επίσης, να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην εξέλιξη της ψηφιακής υγείας ως μέσο για την καλύτερη πρόληψη και τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ασθενών. Ενώ η ευκολία συχνά κυριαρχεί στη συζήτηση για τις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, η Έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις μοναδικές δυνατότητες της τεχνολογίας υγείας σε τομείς όπως η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο –και στα σημαντικά εμπόδια για την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας, όπως η ανισομερής πρόσβαση.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε απότομη αύξηση της χρήσης και της εστίασης στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας μεταξύ τμημάτων του πληθυσμού. Τα στοιχεία της Allianz Partners αποκαλύπτουν μια αύξηση 26 μονάδων στη χρήση της τηλεϊατρικής εξέτασης τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ των νέων σε ηλικία οικογενειών. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο ψηφιακό χάσμα μεταξύ των γενεών. Μόνο το 39% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών χρησιμοποιεί ή θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει κάποιας μορφής τηλεϊατρική, σύμφωνα με τα στοιχεία της Allianz. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το 66% των νεότερων σε ηλικία οικογενειών.

Η κα Paula Covey, Chief Marketing Officer for Health της Allianz Partners, σχολίασε: «Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για τους περισσότερους ανθρώπους, ώστε να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους στον τομέα της υγείας. Είδαμε κάποιες τάσεις που υποδηλώνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους για να είναι περισσότερο υγιείς, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι αυτό έγινε κυρίως από ανθρώπους που είχαν ήδη αρχίσει να είναι προνοητικοί με την υγεία τους πριν από την πανδημία. Πολλοί άλλοι δυσκολεύτηκαν περισσότερο να παραμείνουν υγιείς τα τελευταία χρόνια.

»Με τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν έντονες προκλήσεις αυτόν τον χειμώνα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέτουμε σε δεύτερη μοίρα τις χρόνιες παθήσεις ή τις αλλαγές συμπεριφοράς που ελαχιστοποιούν πολλούς από τους κινδύνους. Πρέπει να εμβαθύνουμε στην κατανόηση των προβλημάτων και των πιθανών λύσεων για την κρίση υγείας που εξελίσσεται σε αργή κίνηση –ενθαρρύνοντας τους ασθενείς να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την υγεία τους και κάνοντας καλύτερη χρήση της νέας τεχνολογίας που είναι πλέον διαθέσιμη».

Ο Dr Umbereen Nehal, παιδίατρος, πρώην Chief Medical Officer και ιατρικός διευθυντής της Medicaid, σημερινός υποψήφιος ΜΒΑ MIT Sloan Fellows, πρόσθεσε: «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι επαγγελματίες υγείας και τα συστήματα υγείας να υποθέσουν ότι κάποιος στερείται προσωπικής ευθύνης εάν η ενασχόλησή του με την υγεία θεωρείται αντιεπιστημονική –για παράδειγμα, εάν ακολουθεί πρακτικές υγείας που δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Το καθήκον μας είναι να εμπλακούμε και να συνδεθούμε με τους ανθρώπους με τρόπο που να δημιουργεί σεβασμό και να δημιουργεί εμπιστοσύνη.

»Η αντιμετώπιση των ανθρώπων ως αδιάφορων ή ανεύθυνων είναι βαθιά αντιπαραγωγική. Η απομάκρυνση από τους επαγγελματίες υγείας δεν ισοδυναμεί με απομάκρυνση από την υγειονομική περίθαλψη. Αλλά τα συστήματα υγείας πρέπει να αξιοποιήσουν καλύτερα τα δίκτυα μέσα στις τοπικές κοινότητες και τις οικογένειες, για να φέρουν τους ανθρώπους μέσα στον κύκλο της υγειονομικής περίθαλψης. Η μεγαλύτερη ενεργοποίηση είναι απαραίτητη για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων υγειονομικής περίθαλψης».

Η έκθεση της Allianz Partners «States of Mind Health» είναι διαθέσιμη για πλήρη ανάγνωση εδώ.

1 Αποκλειστική βάση δεδομένων του Customer Lab της Allianz Partners’ από το 2022 – δεδομένα που συλλέχθηκαν από έρευνα σε +25.000 καταναλωτές σε δέκα μεγάλες αγορές.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΧαμηλή η συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας
Επόμενο άρθροΟ αποζημιωτικός χαρακτήρας της Ασφαλιστικής Σύμβασης