Συνεντεύξεις

Οδοιπορικό εκτός των τειχών – 26η στάση: Καρδίτσα, Χρήστος Ξυνόγαλος

Στον Daniel τα αντανακλαστικά των ασφαλιστικών ήταν άμεσα

Οδοιπορικό εκτός των τειχών - 26η στάση: Καρδίτσα, Χρήστος Ξυνόγαλος

Στην Καρδίτσα, μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή, που δοκιμάστηκε έντονα από δύο πολύ μεγάλες θεομηνίες, τον Ιανό και τον Daniel, δραστηριοποιείται ο ασφαλιστικός πράκτορας κ. Χρήστος Ξυνόγαλος, φιλοξενούμενος της στήλης αυτόν τον μήνα.

Με σπουδές Οικονομικών και αφού εργάστηκε για ένα διάστημα στη Θεσσαλονίκη, ο συνομιλητής μας εγκαταστάθηκε το 2012 στην Καρδίτσα, όπου και διατηρεί ιδιόκτητο γραφείο, ασχολούμενος παράλληλα με τα ασφαλιστικά και με τα λογιστικά.

«Εξαρχής δραστηριοποιήθηκα και με τις δύο ιδιότητες. Σε μία επαρχιακή πόλη σαν τη δική μας, που ο κόσμος δεν έχει ασφαλιστική συνείδηση ούτε μεγάλη οικονομική ευχέρεια, για να έχεις ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές εισόδημα, χρειάζεσαι και μια δεύτερη απασχόληση. Τα ασφαλιστικά με τα λογιστικά συνδυάζονται αρμονικά, αλληλοσυμπληρώνονται και βοηθούν στην ανάπτυξη εργασιών. Δεν σας κρύβω, βέβαια, ότι βρίσκω πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον ασφαλιστικό κλάδο. Και καθώς, πλέον, υπάρχουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, θα ήθελα στο μέλλον να ασχοληθώ μόνο με τις ασφάλειες».

Στη σκιά της μεγάλης καταστροφής

Ο κ. Ξυνόγαλος δραστηριοποιείται σε μια κατά βάση αγροτική περιοχή. Οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους αγρότες και δευτερευόντως δημόσιοι υπάλληλοι και έμποροι, ενώ λίγο ανεπτυγμένος είναι και ο αγροτουρισμός στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα.

Σήμερα, 7 μήνες μετά την καταστροφή, ο νομός προσπαθεί να επιστρέψει σιγά-σιγά στην κανονικότητα, μια κανονικότητα που όλα μοιάζουν ίδια και ταυτόχρονα αρκετά διαφορετικά, τουλάχιστον μέχρι η κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας να βρει τα πατήματά της. «Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη και από τους ίδιους τους αγρότες αλλά και από την Πολιτεία, για να υπάρξει πρωτογενής παραγωγή εδώ στη Θεσσαλία. Οι αγρότες προσανατολίζονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, γιατί έχει αλλάξει η σύσταση του εδάφους λόγω των φερτών υλικών, και δεν μπορούν να φυτέψουν βαμβάκι. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη που κατέθεσε η ομάδα Ολλανδών ειδικών, θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα και στο θέμα της άρδευσης. Να γίνουν κάποια έργα, ώστε να περάσουμε στη λεγόμενη Γεωργία ακριβείας, ώστε να μην ξοδεύεται αλόγιστα το νερό».

Όλη αυτή η κατάσταση, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει όλους τους τομείς δραστηριότητας, της ασφαλιστικής συμπεριλαμβανομένης. Θα δώσει ώθηση στην αγορά και σε νέες ασφαλίσεις όπως οι αγροτικές; Οψόμεθα.

Η ασφαλιστική παραγωγή

Μέχρι στιγμής, ένα μεγάλο μέρος της ασφαλιστικής παραγωγής αφορά, και εδώ, την ασφάλιση αυτοκινήτου. «Τον χρειαζόμαστε τον συγκεκριμένο κλάδο, γιατί μας εξασφαλίζει την ταμειακή ροή που έχουμε ανάγκη· αλλά δεν αρκεί», επισημαίνει ο συνομιλητής μας. «Για να αναπτυχθεί ένα ασφαλιστικό γραφείο, να δημιουργήσει ένα καλό όνομα στην αγορά και ένα καλό εισόδημα, χρειάζεται να ασχοληθεί και με άλλους κλάδους». Ο ίδιος εστιάζει στον κλάδο περιουσίας και σε μικρότερο ποσοστό στην ασφάλιση υγείας και τα επενδυτικά.

«Όσον αφορά την υγεία και τα επενδυτικά, δυσκολευόμαστε λίγο παραπάνω σε σχέση με τους συναδέλφους μας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλοι σε ηλικία δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ασφαλιστούν, ενώ οι νέοι, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη και το όφελος, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος, γιατί τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά».

Στην ασφάλιση περιουσίας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. «Μετά από τις καταστροφές που έχουμε βιώσει στην περιοχή, ο κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά να αφυπνίζεται. Μετά τον Ιανό, αρκετοί επιχειρηματίες αποφάσισαν να ασφαλίσουν τα μαγαζιά τους. Τώρα με τον Daniel, σε συνδυασμό με το οικονομικό όφελος από την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, κάποιες κατοικίες επίσης ασφαλίστηκαν. Δεν πρόκειται για σημαντική αύξηση εργασιών, αλλά το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο. Θα δούμε και στη συνέχεια πώς θα πάει».

Τα αντανακλαστικά των εταιρειών βοήθησαν

Η συζήτηση έρχεται στις ζημιές που προκάλεσε ο Daniel στους ασφαλισμένους του γραφείου. «Τα αντανακλαστικά των εταιρειών ήταν άμεσα και δεν υπήρξαν προβλήματα. Οι ζημιές, είτε αφορούσαν αυτοκίνητα είτε επιχειρήσεις, διευθετήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάποιες καθυστερήσεις μπορεί να υπήρξαν, δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής και της μαζικότητας των ζημιών, αλλά και αυτές ήταν στο πλαίσιο του φυσιολογικού», επισημαίνει ο κ. Ξυνόγαλος, τονίζοντας, παράλληλα: «Θεωρώ ότι η ιδιωτική ασφάλιση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και οι εταιρείες δίπλα στον πελάτη».

Δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα στις συνεργασίες μου

Γενικότερα, ο ασφαλιστής από την Καρδίτσα δηλώνει ευχαριστημένος από τις συνεργασίες του με τις ασφαλιστικές εταιρείες: «Οι τελευταίες εξαγορές μας επηρέασαν ως έναν βαθμό, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να δούμε ποια πολιτική θα ακολουθήσουν και ποιο θα είναι το στάτους τους στην αγορά. Από εκεί και πέρα, σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα στις συνεργασίες μου. Με κάποιες ασφαλιστικές συνεργάζομαι απευθείας, αλλά επειδή συνήθως οι εταιρείες ζητούν συγκεκριμένη παραγωγή, προκειμένου να σου ανοίξουν κωδικό, και όταν ασκείς παράλληλα τη δραστηριότητα του λογιστή, αυτό είναι κάπως πιεστικό, συνεργάζομαι και με ένα μεγάλο πρακτορείο. Έτσι, έχω περισσότερες εναλλακτικές να προσφέρω στους πελάτες μου και να καλύψω όλες τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν».

Η πορεία της οικονομίας επηρεάζει την ασφάλιση

Ο κ. Ξυνόγαλος έχει επιλέξει δύο επαγγέλματα που απαιτούν συνεχή ενημέρωση. «Εφόσον βιοποριζόμαστε από αυτό το επάγγελμα, χρειάζεται να διαθέτουμε χρόνο στην ενημέρωση, όχι μόνο γιατί είναι προαπαιτούμενο από τον νόμο, αλλά και γιατί αυτή μας βοηθάει να ανταποκριθούμε καλύτερα στις απαιτήσεις των πελατών μας», επισημαίνει ο συνομιλητής μας. Ο ίδιος αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον, χωρίς να παραβλέπει τα προβλήματα που υπάρχουν. Προβλήματα που σχετίζονται με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και τους μισθούς που εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. «Αν αυτά τα προβλήματα αντιμετωπιστούν, η αγορά θα αρχίσει να κινείται ανοδικά και θα μπορέσει ο κόσμος να διαθέσει μέρος του εισοδήματός του για ασφάλιση», εκτιμά ο κ. Ξυνόγαλος, κλείνοντας τη συζήτησή μας.

Επιμέλεια: Δήμητρα Καζάντζα, Ειρήνη Αχνούλα

Διαβάστε εδώ όλες τις συνεντεύξεις της στήλης «Οδοιπορικό εκτός των τειχών».


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας